PAB, çok farklı ölçeklerde işler üreten bir ofis. Hatta ‘Betomoz' adlı bir yapı malzemesi bile geliştirmişsiniz.
PG: Burada yine farklı disiplinlerle çalışma meselesine geliyoruz. Betomoz'un çok enteresan bir hikayesi var. Kimya mühendisi bir arkadaşımızın teknik altyapısını araştırıp kurguladığı, tasarım konusunda da bizimle işbirliği yaptığı bir proje. Bu fikri ilerletebilmek için bir lokomotife ihtiyacımız vardı ve MIT Enterprise Forum Türkiye'nin düzenlediği iş geliştirme yarışmasını bir araç olarak kullandık. Mimari yarışmalar zaten ofis için hep lokomotif görevi görüyor. Bu yarışmaya da araştırma projemize ivme katması için başvurduk.
Betomoz / Fotoğraf: PAB
AE: Aslında bir ‘iş planı' (business plan) yarışmasıydı. Mimarın, eğitim döneminde maalesef hiç içine girmediği bazı konuları hedefliyordu. Bir işin nasıl kurulduğu, nasıl şekillendirildiği, proje ve ofis yönetiminin her aşamasının nasıl planlandığıyla ilgiliydi.
AE: Bazı yönetimsel değerlendirmeleri nasıl yapabileceğimizi, kararlarımızı nasıl verebileceğimizi öğrendik. Senelerce çimento sektörünün içinde yer aldığımız için, o disiplinlerarası çalışmayı başlatan da bir nevi Betonart'tı. Üreticileri tanıyoruz, teknikleri senelerdir takip ediyoruz, nasıl geliştirilebileceğini biliyoruz, o proje için danışabileceğiniz çok geniş bir network'ümüz var. Sonuçta da böyle bir çalışma ortaya çıktı. Şimdi biraz uykuda...
BY: Kaynağımızı sürekli mimarlıktan almak yerine, farklı disiplinlerin bakış açısını, üretim biçimlerini görmek bizi çok besliyor. O yüzden o tür işler yapmayı çok seviyoruz. Çalışacağımız kişi bir kimyager de olabilir, bir endüstri ürünleri tasarımcısı da...
AE: Küçük üreticilere ve malzemelere yakınlığı ile Karaköy, aklımıza gelen fikirleri gerçekleştirmek için çok iyi bir mekandı. Örneğin geri dönüştürülmüş kağıtlardan tasarladığımız Ekodepo adında bir ürün tasarımımız var. Ofisin Karaköy'de olması bu ürünün geliştirilmesinde büyük rol oynadı.
Ekodepo / Fotoğraflar: PAB
PG: Öğle aralarında Perşembe Pazarı'nda bir tur atıp ofise dönmek çok keyifli oluyordu.
AE: Mesela çizdiğimiz bazı projelerin uygulaması için "siz Karaköy'desiniz, şunu nasıl hayata geçirebiliriz" diye bize geri dönen işverenlerimiz oldu. Semt dönüşse de hala bu alandaki hakimiyetini koruyor. Yaratıcılık alanı bir süre daha devam edecek gibi.
Şu anda yapmakta olduğunuz ya da planladığınız yeni araştırma projeleri var mı?
BY: Bazı konular sürekli kafamızda dönüp duruyor, tartışmalarda gündeme geliyor ama güncel olarak üzerine yoğunlaştığımız bir araştırma projesi şu an yok.
PG: Bir süredir öğrenim mekanları üzerine çalışıyoruz. Yapı üretiminin dışında, mekanın biçimlenişinin eğitim modellerindeki dönüştürücü etkisi üzerine de çalışıyoruz. Eğitim yapıları anlamında da elimizde çok ciddi bir bilgi birikimi var. Bir sınıfın sahip olması gereken hacimden, donatısal altyapısından öğrencinin aidiyet duygusunu besleyen birtakım pedagojik verilere kadar farklı alanlarda okumalar yapıyor, uzmanlara danışıyoruz. Eğitimcilerle bir araya gelip farklı bilgi birikimlerini bir havuzda toplamayı, başka insanların da bu bilgilerden faydalanabileceği bir web sitesi yapmak istiyoruz. Şu anda bu konuya yoğunlaşmış durumdayız.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi master planı / Görseller: PAB