"Şantiyeyi sürekli beslemek gerekir"
15 Kasım 2013
Farklı şehirlerde devam eden şantiyeler zorlayıcı olmalı…
AE: Tabi, şantiye kontrolörlüğü çok ciddi bir efor demek. Ziyaret ve denetlemeler ile şantiyeyi sürekli beslemek gerekiyor. Mesela bu yıl Doğuş Grubu için yaptığımız araştırma binası ve fakülte binası ile yurt binasının şantiyeleri paralel gitti. Bu da ciddi bir konsantrasyon gerektiriyor.
Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Yurt Binası
Uygulama aşamasında, 2012 / Görsel: PAB
PG: Dönem dönem ofisin ağırlığı kayabiliyor. Uygulama projesi olduğu zaman daha konsantre, daha büyük bir ekibe ihtiyacınız olabiliyor. Ali'nin bahsettiği projeler devam ederken 3-4 ay onlara yoğunlaşmıştık. Bazen araya bir yarışma projesi ya da kentsel ölçekte başka bir iş de girebiliyor. Dolayısıyla belli bir tempo içerisinde o farklı üretimleri dengelemeye çalışıyoruz. Mimarlık sadece yapı tasarlama işi değil. Mesela bir eğitim yapısı tasarlarken, eğitimin kendisi dönüştürücü, tetikleyici bir ivmeye, bir güce sahip olduğu için bunun arkasındaki pedagojik boyutu sorguluyor, uzmanlara danışıyor, o konudaki yayınları takip ediyoruz. Tabi bunlar projede birebir görünür olabilecek konular değil. Bunları başka bir mecrada da anlatamıyoruz ama tüm bu birikimi mekansal kurguya yansıtmaya çalışıyoruz.
"Günlük hayatı zenginleştirecek fikirler geliştirmeyi seviyoruz"
Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi projenizde peyzaj tasarımının yapı ile kurduğu ilişki oldukça dikkat çekici...
AE: O proje davetli yarışmayla kazandığımız bir işti. Dolayısıyla bir fark yaratmamız gerekiyordu. Projenin temel fikri, teori ve pratiği bir arada yürütmekti. Okulda verilen teorik bilgiler ile bunun sahadaki uygulamasının (ekim biçim işlemleri) birlikte ilerleyebileceğini göstermeye çalıştık. Bunun gibi fonksiyonu ve yapıyı besleyecek, günlük hayat kurgusunu zenginleştirecek fikirler üzerine odaklanıp onları geliştirmeyi seviyoruz. Şansımıza projemiz hem birinci seçildi hem de istediğimiz gibi uygulandı. Önümüzdeki aylarda kullanıma açılacak.
Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
Mimari ve uygulama projesi, 2012 / Görsel: PAB
Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
Fotoğraflar: Utku Tonguç Topal
Potansiyel Araştırma Birimi'nin Yedi Yılı...
PAB'ın Araştırmacı Tasarımcıları
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın