Team Fores, Muğla'nın "Kent Platformu ve Fuar Merkezi"ne İmza Atıyor

mimarizm.com / 02 Nisan 2012

Team Fores ekibi Muğla'da "Kent Platformu ve Fuar Merkezi" projesini hayata geçirecek. Yakın zamanda yapımına başlanacak projenin en önemli özelliği, arsada yer alan mevcut yeşil dokuyu koruyarak inşa edilecek olması.


Muğla, kültür turizmi ile kentteki ticari hareketliliği artırdığı gibi, bir başka dalda sürdürülebilir turizm arayışlarını gündeme getirerek kendini daha görünür kılmak amacıyla şehre bir fuar merkezi kazandırma projesine imza atıyor. Ticaret ve Sanayi Odası projenin öncülüğünü üstlenirken, İl Özel İdaresi ve Muğla Belediyesi'nin de katkı ve desteğini aldı. Serter Karataban ve Berke Debensason önderliğindeki Team Fores ekibi fuar alanı üzerine uzun zamandır çalışıyor.


Kente yaklaşanları kucaklayan bir merkez 

Aydın yönünden gelerek Muğla girişinde, Akçaova'nın hemen bitiminde yer alacak olan "Muğla Kent Platformu ve Fuar Merkezi" kent merkezine sadece 4 km uzaklıkta bulunuyor. 82 bin metrekarelik alana sahip eğimli arazinin en alt ve en üst noktaları arasındaki kot farkı ise 42 metre. Tüm vadi ve Akçaova, arazinin tepe noktasından enfes bir seyir keyfi verirken, her gün bu yönden gelen yaklaşık 40.000 araç Muğla'ya girmeden önce son olarak bu tepe noktası tarafından karşılanıyor.


Bölgenin sahip olduğu doğal güzellikler nedeniyle, Team Fores ekibi konuyu tüm hassiyetiyle ele alan bir çalışma dönemi geçirdi. Konvansiyonel anlayışla yapılacak her yapı, doğal denge ve düzene, bodur çam ağaçlarının sürekliliği ile konsept tam da burada, çevreci bir yaklaşımla, pratik ve rasyonel tasarımın buluştuğu noktada yeşerdi. Bu faktörler gözönünde bulundurularak hazırlanan projenin; konumu ve arazinin getirileri sebebiyle burada bir nirengi (landmark) yaratması, en ekonomik şekilde uygulanması, Türkiye'deki vandalist konuşlanmaya karşı protest bir kişiliği olması ve sessizce kente yaklaşan, herkese kucak açan bir mekan oluşturması amaçlandı.


Muğla'nın doğal ve kültürel mirasına zarar verilmeyecek

Bir fuar merkezinin yapılmasını neredeyse imkansız kılan arsada, yaklaşık 10 bin adet ağaç bulunuyor. Projenin en önemli mimari özelliği ise, arsanın doğal yapısına hiçbir zarar verilmeyecek olması. Böylece doğal denge ve düzene, bodur çam ağaçlarının sürekliliğine ve Muğla'nın kentliye kazandırdığı kültürel mirasa aynı şekilde korunmuş olacak.

 

Hem fuar merkezi, hem kent salonu

Rekreasyon ve turizm
kavramları, günümüzde çağdaş toplumlar için yaygın ve etkin yaşam biçimi ve kültür öğesi olarak ön plana çıkıyor. Bu nedenle de projede fuar alanınının yanı sıra çok amaçlı rekreasyon alanlarına da yer verilecek.

Fuar düzenlenmediği durumlarda "Muğla Kent Platformu ve Fuar Merkezi", kamusal bir toplanma alanı yaratacak ve kentin diğer ihtiyaçlarını da karşılayacak mekanlara ev sahipliği yapacak. Şehirdeki önemli bir boşluğu dolduracak olan yapı, yoğun dokulu yeni yerleşim alanlarına ve Muğla'ya hizmet ederken, işverenin talebini de karşılamış olacak. Bu bağlamda, kentsel meydan ve kent salonu kimliğiyle de işlevini yürütecek.


  Şemanın büyük boyutlu görseline ulaşmak için tıklayınız.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :