Daimon Yayınları, Le Corbusier'nin "Şehircilik" kitabıyla yayın hayatına başladı. Kitabı Türkçe'ye Pelin Kotas çevirdi.
Modernizmin en önde gelen kuramcılarından Le Corbusier, "Şehircilik" (Urbanisme) kitabını 1925 yılında yayımlamıştı. Yirminci yüzyılın şehircilik düşüncesi üzerinde büyük bir etki yapan kitap, yazarın savaşımcı ve polemik diliyle, bir manifesto niteliği taşıyor.
Le Corbusier, kitapta, bir yandan kendi kent ütopyasını "Çağdaş Bir Şehir" başlığıyla sunarken, bir yandan da bu ütopyayı sayısal veriler ve gazete kesikleriyle yaşamın içinden gerekçelendiriyor.
Aykut Köksal, kitaba yazdığı önsözde şöyle diyor:
"Le Corbusier'nin 'Şehircilik'i, 20. yüzyılın şehir tasavvurunda belirleyici bir rolü olan ilk kapsamlı çalışması. Ünlü mimarın endüstri şehrini nasıl okuduğunu, bu okumanın hangi paradigmayı meşrulaştırdığını görmek için 'Şehircilik' doğru bir kaynak. Ne var ki metnin anlamı bundan ibaret değil, özellikle bugünün okurunu ilgilendirecek başka bir boyutu var: 'Şehircilik' aynı zamanda 'ütopya' tarihinin önemli metinlerinden biri ve iki ütopya türünün, 'yazınsal ütopyalar' ile 'mimari ütopyalar'ın buluştuğu yerde duruyor."
Daimon Yayınları, Aykut Köksal'ın genel yayın yönetmenliğinde, mimarlık yazınının temel kitapları ile mimarlık ve kent üzerine yazılmış telif kitapları yayımlamak üzere kuruldu. Yayınevinin programında, Bruno Zevi'nin "Mimarlığı Görebilmek", Günther Fischer'in "Mimarlık ve Dil", Robert Fishman'ın "20. Yüzyılda Kent Ütopyaları", Alois Riegl'in "Modern Anıt Kültü" gibi kitaplar yer alıyor.
Kitabı satın almak için tıklayınız.