M artı D aynı zamanda, İzmir kıyı düzenlemesiyle ilgili büyük ölçekli ve uzun vadeli bir projenin içinde yer alıyor. Projenin güncel durumuyla ilgili bilgi alabilir miyiz?
DS: İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirmek üzere, Büyükşehir Belediyesi tarafından 2-3-sene önce başlatılan bir proje... Biz de Ocak 2012 itibariyle tasarım ekibine dahil olduk. Yaklaşık 40 km'lik bir sahil şeridi; Mavişehir'den başlıyor Üçkuyular'a kadar devam ediyor. Proje alanı toplam 4 bölgeden oluşuyor. Her bölgenin bir koordinatörü ve o koordinatörlerin yönettiği tasarım ekipleri var. Bir de yıl içerisinde İzmir'de ne gibi etkinlikler yapılacağını planlamak ve tasarlamakla görevli beşinci bir grup var; etkinlik grubu…
Projede yer alan bütün ofisler İzmir'den mi?
MK: İzmirli ofisler veya İzmirli mimarlar... Mesela koordinatörümüz Zuhal Hanım İzmirli ama İstanbul'da yaşıyor.
M artı D olarak siz hangi bölgeden sorumlusunuz?
MK: Biz, Bayraklı bölgesini tasarladık. Proje elde ediş biçimi olarak yerel yönetimin anlayışını ortaya koyan, çok farklı bir çalışma modeli… Ana kararlar verilirken, hem kentsel tasarımcılarla hem de diğer uzmanlarla tartışmalar yapıldı. Tüm ekipler proje sunumları için kısa tanıtım filmleri hazırladı. Büyükşehir belediyesinin organize ettiği toplantı salonunda herkes diğer projelerle ilgili eleştirilerini paylaştı.
Kıyı tasarımı, Bayraklı İskelesi
DS: Bayraklı bölgesi, projenin 2. bölgesi… "3. İzmir" olarak nitelendirilen, henüz kentsel dönüşümün başlamadığı ama imar değişikliğiyle yüksek yapıların inşası için altyapı oluşturulan bir alan... Karşıyaka'nın, Kordon'un, kıyıların bir yaşantısı, belli bir kimliği var ama Bayraklı'da henüz bu sağlanamamış durumda…
Bayraklı'nın şu anki yaşantısı var olanın değişip dönüşeceği bir durum... Kendi içinde belli bölgelere ayrılan 7-8 km'lik bir bant. Hem fiziksel hem sosyal yapı anlamında onu besleyen alt bölgelere ayrılıyor. Biz bu bölgelerin yapısını tamamen değiştirmeden, mevcut kullanıcıyı dışlamadan, bölgeyi sıhhileştirerek daha nitelikli ortamlar yaratmayı amaçladık. Şu anda Bayraklı'da bir köprü var ve kentliler yaz döneminde o köprüyü kullanarak piknik alanına çok rahat ulaşıyorlar ama donatılar eksik. Biz bunlara uygun mekansal düzenlemeleri geliştirdik. Bu projenin diğer bir amacı da 40 km'lik sahil şeridi boyunca kesintisiz yaya ve bisiklet ulaşımının sağlanması. Yani bütün bölgeler bu amaç doğrultusunda düzenleniyor. Mesela denizin sığlaştığı bölüme plaj önerdik. Çünkü kıyı boyunca insanların denize dokunabildiği alan çok sınırlı. İnsanların denize dokunmalarını istedik...
Bayraklı iskele meydanı
Peki deniz girilebilecek durumda mı?
DS: Aslında temizlenmiş durumda.
MK: Ama psikolojik etkisiyle değil... Yapılan ölçümlerde çıkan su çok temiz, fakat dipteki ....
Körfez olduğu için akıntı kesilmiş durumda…
MK: Tabi, mendireklerle, iskelelerle, dalyanlarla, hep bu akıntı azaltılmış, kesilmiş. Bütün bunlar son 15 yıl içersinde kaldırıldı ve deniz kendisini temizlemeye başladı. Fakat şu an dipte bir çamur var ve bu, zaman zaman dalgalarla yüzeye çıkıyor. Büyükşehir çamurun taranması için hazırlıklara başladı. Bu aşama tamamlanıp kıyıya kum serilince denize girilebileceğini düşünüyorum.
Ayrıca adalar bölgesinde o eski çamurun gelmesini önleyecek bir set yapıyoruz. Tabi birkaç aşamada tamamlanacak bir proje ama en azından kıyının bir kısmında denize girilebilecek. Dik yamaçların olduğu noktalarda da asansörlerle kıyıya ulaşmayı düşünüyoruz. Projenin içerisinde 1-2 tane de kent asansörü var. İzmir'deki tarihi asansörün tekrarı gibi olacak. Onun dışında, çevre düzenlemesi olarak Narlıdere'de yaptığımız Beyazvadi Parkı bulunuyor.
Sonraki sayfada: "Herkes ne zaman bitecek diye soruyor ama bu belki de hiç bitmeyecek, kente yayılacak bir proje" >>>>>