"Ordu gettolara dozerle giriyor ama somut birşeyler de yapılıyor"

30 Haziran 2011

Hugo Chavez'le birebir görüşme fırsatı buldunuz mu?

Hayır, tam ona sunum yapacaktık ki başka bir devlet başkanı ziyaretine geldi. Öyle olunca programımız aksadı ve bakanlar düzeyinde sunum yapabildik. Yine de bayağı da iyi oldu.

Venezüella'da bakanlar sizin benim gibi yolda rahatça yürüyorlar. Halk onlara adları ile hitap ediyor. Makamları basit bir oda. Temizlikçisinden tutun özel kalemine kadar herkes kardeş gibi yaşıyor. Sokaklarda herkes mutlu. Binalar inanılmaz güzel. Özellikle Karakas'ta harika binalar var. İlk başta bu kadar iyi binalar yapabilmelerine hayret ettim, sonra öğrendim ki, Amerikalılar 1990'lara kadar buraya ciddi yatırımlar yapmış. Fakat Amerikan mimarisinde olmayan bir hassasiyet var; o da İspanyol etkisi. Betonarmeye ve kamusal alanlara yaklaşımları ortaya muhteşem binalar çıkarmış. Bugüne kadar gördüğüm en güzel havaalanının Karakas havaalanı olduğunu söyleyebilirim.

Başımıza çok ilginç bir olay geldi. Afet bölgelerinden birinde birkaç öncelikli alan gösterdiler ve buraya proje geliştirmemizi istediler. Karakas, sahile yaklaşık 30 km mesafede, dağların arasında bir şehir. Sahil kesiminin doğusuna gidince gerçek sefaleti gördük. Ama devlet artık bazı şeyleri değiştirme kararı almış. Ordu, dozerlerle gettolardan içeri girip alanı dümdüz ediyor. Bölgede ciddi bir mafya oluşumu olduğundan bunu çökertmek için böyle bir yöntem uygulanıyor. Faşizan bir yöntem ama sonuçta somut bir şeyler yapıyorlar.

Venezüellalılara nasıl bir proje istediklerini ilk sorduğumuzda, katılımın onlar için çok önemli olduğunu ve buna halkla birlikte karar verdiklerini söylediler. 3-5 ev hanımı, 2-3 bahçıvanın bir araya geldiği bir mahalle konseyi kurmuşlar. Bu konsey bir ay boyunca çalışıp bir maket üretmiş. Tabi çok naif ve ilkel bir maket ama ne istedikleri ortada: "Çocuğumu göndereceğim okul burada olacak ve önünde araba olmayacak. Burada bir sosyal tesisim olacak, onun önünde havuzum olacak" diyor, görüyorsunuz. O maket size önemli bir girdi sağlıyor, bunu mimari süzgeçten geçirip bilimsel bir proje haline getirme şansınız var. Halka rağmen değil, halkla birlikte bir şeyler yapıyorlar ve bu konuda çok heyecanlılar.


Akademik Hayattan Kurumsallaşmaya...
Yarışma ve Ödüllerle Açılan Yol...
Güncel Projeler ve Tasarım Felsefesi Üzerine...
Uysalkan Mimarlık Ekibi
Stajyerler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :