Bin 150 katılımcı firmanın ürün ve hizmetlerini bir araya getiren ve en son yenilik ve teknolojileri barındıran ürün çeşitliliği, uluslararası etkinlikleri ve yarattıkları iş fırsatları ile bu yıl da sektörün zirvesi olmayı hedefleyen 37. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul kapılarını açtı. Fuarın, 111 bini aşkın ziyaretçi ağırlanması bekleniyor.
Yapı malzemeleri sektöründe dünyanın en büyük 5 fuarı arasında yer alan, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan bölgenin en büyük yapı malzemeleri fuarı olan 37. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul, başladı. YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, ITE Group PLC Türkiye & Ukrayna Bölge Direktörü Anatoly Sushon, ICAK-Kore Uluslararası Müteahhitler Birliği Derneği Direktörü Hyo-Won Kim ve Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Tae-Dong Jeon'un konuşmalarıyla başlayan açılış töreninde; Altın Çekül 'Yapı Ürün Ödülü de sahiplerini buldu.
"Alanında dünyanın 5. büyük fuarı"
Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'un alanında dünyanın 5. büyük fuarı olduğunu anıımsatan YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer; her sene hedeflerini yükselterek Türkiye yapı malzemesi sektörü için etkili bir ticari mecra olmaya devam ettiğini kaydetti. "Önümüzdeki 5 gün boyunca yapı malzemeleri sektörü bu çatı altında toplanacak" diyen Başer; konuk ülke projesi kapsamında düzenlenecek etkinliklerle de Güney Kore ve Türkiye'nin alanında önde gelen temsilcilerinin bir araya geleceğini söyledi. ITE Group PLC Türkiye & Ukrayna Bölge Direktörü Anatoly Sushon da, Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'un ITE portföyündeki 2. büyük fuar olduğuna dikkat çekerek; fuarın, dünya çapında pekçok önemli firmayı buluşturduğuna işaret etti.
"İnşaat sektörünün küresel büyüklüğünün 2020'ye kadar 15,14 trilyon dolara çıkaması bekleniyor"
Konuşmasında İstanbul'da olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden ICAK-Kore Uluslararası Müteahhitler Birliği Derneği Direktörü Hyo-Won Kim ise, 'hepimizin ortak noktası' olarak nitelendirdiği inşaat sektörüne yönelik bir fuar olan Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'un herkesin beklentilerini karşılaması dileğinde bulundu. İnşaat sektörünün küresel büyüklüğünün 8,6 trilyon dolar olduğunu vurgulayan ve 2020'ye kadar bu hacmin 15,14 trilyon dolara çıkamasının beklendiğini söyleyen Hyo-Won Kim; bu anlamda konuk ülke programı kapsamında gerçekleşecek temasların iki ülkenin de kazanacağı bir ortam sunacağını sözlerine ekledi. Türkiye yapı malzemeleri sektörünün performansını 'dikkat çekici' olarak nitelendiren Hyo-Won Kim; fuarın, sektörün pazardaki yerini sağlamlaştırması ve geliştirmesi açısından öneminin de altını çizdi.
İki ülke arasındaki ikili ilişkilerde kaydedilen gelişmelere değinen Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Tae-Dong Jeon da, 2013 Mayıs'ında imzalanan serbest ticaret anlaşmasına ek olarak bu yıl da yine ticareti geliştirmeye yönelik yeni bir anlaşma yapılmaya hazırlanıldığını söyledi.
İş Geliştirme Platformu, uluslararası işbirlikleri ve ihracatın geliştirilmesine yönelik adımlar…
Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul kapsamındaki İş Geliştirme Platformu, çeşitli etkinliklerle bu yıl da katılımcı firmalara, sektöre ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak. Platform bu yıl faaliyetlerini; 'Konuk Ülke Güney Kore Projesi' kapsamında gerçekleştirilecek 'Güney Kore – Türkiye İnşaat Forumu' ile sürdürüyor.
Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul İş Geliştirme Platformu kapsamında düzenlenen 'Konuk Ülke Projesi'nde, ülke odaklı yeni işbirlikleri ve etkin stratejilerin oluşturulması; böylelikle Türk yapı sektörünün uluslararası alandaki etkinliğinin artırılmasına destek olunması amaçlanıyor. Üç yıldır başarıyla sürdürülen, 2011 yılında Rusya Federasyonu ile başlayıp, sonrasında sırasıyla Almanya ve Azerbaycan Cumhuriyeti'yle devam eden 'Konuk Ülke Projesi'nde 2014 yılında Güney Kore ağırlanacak. İki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir platform yaratacak proje kapsamında, fuar öncesinde ve sırasında düzenlenecek etkinliklerde Türkiye ve Güney Kore'den konunun üst düzey yetkilileri bir araya gelecek.
Güney Kore Konsolosluğu ve DEİK/Türk-Kore İş Konseyi işbirliği ile düzenlenen proje için yürütülen çalışmalarla; Türk yapı malzemelerinin Güney Koreli müteahhitlerce Ortadoğu, Güney Afrika ve Orta Asya'da hayata geçirilen projelerde daha fazla kullanılmasına destek olmak, 3. pazarlarda Türk ve Güney Koreli müteahhitlerin birlikte iş yapabilmesi ve Güney Koreli yapı malzemesi üreticisi firmaların teknolojik deneyimini Türk firmaların bölgesel gücü ile birleştirmesi için verimli platformlar oluşturulması hedefleniyor.
Güney Kore, son dönemde Türkiye'deki inşaat ve yapı malzemeleri alanlarında ve yatırım işbirliği üzerine kurdukları ortaklıklarla ve Ortadoğu - Orta Asya'da yaptığı projelerle de dikkatleri üzerine çekiyor. Türkiye ile Kore arasındaki dış ticaret rakamlarına bakıldığında ihracat 500 milyon dolar ve ithalat 6 milyar dolar civarlarında görülüyor. Bunun yanı sıra Türkiye'de 200'ün üzerinde Kore sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. 2013 Mayıs ayında yürürlüğe giren STA- Serbest Ticaret Anlaşması ile iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin bir üst düzeye çıkarılması, mevcut ortaklıkların devamı, Türkiye'deki Kore yatırımlarının artması ve iki ülke firmalarının bir araya gelerek Güney ve Güneydoğu Asya'da, Orta Doğu'da, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerinde büyük projelere imza atabilecekleri öngörülüyor.
Güney Kore – Türkiye İnşaat Forumu
YEM Fuarcılık'ın, Güney Kore Konsolosluğu ve DEİK/Türk-Güney Kore İş Konseyi işbirliği ile gerçekleştireceği 'Güney Kore – Türkiye İnşaat Forumu'nda, Türkiye ve Güney Kore'den konunun üst düzey yetkilileri bir araya gelecek. Forumun ardından Güney Kore'den katılım sağlayacak alım heyetleri, fuar katılımcısı yapı malzemesi üreticisi firmalar ile 'İkili İş Görüşmeleri'nde bir araya gelecek. Etkinlik 7 Mayıs 2014 Çarşamba günü saat 14.00'te, Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul içerisindeki Tüyap- Marmara Salonu'nda gerçekleştirilecek.