Biraz da SKM Projects+'ın yapısından bahsedebilir misiniz? İstanbul dışında da çok sayıda proje gerçekleştiriyorsunuz. Bunun, ürettiğiniz ‘özel sistem' ile mümkün olduğunu söylüyorsunuz. Nasıl bir ekiple çalıştığınız, nasıl bir yol izlediğinizi öğrenebilir miyiz?
Marka mimarisinde ‘fark yaratmak' derken, birçok farklı disiplini içeren bir ekip ihtiyacından bahsediyoruz. Buna ‘artı hizmetler' diyoruz. ‘Projects+' ismi oradan geliyor. Diyoruz ki; bir şey tasarlamaya başladığınızda bir sonraki aşamada onu üretmek ve uygulamakla sınırlı kalıyorsunuz. Uyguladıktan sonra da teknik destek gibi birçok ihtiyacınız olacak. Yani önümüzdeki 5 yıl boyunca yaşayacağınız süreçlerin hepsi belli.
Burada 20-30 tane basamaktan bahsedilebilir. Marka danışmanlığından, kurumsal konsept yaratımından –ki bunun içinde sadece mimari değil a'dan z'ye kurumsallık var–, uygulama ve üretim detaylarından, şantiyelerin organizasyonundan –Türkiye'nin en ücra köşelerindeki mağazalara kadar–, sıkıntı olduğu zaman gidip bunları çözümleyecek teknik destek yapılarına kadar devam eden bir süreç. Bunların hepsini baştan birbiriyle ilişkili bir şekilde kurgularsanız siz kazanırsınız. Yoksa, "Tasarladım, başkasına yaptırmaya çalıştım sıkıntılar çıktı. Maliyeti yüksekti, on tane yapacaktım üçe düştü. Başa döndüm maliyetini düşürmeye çalıştım, başka bir ekip araya girdi, başka bir tasarımdan farklı bir uygulama çıktı. Aynı malzemeyi bulamıyorum şimdi nasıl yapacağım?" gibi ciddi problemler yaşarsınız.
Ciddi kurumsal yapıların hepsi artık bunun farkında çünkü geçmişte yaşadıkları ciddi deneyimler var. SKM'nin yapısı tam bu portföye uygun olarak oluşturuldu. Dört katlı ofisimizin bir katı; mimarlar, iç mimarlar, grafikerler, endüstri ürünleri tasarımcılarından oluşan Konsept bölümüne ayrıldı. Her markanın farklı bir mimarının ve yöneticisinin olduğu bir yapımız var. Aynı şekilde şantiyelerimizin her birinde, ayrı şantiye koordinatörleri, teknikerleri, şefleri, inşaat mühendislerinin yer aldığı nitelikli bir kadromuz bulunuyor.
Peki, konusunda deneyimli kişileri mi işe almayı tercih ediyorsunuz, yoksa sizin eğitiminizden geçmelerini mi?
Her ikisi de geçerli aslında... Temel direğimiz diyebileceğimiz bir çekirdek kadro mevcut. Yıllardır bizimle birlikte çalışan, en kritik noktalarda bizimle kader birliği yapmış, şirket için vazgeçilmez arkadaşlar var. Şu anda daha çok deneyimli insanları tercih ediyoruz ama onlar da mutlaka SKM kültüründen geçiyor. Buranın kurumsal bir yapı olduğunu, attıkları her adımın bu kültüre uyması gerektiğini, yazışmaların SKM'nin kurumsal duruşuna göre yapılması gerektiğini görüyorlar.
Bir de günlük raporlama yapıyorsunuz sanırım…
Evet, düzenli olarak geliştirdiğimiz ciddi bir raporlama sistemimiz var. Aynı zamanda hukuka çok önem veriyoruz. Türkiye'nin en büyük hukuk bürolarından biriyle çalışıyoruz.
Gaziantep'te, Afyon'da, Konya'da şantiyesi olan müşterimiz var. Şantiye şefi, şantiyenin durumu, fotoğrafları, kaç kişinin çalıştığı, hava sıcaklığına kadar her türlü detayı içeren raporu, düzenli aralıklarla markanın mimarı ve yöneticileriyle paylaşılır. Kime gönderileceği, kimlerin cc'de olacağı, her şey bellidir. Yöneticiler, yatırımlarının hangi aşamada olduğunu ve yaşanan sıkıntıları oldukları yerden takip edebilirler. Eskiden yöneticinin bu takibi yapabilmesi için 3-5 günlüğüne şehir dışına gitmesi gerekirdi. Gelişmeleri raporlayarak onlara ciddi avantajlar sağlıyoruz. İşin ne kadar süreceğinin detaylı raporlarını en baştan sunuyoruz. Tabii ki +/– bazı oynamalar oluyor ama en azından önemli bir sapma varsa, örneğin mekanik ekip bir haftadır gelmemişse, bunun direkt bir terslik olduğunu algılayabiliyor. Ciddi bir takip ve şeffaf yönetilme süreci var.