Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, Yenilikleriyle Başladı

yapi.com.tr / Merve AKI / 27 Nisan 2011


Bu yıl 34.sü gerçekleştirilen Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Almanya Federal Cumhuriyeti İmar Bakanı Dr. Peter Ramsauer ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş tarafından sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla açıldı. Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından ve sektör profesyonellerinin verdikleri destekle yapı sektörünün tüm bileşenlerini bir araya getiren, Balkanlar, Rusya ve BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan, bölgenin en büyük yapı malzemeleri fuarı olma özelliğini taşıyan Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, bugün (27 Nisan 2011) Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi/ Büyükçekmece'de başladı.

Fuarın açılında konuşan T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türk yapı sektörünün uluslararası alanda tanıtımına, sektörün ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlayan Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul'un köklerinin 34 sene öncesine dayandığına dikkat çekerek, "Doğan Hasol Hocamızın o günkü öngörüsünü bir defa daha takdir edilmesi gerektiğini huzurlarınızda ifade etmek istiyorum" dedi.



"2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi amaçlıyoruz"

Özellikle uluslararası finans krizine rağmen inşaat sektörünün 2010 senesinde büyüdüğünü aktaran Demir, sektörün toplam GSMH içerisinde 1. sırayı aldığını vurgulayarak inşaat sektöründe yaşanan büyümenin kendisiyle ilişkili sektörleri de canlandırdığına dikkat çekti. İnşaat sektörünü hükümet politikaları, programları olarak bir nevi ekonominin hızlı büyüme veya şoklara karşı regüle bir sektör olarak kullandıklarını da ifade etmekte fayda gördüğünü anlatan Demir, Fuarda konuk ülke olarak Rusya'nın bulunmasının çok anlamlı olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmasında Türkiye'yi inşaat teknolojileri alanında bir üs haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Demir, bu anlamda komşu ülkeler ve Almanya ile işbirliklerini geliştirme imkanlarının mevcut olduğuna belirtti. Hükümetin, 2023 yılı vizyonu kapsamında inşaat sanayi ürünleri ihracı, yurtdışı müteahhitlik hizmeti ve inşaat alanında kamu yatırımlarını arttırmaya yönelik hedeflerine de vurgu yaptı. 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi amaçladıklarını da sözlerine ekleyen Demir, "Buna en çok katkıyı sağlayacak olan inşaat sektörü... Dolayısıyla bizim markalaşmada teknoloji geliştirmede, nitelikli kaliteli, dünyanın her yerine satılabilir, rekabet gücü yüksek ürünleri üretmede büyük bir hedefimiz var'' dedi.



"Turkeybuild sadece Türkiye'ye değil, Ortadoğu, Avrupa ve Rusya'ya da bakan bir pencere"

Açılış konuşmasında yer alan Almanya Federal Cumhuriyeti İmar Bakanı Dr. Peter Ramsauer, "Bölgenin en büyük yapı fuarından söz ediyorum, bu fuarı mevkidaşım Mustafa Demir ile açmak büyük bir onur" diyerek sözlerine başladı. Bu tür uluslararası fuarların sadece ürünlerin sunumu amacıyla hazırlanmadığına dikkat çeken Ramsauer, hem yön bulmak hem de konu ile ilgili bilgi alışverişinde bulunmak ve aynı zamanda ülkeler arası irtibatı kurmak kapsamında önem teşkil ettiklerini ifade etti.

Türkiye'nin geniş bir işbirliği ağı içerinde bulunduğunu belirten Ramsauer, fuarın uluslararası bir vitrin olarak değerlendirilebileceğini aktardı. Geleneksel olarak Türk-Alman ilişkilerinin sağlam temeller üzerine kurulduğunu anlatan Ramsauer, "Biz de bu ilişkileri sağlamlaştırmak üzere buradayız. Ben Almanya'nın imar, iskan ve ulaştırma bakanı olarak işbirliklerimizin bu alanlarda da gelişmesini istiyorum" dedi ve ekledi: "'Birinci Boğaz Köprüsü'nün inşaatında Alman mühendisler, mimarlar planlamaya katılmıştı. Bunun devamının gelmesini istiyoruz''.



"Yapı sektöründe Türkiye, üretim üssünden teknoloji üssüne dönüşmeli"

"Türkiye'de yapı sektörü ile Yapı Fuarı bütünleşti" diyerek sözlerine başlayan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, artık Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul'un konuk ülke projesiyle beraber sadece Türkiye'nin değil, bölgenin en önemli fuarı haline geldiğini ve söz konusu fuarın yapı sektöründe sürdürülebilir büyümenin olmazsa olmaz temel yapı taşı olduğunu ifade etti.

Yapı sektörünün müteahhitlik ile olan ilişkisine de dikkat çeken Yalçıntaş, dünyanın en büyük 255 müteahhitlik firması arasında 33 Türk firmasının bulunduğunu aktararak, "Bugün biz yapı sektörü alanında dünya oyuncusuyuz" dedi. Bu anlamda artık bir sonraki adımı atmanın gerekli olduğunu anlatan Yalçıntaş, "Yapı sektöründe Türkiye, üretim üssünden teknoloji üssüne dönüşmeli, YEM gibi bilgi merkezi üretimine geçmeli" dedi.



"Yapı alanlında etkinlik gösteren 'bilgi merkezi' bu fuarda yine bir bilgi platformu olarak yer alıyor"

Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, ilk Yapı Fuarı'nın 1978 senesinde İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildiğini, o dönemden bu yana sektörün büyüdüğünü ve söz konusu fuarın da sektörle birlikte büyüdüğünü ifade etti.

Konuşmasında Yapı-Endüstri Merkezinin kuruluş amacına da değinen Hasol, "Yapı-Endüstri Merkezi 1968 senesinde bir bilgi merkezi olarak kuruldu. Kendimizi geliştirdik ve bugünlere geldik. Yapı alanlında etkinlik gösteren 'bilgi merkezi' bu fuarda yine bir bilgi platformu olarak yer alıyor" dedi. 'Konuk Ülke Rusya' projesinin bu yıl bir ilk olduğuna dikkat çeken Hasol, "Fuar boyunca ikili görüşmeler ve firmalar arası ilişkiler önem taşıyor" dedi.



"Fuarın kurulmasının 1 hafta, hazırlanması 1 yıl, marka değerinin oluşması ise 34 yıl"

Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay, konuşmasına Türk yapı sektöründe meydana gelen büyük atılıma dikkat çekerek başladı. Söz konusu atılımın uluslararası bir niteliğe sahip olduğunu belirten Onay, bu kapsamda pek çok uluslararası işbirliğine imza atıldığını ve atılacağını ifade etti. Onay, fuarın kurulmasının 1 hafta, hazırlanmasının 1 yıl marka değerinin oluşmasının ise 34 yıl sürdüğünü ifade ederek sözlerini tamamladı.



Altın Çekül "Yapı Ürün Ödülü" 2011 Sahibini Buldu 


Fuarın açılış töreninde, Altın Çekül ve Gümüş Çekül yapı ürün ödülleri de sahiplerine sunuldu. 

"Seranit DRC° Seramik Isıtıcı Sistemi" ile Altın Çekül "Yapı Ürün Ödülü" 2011'e değer görülen Seranit Granit Seramik'in ödülünü, Genel Müdür Hamdi Altunalan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ile Almanya Federal Cumhuriyeti İmar Bakanı Dr. Peter Ramsauer'in elinden aldı.



"Sukar Düzayak Duş Sistemi" ürünü ile Gümüş Çekül Teşvik Ödülü kazanan Sukar Yalıtım'ın ödülü ise Demir ve Ramsauer tarafından Sukar Yalıtım Genel Müdürü Cemal Aslanoğlu'na teslim edildi.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :