WAF 2009'da Sürpriz Final
Yasemin KESKİN ENGİNÖZ
/ 06 Kasım 2009
WAF 2009'un birincilerinin açıklanacağı Ödül Töreni, öğrenci yarışmasının birincisinin açıklanmasıyla başladı. MIT'den Sabrina Kleinenhammans, AECOM Design + Planning Urban SOS; Distressed Cities, Creative Responses öğrenci tasarım yarışmasında USD $20,000 tutarında ödüle değer görüldü.
Gecenin merakla beklenen "İyilerin En İyisi" ödülüne Peter Rich Architects layık görüldü. Güney Afrika'daki Mapungubwe Interpretation Centre, geçen yılın ödülünü kazanan binanin aksine bulunduğu bağlama tam uyan, etkileyici, zarif çatı örtüsüyle ve ölçeğiyle jurinin mimari tadına uyan bir proje oldu. Limpopo ve Shashe nehirleri arasında konumlanan bina, kıvrımlı bir çatı örtüsüne sahip. Çevresindeki peyzaja, yerel malzemesi ve dokusuyla tam uyum sağlayan bina, salondaki mimarların da alkışını aldı.
İçmimari ve dekorasyon dalında birinciliği Amanda Levete Architects, Corian Super-surfaces mağazası tasarımıyla aldı. Londra merkezli büronun yarıştığı bürolar arasında Türkiye'den Zoom TPU da bulunuyordu.
"Geleceğe Dönük Olarak Planlanan Projeler" kategorisinde birinciliğe Miralles Tagliabue EMBT tarafından tasarlanan 2012 Sangay Expo Sergisi İspanyol Pavyonu oldu. Pavyon, juri tarafından akılcı, çarpıcı ve İspanyolların dans keyfini zekice yansıtan bir proje olarak tanımlandı.
'Basit, zarif ve verimli strüktürel konsepti'yle bu yıl ilk kez verilen "Strüktür Tasarımı" kategorisinin birincisi olan Arena Zagreb projesinin tasarımı Upi-2m‘e ait.
Hep sıfır karbon kent modeli mi izlenecek?
Henüz birincileri belli olmamış kategorilerin değerlendirmelerine sahne olan WAF'ın son günü (6 Kasım Cuma), Charles Jencks'in yönettiği festivalin ‘az çoktur' temasıyla ilişkili olan ‘Kopenhag Yolunda' oturumu ile son buldu. Sürdürülebilir mimarlık alanında farklı yaklaşımların konuşulduğu oturumda 3XN grubunun kurucusu Kim Herforth Nielsen, Avustralya Queensland Devlet Mimari Philip Follent ve Sturgis Associates'ten Yönetici Simon Sturgis, Hindistan, Çin ya da Latin Amerika'da hızlı planlanan ve hızlı endüstrileşen şehirlerin planlamasında hep sıfır karbon kent modelinin mi izleneceği sorunsalının altını çizdi.
Doğan Hasol'un diğer fotoğrafları için lütfen ilerleyiniz.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın