İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) 40. yılında, Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eş sponsorluğunda hayata geçirdiği ilk İstanbul Tasarım Bienali, 12 Aralık Çarşamba günü sona erdi.
İstanbul Tasarım Bienali'nde, küratörler Emre Arolat ve Joseph Grima, Londra Tasarım Müzesi Direktörü ve İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi Deyan Sudjic tarafından belirlenen 'Kusurluluk' (Imperfection) temasını, kendi bakış açılarıyla yorumladılar. Küratöryal sergilerde iki farklı mekânda 46 ülkeden 300'e yakın tasarımcı ve mimarın 100'ün üzerinde projesi yer aldı. Emre Arolat'ın küratörlüğündeki 'Musibet' sergisi İstanbul Modern'de, Joseph Grima'nın küratörlüğünü üstlendiği 'Adhokrasi' sergisi ise Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda ziyaretçilerle buluştu.
Sayılarla İstanbul Tasarım Bienali
Ana sergilerin yanı sıra, bienal süresince, İstanbul'un farklı bölgelerine yayılan Akademi Programı, Atölye Çalışmaları Sergileri, Yaratıcı Film Kuşağı, Tasarım Yürüyüşleri, Seminer Programı ve Paralel Katılımcı etkinlikleri gerçekleştirildi.
• İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Kıbrıs'ta bulunan 26 üniversitenin 76 bölümü ile işbirliğinde geliştirilen Akademi Programı kapsamında ortaya çıkan ürün ve fikirlerin yanı sıra paneller ve kolokyumlar gerçekleştirildi. Üniversite öğrencilerinin, proje yürütücüsü akademisyenlerle beraber 'Kusurluluk' temasını farklı bakış açılarıyla yorumladıkları ve İstanbul'un çeşitli bölgelerindeki 17 üniversite yerleşkesinde ve 5 farklı mekândaki 82 projeyi toplam 27.250 kişi ücretsiz olarak ziyaret etti.
• Bienalin ön etkinlikleri kapsamında, 22-27 Mart 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen 12 ayrı atölye çalışmasında yer alan 250'ye yakın öğrenci ve 30 uluslararası tasarımcı tarafından tasarlanan ürünler, projeler, eskizler ve diğer materyaller Atölye Çalışmaları sergileri kapsamında İstanbul'un farklı semtlerinde bulunan 21 mekanda yer aldı.
• Yaratıcı Film Kuşağı kapsamında, mimarlıktan moda tasarımına, ürün tasarımı, grafik tasarım ve gastronomiden kentsel tasarıma uzanan geniş yelpazedeki belgesel ve video işlerinden oluşan 9 ülkeden 19 film, 19 güne yayılan bir programla gösterildi. Yaratıcı Film Kuşağı'nın açılışı, ünlü yönetmen Gary Hustwit, sinema yazarı Esin Küçüktepepınar, reklamcı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi akademisyenlerinden Levent Erden ile İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Özlem Yalım Özkaraoğlu'nun konuşmacı olarak yer aldığı 'Sinema ve Tasarım: Yaratıcı Bir İlişki' başlıklı panelle yapıldı. Panel kapsamında İstanbul'un kentsel dönüşümü masaya yatırıldı.
• İstanbul'un farklı bölgelerindeki tasarım odaklı ofis, mağaza, atölye, imalathane ve mimari yapıları özel bir rehber eşliğinde gezme fırsatı sunan Tasarım Yürüyüşleri; Kuzguncuk, Beyoğlu-Cihangir-Galatasaray, Şişhane-Galata, Nişantaşı-Teşvikiye, Sultanahmet, Fener-Balat, Karaköy ve TasaPlatform ile Tasarım Yürüyüşü olmak üzere 8 ayrı rotada yapıldı. Tasarım Yürüyüşleri, Türkiye'den ve yurtdışından gelen ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü, programda ilave yürüyüşler düzenlendi.
• Seminer Programı kapsamında farklı kuruluşlar tarafından bienal temasıyla bağlantılı olarak toplam 16 seminer, panel ve konferans düzenlendi. Seminer Programı'ndaki etkinliklere katılan isimler arasında, GSD-Kamusal Alan, Sanat ve Tasarım programının yürütücüsü Krzysztof Wodiczko, Londra Royal College of Art Dekanı Ute Meta Bauer, Columbia Üniversitesi Graduate School of Architecture, Planning and Preservation Dekanı Mark Wigley, yazar, küratör, mimarlık tarihçisi Zeynep Çelik, mimar Felicity D. Scott, New York Şehir Planlama Bölümü Müdürü Amanda M. Burden, Rotterdam Mimarlık Bienali yetkilileri, Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, Arnavutköy Beldiye Başkanı Ahmed Haşim Baltacı, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, YANDEX Başkanı Arkady Volozh,TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan gibi isimler de yer aldı.
• Mimarlık/tasarım ofisleri ve yaratıcı alanlarda faliyet gösteren firmaların bienal teması ile bağlantılı etkinlikler gerçekleştirdiği , +D Group, Arzum, BMS, Camhane, Camper, ÇEBİ, Dhoku, Dilek Hanif, Ersa, Koleksiyon, Meriç Akay, Milli Reasürans Sanat Galerisi, Mozaik, NORDist, Tayfun Mumcu, Türk Patent Enstitüsü, Zebra Design Factory gibi firmaların ve stüdyoların aralarında bulunduğu Paralel Katılımcı programında, Prof. Dr. İlhan Tekeli, Prof. Dr. Murat Güvenç, Ali Cindoruk, Ela Cindoruk, Ayşe Birsel, Koray Özgen, Ece Yalım gibi önemli Türk tasarımcı, düşünür ve fikir liderlerinin yanı sıra Marcel Wanders, Giulio Cappellini, Filip Pagowski ve Bibi Seck gibi dünyaca tanınmış tasarımcılar da yer aldı.
• Uluslararası basından yoğun ilgi gören İstanbul Tasarım Bienali, açık kaldığı süre boyunca 25 ülkeden 300'ün üzerinde tasarım editörü ve eleştirmeni ağırladı, dünyanın önde gelen pek çok yayın organında geniş yer buldu.
13 Ekim'de kapılarını açan 1. İstanbul Tasarım Bienali sergilerini 44.600 kişi ziyaret etti. İstanbul Tasarım Bienali, sergilerin yanı sıra gerçekleştirilen tüm yan etkinliklerle yaklaşık 115.000 izleyiciye ulaştı.