Bir zamanlar Atatürk'ün de denize girdiği Menekşe Plajı, 1980'li yıllara kadar İstanbul Avrupa Yakasının en popüler plajlarından biriydi. Menekşe, küçük bir balıkçı köyüydü. Bütün köy, tren istasyonu, birkaç salaş lokanta, az sayıda ev ve tabii İngilizceden alınmış adı tabelada okunduğu gibi yazılan Haylayf Plajı ile biraz daha ötede Kızılay Kampı'ndan ibaretti.
Haylayf, kazıklar üzerinde barakaların oluşturduğu ve deniz tarafı açık bir plajdı. Tek başına erkeklerin gelmesine pek hoş bakılmazdı. Bu nedenle denize girmek isteyenlerin büyük çoğunluğu aileler ya da çocuğunu kapıp gelmiş kadınlardı. Haylayf'ın hemen yanı başında Kızılay Kampı vardı. Buraya her önüne gelen elini kolunu sallayarak giremezdi. Ya içeride sezonluk çadır kiralamış bir tanıdığınız olacaktı ya da kapıdaki görevliler sizi tanıyacaktı. Bir de ücretsiz halk plajı vardı. Sahil ve deniz bugün alışık olduğumuzun aksine oldukça temizdi.
Menekşe Plajı'na ulaşım, genellikle trenle sağlanıyordu. İsteyenler "aile kabini" kiralıyor; yanlarında "nevale" niyetine getirdikleri üzüm, kavun, beyaz peynir, domates ve biberi yiyerek piknik yapıyorlardı. O yıllarda, ayıp ve yasak olduğu için mangal yakılmazdı. Menekşe Plajı, 1980'li yılların sonların sonunda, denizdeki koli basili oranı endişe verici boyutlara çıkana kadar tam kapasiteyle hizmet vermeye devam etti.
Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenerek açılan plajlar arasında Menekşe Plajı da var. Haylayf Plajı'nın yeniden düzenlenmesi için beş bin metreküp yeni kum döküldü. Çevre düzenlemesi kapsamında plajdaki yosunlar, plaj kumu eleme makinesiyle temizlendi. 140 dönümlük bir alan üzerinde üç adet büfe, soyunma kabinleri, tuvalet, çocuk oyun alanı, duşlar, yeşil alan ve otopark yer alıyor. 600 metre uzunluğundaki kumsalda ayrıca, üç cankurtaran kulesi, on cankurtaran personeli, bir kurtarma botu ve bir ambulans bulunuyor.
Eski günlerin aksine, 21. yüzyılın Menekşe'sinde denize giren kadın sayısı az; su yosunlu ve temiz olduğu söylenemez. Gelenlerin önemli bölümü yakın çevreden. En kalabalık olduğu günse Pazar günü.