Hammaddesiyle, Üretimiyle Her Daim Fotojenik Malzemeler Bu Kitapta

mimarizm.com / Amber EROYAN / 11 Ocak 2013

Mimari ürünün kendine özgü üretim sürecinin Cemal Emden'in fotoğraflarıyla belgelendiği bir proje olarak öne çıkan, Zorlu Center Yayınları'nın üçüncü kitabı olan "Making of: Architectural Objects", mimari malzemenin temeli olan hammaddenin özüne iniyor.

Zorlu Center Yayınları'nın üçüncü kitabı olan 'Making of: Architectural Objects', mimari ürünün kendine özgü üretim sürecini, mimar - fotoğraf sanatçısı Cemal Emden'in fotoğraflarıyla belgelerken, bu konseptle üretilen ilk yayın olma iddiasını taşıyor. Mimarinin üretim sürecini malzeme üzerinden inceleyen Making of: Architectural Objects, "yapı malzemesi hammaddeden nasıl elde edilir?", "işçilik nedir?", "hammaddeyi yapı malzemesine dönüştürmekteki süreçler nelerdir?", "yapı malzemesi nasıl etkin bir öğe olarak mimari tasarımda karşımıza çıkar?" sorularının yanıtlarını arıyor.


Kitapta, 'Çelik' başlığı için Zorlu Center İstanbul projesi seçildi

Eser, dünya çapında isim yapmış 10 mimarın yapılarından yola çıkarak malzemelerin özüne kadar iz sürüyor. Bu izi sürerken mimar ve fotoğraf sanatçısı Cemal Emden'in gözünden 300 fotoğrafla ve Maria Voyatzaki'nin metinleriyle yapım süreci belgeleniyor. Başak Güçyeter'in editörlüğünü üstlendiğ kitabın tasarımı ise, ‘Beklenmedik Karşılaşmalar'da olduğu gibi yine Bülent Erkmen'e ait.


"Dünya literatüründe yer alacak ilk örnekleri yayımlıyoruz"

Kitabın tanıtım toplantısında konuşan Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even, Zorlu Center'in her aşamasında sanata destek verdiklerini ve bu desteğin süreceğini vurguladı. Even, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Zorlu Gayrimenkul olarak, diğer projelerimizde olduğu gibi 'Making of: Architectural Objects' ile yine bir ilke imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yayın çalışmalarımızda, dünya literatüründe belli bir yer edebilecek, konusunda az üretilmiş eserler ortaya çıkarmaya özen gösteriyoruz. Zorlu Center bu konudaki ilk adımı ‘Beklenmedik Karşılaşmalar - Mimarlıkla İlişki Bağlamında 2000'li yılların Çağdaş Sanat Çalışmaları' kitabı ile atmıştı. 2000'li yıllarda gerçekleştirilen çağdaş sanat yapıtlarından seçkiler sunan Beklenmedik Karşılaşmalar, mimari ve çağdaş sanatı birlikte sunan nadir çalışmalar arasındaki yerini almıştı. Zorlu Center Yayınları'nın ikinci kitabı ‘Obje'ct' ise 24 Kasım 2012'de Contemporary Istanbul'da gerçekleşen lansman ile sanatseverlerle buluştu. Cemal Emden'in fotoğraflarından oluşan 'Making of: Architectural Objects' ise üçüncü kitabımız. Her yeni kitapla birlikte yenileniyor ve heyecanımızı artırıyoruz. Önce sanatçımız Cemal Emden'e sonra da kitapta emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.


"Kitabın temel amacı, malzemenin yolculuğunu sorgulamak"

Toplantıda kitabın üretim sürecini ve içeriğine dair ayrıntılı bilgi veren Cemal Emden ise, 'Making of: Architectural Objects' kitabının asıl hedefinin, "malzemenin yolculuğunu sorgulamak" olduğunu belirtti.

Proje için 12 ülkede 24 farklı lokasyona giden ve toplam 65.000 km yol katerek 2.000'e yakın fotoğraf çeken Emden; "Bu kitap bizlere, özgün mimarlık ürünlerinin nasıl üretildiği ve bu üretimin ne türden mekanlarda gerçekleştiğini gösteriyor. Bu süreçte ortaya çıkan mimari ürünün arkasında yer alan insanların çalışmalarını ve üretimi gerçekleştirdikleri mekanları fotoğraflamak, farklı coğrafyalarda yer alan mimarlık ürünlerinin yapılışlarını incelemek ve şahit olmak heyecan vericiydi" dedi.


"Şantiye fotoğrafı, dinamik demektir"


Projenin başlangıcından bu yana Zorlu Center'ın farklı aşamalarını fotoğraflayan Cemal Emden, kitaba ilham veren fikrin nasıl geliştiğini şöyle özetledi:

"Bu yapının en önemli özelliği, birçok fonksiyonu bir arada içermesi ve çok hızlı inşa edilmesinden ötürü şantiyesinde yoğun hareket olması... Benim öncelikle bu hareketin içinde yer almam istendi. Sonra bu yoğunluğun bana öğrettiği, farkına vardığım bir detay ortaya çıktı. Buradaki malzemenin nereden geldiği, kimler tarafından nerede üretildiği, ne tür mekanlarda var olduğu; daha da geriye gidip, ne tür bir madenden, bir petrokimya tesisinden veya ormandan ortaya çıktığının izini sorgulamaya başladım. Kitabın ana temasını, Zincirlikuyu'da başlayan bu 'malzemenin yolculuğunu sorgulama' fikri oluşturuyor." 

"Şantiye fotoğrafının mimari fotoğrafçılıkta çok farklı bir yeri vardır çünkü şantiye fotoğrafı demek dinamik demektir. Durmadan bir şey üretilir ve üstü kapatılır. Temel yapılır, kapatılır, duvar örülür, sıvanır, boyanır... Her şey birbirinin üstünü örttüğü için, şantiyede birkaç bin kişi çalışmaya başladığında bu, fotografik olarak çok canlı bir görüntü oluşturuyor. 



Zorlu Center proje grubuyla iletişime geçtim. Onlardan da ciddi destek geldi. Bunun bir sonraki adımı, dünyanın diğer noktalarındaki bu tür, malzemeye özgü yapıları tespit etmek idi. Yaklaşık 50 mimarlık grubu belirledim. Daha sonra Uğur Tanyeli ile birlikte çalışmanın çerçevesini belirledik. Ardından, yazışmaları yürütmek üzere Başak Güçyeter gruba dahil oldu. Bir sonraki adımda da Bülent Erkmen ile çalışmaya başladık. Her bölümün başında, Başak Güçyeter'in kaleme aldığı metinler var. Maria Voyatzaki'nın hazırladığı giriş yazısı ise, bir yandan mimaride fotoğrafın ne anlama geldiğini anlatırken, diğer yandan malzeme ile mimarideki malzemeyi kıyaslayan çok güzel bir metin.

Seçkinin kuramsal yanlarından biri de, kitapta yer alan tüm projelerin post-fordist teknolojinin örneği olması... Yani, aynı marka ve modelin, iklim özellikleri farklı bir bölge için tekrardan tasarlanmasını gerektiren üretim sistemi... Ancak bilgisayar teknolojileriyle mümkün olan bu sistemin yapı sektöründeki izdüşümü ise, yapıya özgün malzeme üretmek. Bu kitapta gördüğünüz her bir malzeme de o yapıya özgü üretilmiştir. Zaha Hadid'in Naordpark Teleferik İstasyonları yapısı, Post-fordizmin en uç, en enteresan örneği olarak öne çıkıyor."


Sonraki sayfada:
Projeler neye göre seçildi? Kitapta yer alan 10 proje hangileri? >>>>>


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :