Duygu Çakır: "Gölge olmadan ışık, tekdüze mekânlar yaratır"

07 Aralık 2012

Aydınlatma Tasarımcısı, Studio Lighting Design

"Japon romancı Junichiro Tanizaki 1933'te yazdığı 'Gölgeye Övgü' adlı metninde Batı kültürünün çevreyi ve dolayısıyla karanlığı olduğu gibi kabullenmek ve içinde yeni derinlikler keşfetmek yerine onu dönüştürmekle ne kadar ilgili olduğundan söz eder.

Doğu kültürü ise karanlıkla barışıktır, onu yok etmek yerine içinde barındırdığı zenginliklerle ve katmanlarla ilgilenir. Gelişen ve ucuzlayan teknolojiyle birlikte hem Batı, hem de Doğu kültürlerinin karanlığa sırt çevirmeye ve aynılaşmaya ne denli meraklı olduklarını Tanizaki herhalde tahmin bile edemezdi. Oysa gölge olmadan tek başına ışık, tekdüze mekânlar yaratır; gölge olmayan mekân derinliğini yitirir.

Resim ve fotoğraf sanatında ya da bir doğa manzarasında çoğu zaman bizi etkileyen şey ışık ve gölgenin dengesidir. Aydınlatma tasarımında da karanlığa gereken önemi vermek, 'karanlığı tasarlamak' çok daha etkileyici mekânlar yaratmamıza izin verir. İçinde yaşadığımız mekânları, çevremizi nasıl şekillendirmek istediğimizi, dolayısıyla zaten kısıtlı olan enerji kaynaklarımızı gerçekten neye harcayacağımızı düşünmek, en az 'enerji tasarruflu' aydınlatma teknolojileri kadar sürdürülebilir bir gelecek için gerekli."

 


Emre Güneş ile "City Dark" üzerine...
Aydınlatmanın Sosyo-ekonomik ve Psikolojik boyutu
Konunun Uzmanlarına “Aydınlatma Tasarımı"nı sorduk
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :