"Avrupalı ve Amerikalı çağdaşlarımızla yarışabilecek işler yapmaya çalışıyoruz"

02 Mart 2015

"Her yarışmada yeni bir teknik deniyor ya da bilgi birikimi üretiyoruz"

MuuM'un yarışmalara katılmayı sevdiğini görüyoruz. Bu konudaki görüşlerinizi, yarışma ortamının güncel durumuna dair değerlendirmelerinizi de merak ediyorum.

Uİ:
Yarışmalar bir tecrübe ve birikim gerektiriyor. Genelde yarışma projelerini işimizin arasında yapıyoruz ama son dönemde buna daha çok vakit ayırdık. Bu da bize bir bilgi birikimi getirdi. Yarışmaların sevdiğimiz yanı, kendimizi özgür bırakabilmemiz. Çünkü yarışmada bir sürü girdiden muaf olup, birtakım kıstaslardan kendinizi yalıtıp, daha özgürce tasarım yapabiliyorsunuz. Biz her yarışmada yeni bir teknik deniyor ya da sunum becerimizi geliştirmek için bir bilgi birikimi üretiyoruz. Oradaki sorunsala ait bilgileri toplarken önerdiğimiz çözümü başka bir projemizde hayata geçirebiliyoruz.

Mesela LÖSEV Çerkeş Doğal Yaşam Merkezi Yarışması'nda permakültür konusunda ciddi bir inceleme yaptık, hayatın döngülerini tarımla ve yapıların ömrü ile ilişkilendirdik. Güzel bir çalışma fırsatı oldu ve bu bilgileri başka bir projemize de aktardık. Ya da eğitim kampüslerinde oluşturduğumuz bilgi birikimini bir başka yarışma projesine tekrar adapte edebildik.

Çanakkale'de açılan kentsel yenileme yarışması için ürettiğimiz bilgiyi, tasarımlarına yeni başladığımız sosyal konut projelerine aktaracağız. Aynı şekilde, yarışma projelerinde de sosyal konut projelerinde elde ettiğimiz bilgileri kullanıyoruz. Böylece tüm projeler bir etkileşim içerisine giriyor. Yarışmalar hem zevkli hem de süreç açısından zahmetli ve stresli. Başarıyı yakalamanız da çok kesin değil. Karşı tarafa çok bağlısınız ama biz yarışma kurumuna o anlamda inanıyoruz.



MA: MuuM olarak Avrupalı ve Amerikalı çağdaşlarımızla yarışabilecek düzeyde işler yapmaya çalışıyoruz. Buna da devam edeceğiz. Çünkü o bizi bir yere taşıyor.

Bu konuda sizin için kırılma noktası olan bir durumdan bahsedebilir miyiz? Örneğin Kanyon'daki Makrocenter'ın iç mekan düzenlemesiyle ödüle değer görülüyorsunuz.

MA:
Evet, mesela o başarı bizi Azerbaycan'a taşıdı. Ticari anlamda süpermarket işleri yapıyorduk. Akmerkez'deki Macrocenter'ın yenileme projesini de biz yapmıştık. Kanyon'da açılacak şube için yine bizimle görüştüler. Tasarım tamamlanıp uygulandı. Uygulama sonrası proje sunumunu, takip ettiğimiz bu derginin yarışmasına yolladık ve o tasarımımız ödül aldı. Sonra o projeyi beğenen bir yatırımcıyla Azerbaycan'da açacakları alışveriş merkezi için bir proje yaptık. Proje bayağı ilerledi ama Azerbaycan'daki politik hareketlilikten ötürü gerçekleşmedi. Ardından başka bir zincir market projesi için tekrar Azerbaycan'a gittik. O proje de aynı şekilde, tasarımlar tamamlanıp onaylandıktan sonra uygulanmadan kaldı.



Uİ: Türkiye'de iyi işler yapalım hedefini koymak başka bir şey ama biz dünyada iyi işler yapalım noktasında bir vizyon ortaya koymuştuk. Türkiye'deki bir ofis gibi değil de dünyada iş yapabilecek bir ofis vizyonumuz vardı. Tabi bu sadece bizim koyduğumuz yerde kalınca olmuyor. Bizimle beraber olan ekibin de bunu benimseyip ileri taşıması gerek. Şimdi o kırılma noktasındayız. Onu başardığımız zaman hedeflerimize de daha hızlı şekilde ulaşacağız. MuuM'un genel yapısına baktığınızda, mesleki ve kişisel anlamda ortaklıklara açık bir yapımız olduğunu görebilirsiniz.



MuuM'un Murat'ı ve Umut'u ile...
MuuM Tasarım Ekibi ile
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :