Deneyimlerinizden yola çıkarak farklı tipolojilerde proje üretmek üzerine neler söylersiniz?
EA: Her tipolojinin bazı olmazsa olmazları var. Örneğin kemoterapi çok üzücü ve yıkıcı bir tedavi süreci. Dolayısıyla kemoterapi merkezlerinin ferah ve iç açıcı mekanlar olması önemli.
BN: Baktığınız zaman çok kötü bir atmosfer var ve herkes birbirini görüyor. Ortamın karamsar olması insanın içini daha da buruyor. Antalya'da yaptığımız projede Memorial’ın çok güzel bir yaklaşımı oldu. Hastaların birbirleriyle tanışıp sosyalleştikleri, aynı zamanda tedavi gördükleri özel bir mekan tasarlamamızı istediler. Biz de elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık ve ortaya güzel bir sonuç çıktı.
Memorial Hastanesi Kanser Merkezi, Antalya
Öyle bir psikolojide bu etkiyi yaratmak gerçekten zor.
BN: Evet, ben de annemi kanserden kaybettim. Durumu ve ortamı çok iyi biliyorum. İşveren bu tarz bir taleple gelince daha da özveriyle çalıştım çünkü benim için tam anlamıyla bir gönül işiydi bu proje. Böylece iyi bir sonuç ortaya çıktı. Tedavinin yanında sosyal aktiviteler yapıyorlar, dans ediyorlar, müzik dinletileri oluyor. Memorial’ı bu bakış açısından ötürü tebrik etmek lazım. Sanırım bu farkındalıkla oluşturulan ilk kemoterapi merkezlerinden biriydi.
EA: Mesela diş kliniği de korku yaratan bir yer. Trabzon’da tasarladığımız diş kliniğinde de ortamı ferahlatmak için elimizden geleni yaptık. Temizlik, hijyen, güven duygusu yaratmak açısından beyazı ön plana çıkardık.
BN: Başta çok kısıtlı bir bütçe verilmişti. Nasıl yapacağımız konusunda sıkıştık ama bilgi anlamında ne var ne yoksa ortaya döktük. Kliniğin bir önceki hali çok karanlık, ışık almayan bir yerdi. İnsanlar içeri girdiklerinde korkularını bir nebze alacak bir mekan yaratmak istedik. Renk ve malzeme seçimi, grafik etki ve aydınlatmayla bu ferahlığı sağladık. Geçende ziyarete gittik. Görüştüğümüz kişiler bunun bayağı etkili olduğunu söylediler.
Trabzon'da diş kliniği
EA: Olumlu geri dönüşler almak bizi motive ediyor. Müşterilerinin arttığını, her gelenin "burası ne kadar temizmiş" dediğini ve küçük ölçekli bir iş yeri olmasına rağmen 4-5 hekimin olduğu bir klinik havası yarattığını söylüyorlar. Bu tarz geri dönüşler bizi çok mutlu ediyor. İşin keyifli taraflarından biri de bu; mekanın ilk halini görmek, onlara bir görsel sunmak ve bunu birebir uygulamak. Bazen inanamıyorlar, "Göstermiştiniz ama bu kadarının olacağını düşünmüyorduk" diyorlar.
BN: Ziyaretimiz sırasında görüştüğümüz arkadaş, ayda bir sağlıkla ilgili bir denetimden geçtiklerini söyledi. Her yeri gezip en son buraya geliyorlarmış. Burada bir ferahlayalım, oturalım, nefes alalım istiyoruz, burayı çok beğeniyoruz deyip, çay söyleyip oturuyorlarmış. Bunu duyunca, demek ki başardık dedik.
EA: Projeyi yaptığınız süre içerisinde mekan sahipleriyle dost oluyorsunuz. Sonuçta onların mekanı için hep birlikte çalışıyoruz.
BN: Çalıştığımız herkesle bitmeyen bir dostluğumuz oluyor. Her gidişimizde görüşüyoruz. Para/finans mevzusunun benden çıkmasını özellikle istedim çünkü insanlarla anında samimi olup duygusal kararlar verebiliyorum. O yüzden işleri ayırmak iyi oldu.
"Aranan bir ofis olmak istiyoruz"
Son olarak geleceğe dönük hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
EA: Kendi mesleğimle alakalı olarak, 1A3B'nin tamamen kendine yeten bir ofis olmasını hedefliyorum. Kurumsal iletişim olsun, grafik tasarım, web tasarımı olsun belli kanatlara ayrıldık. Üretim anlamında da bunu sağlayıp, kadromuzu genişletip aranan bir ofis olmak istiyoruz. Bu konuda ciddi mesafeler kat ettiğimizi düşünüyorum. Tabi daha çok erken. Firma beş senelik, beraberliğimiz iki senelik. Adım adım ilerliyoruz. Türkiye'de işletmelerin %80’i maalesef ilk iki senede kapanıyor. Bu tabloya ve sektörün zorluğuna baktığımız zaman, şirketimizin ilerleyişinin olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Hedefimiz, ülke genelinde bilinen bir ofis olmak ve marka projelere imza atmak.
Bu anlamda başvurduğunuz ödül programları var mı?
BN: Benim enteresan bir yapım var. Birinin bana hadi yarışmaya girelim demesi, beni zorlaması lazım. Hedefim iyi bir içmimar, tasarımcı olmak. Bununla beraber tabi ki çok daha fazla çalışmak lazım. Farklı mobilyalar tasarlamak ve üretmek istiyorum. Bir şekilde olmayanı yapmak ve sadece Türkiye'de değil, dünyada da tanınan biri olmak. Çocukluğumdan beri böyle bir hedefim var. Yavaş yavaş bu aşamaları da geçeceğimizi düşünüyorum. Önümüze gelecek projeleri de bu hassasiyetle oluşturmak en temel ilkemiz.