36 şehir, 43 üniversiteden yeni mezun 151 sanatçıyı sanatseverlerle buluşturacak olan BASE 2025, 26-30 Kasım 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek.
Yeni mezun sanatçıların yaratıcılıklarını ve üretme motivasyonlarını desteklemek, onların sanat profesyonelleri ve sanat izleyicileri ile diyaloglarını geliştirmek misyonuyla 9 yıldır düzenlenen BASE, bu yıl 2025 mezunu olan sanatçıların eserlerini 26-30 Kasım tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturacak. Bilgili Sanat iş birliği ve The Ritz-Carlton Residences ev sahipliğinde, Trendyol Sanat ana sponsorluğunda; Jumbo, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM) ve TEB Özel Bankacılık co-sponsorluğunda, İBB Kültür AŞ’nin kamusal desteğiyle bu yıl dokuzuncusu gerçekleşecek olan BASE, her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni nesil sanatçıların dünyaya ve sanata bakış açılarını gözler önüne serecek.
Her yıl sanat dünyasından değerli isimlerin yer aldığı çok sesli bir seçici kurula sahip olan BASE’in 2025 yılı başvurularını; Ani Çelik Arevyan, Canan Dağdelen, Canan Tolon, Derya Yücel, Ebru Yetişkin, Eda Kehale Argün, Ferda Dedeoğlu, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Guido Casaretto, İnci Furni, İrfan Önürmen, İsmet Doğan, M. Wenda Koyuncu, Necmi Sönmez, Pınar Öğrenci ve Selim Bilen değerlendirdi.
BASE’in küratörü Derya Yücel, bu yıl BASE’in çerçevesini çizerken Sınırlar/Olasılıklara dikkat çekiyor:
“Sanat, tarih boyunca sınırları düşünmenin, sorgulamanın ve aşmanın en güçlü yollarından biri olmuştur. Sınırlar yalnızca coğrafi ya da politik değil; aynı zamanda kültürel, toplumsal ve kişisel deneyimlere içkindir. İnsan ile insan olmayan, birey ile toplum, doğa ile kent, beden ile bilinç, hakikat ile hayal, ben ile öteki arasındaki çizgiler hem belirleyici hem de geçirgendir — kimi zaman keskin, kimi zaman muğlak, kimi zamansa belirsiz.

Genç sanatçıların üretimleri, bu sınırların sorgulandığı, esnetildiği ve dönüştürüldüğü alanlarda şekilleniyor. Sanatçılar, ben ile öteki, norm ile anormallik, gerçek ile düş arasındaki gerilimleri görünür kılarken; yeni ilişkilenme biçimlerinin, anlamların ve varoluş ihtimallerinin kapısını aralıyorlar. Sanat, sınırları sabitlemek yerine onları müzakere eden, yeniden çizen, bulanıklaştıran bir alan. BASE’in dokuzuncu edisyonu, genç sanatçıların üretimlerini bu sınırların kesişiminde konumlandırıyor. 2017’den bu yana Türkiye’nin farklı şehirlerinden yeni mezun sanatçıları bir araya getiren BASE, karşılaşma ve paylaşım için ortak bir zemin kurmayı sürdürüyor. Bu zeminde sınırlar, ayrım değil; diyalog ve birlikte üretim için bir başlangıç noktası. “Sınırlar/Olasılıklar”, sanatın toplumsal işlevini yeniden hatırlatıyor: Her sınır, başka bir ihtimalin eşiğidir.”

26-30 Kasım tarihleri arasında her gün ücretsiz olarak ziyarete açık olacak olan BASE, 2025 mezunlarının sergisinin yanı sıra eş zamanlı 6 sergiye daha ev sahipliği yapacak.
BASELECTED 2025, 2017’den bu yana farklı 'BASE' edisyonlarına katılmış 65 sanatçının güncel sanat üretimlerinden bir kesit sunacak. 1. katta izleyicilerle buluşacak olan sergi, yolu BASE’ten geçmiş sanatçıların sanatsal yolculuklarını izleme fırsatı sunacak.
BASE ve Trendyol Sanat işbirliğinde gerçekleşecek ‘Konuk Ülke Romanya: Çağdaş sanat üretimine bakış’ sergisinde Romanya'dan son 10 yılda mezun olmuş 13 genç sanatçının yaklaşık 80 eseri bir araya gelecek. Sergi Romanya’nın canlı ve çeşitli sanatsal ifadelerini sergileyerek her iki ülkedeki paralel sanat üretimini gözler önüne serecek.
BASE ile Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM) iş birliğinde gerçekleşecek "İyi Bak Dünyana" sergisinde toplumsal ve çevresel sorunlara hassasiyet gösteren, sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmanın yolları üzerine düşünen 15 seramik sanatçısının güncel üretimlerinden bir seçki yer alacak.
BASE ve Jumbo işbirliğinde gerçekleşecek "Sofranın Hafızası" sergisi, sanatçıların zamansız Jumbo tasarımlarına yeniden hayat verdikleri eserlerin de yer aldığı; sürdürülebilir sanata ve sofra kültürüne dikkat çeken bir sergi olarak izleyicilerle buluşacak.
BASE’in kamu destekçisi İBB Kültür AŞ de BASE kapsamında İBB Taksim Sanat ve İstanbul kitapçısı ile yer alacak. Bir Adım Var Vakfı alanında ise vakfın desteklediği 12 genç kadın sanatçının eserleri yer alacak.
26-30 Kasım tarihleri arasında her gün 11:00-19:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyarete açık olacak BASE, 2025 mezunlarının sergisinin yanı sıra, eş zamanlı sergilerle genç sanat üretiminin kalbinin attığı adres olacak.
