Gecekondu Site Rezidans

mimarizm.com / 23 Kasım 2023
Kemal Temel, Gecekondu Site Rezidans’ta, Türkiye’de inşaat sektörünün artan ivmesi ve kentsel dönüşümün de etkisiyle ortaya çıkan üç parçalı kentsel deseni analiz ediyor: İşçi siteleri, gecekondular, orta-üst sınıf “lüks” konutlar (veya rezidanslar).

Eser Hakkında

“Dinî ve kültürel çeşitliliği deneyimleme süreçleri Ankara’da Çukurambar’ı, İstanbul’da Başakşehir’i inşa etmek yönünde motive ederken, (Bursa) Nilüfer’deki laik/seküler deneyim Müslüman orta sınıfları, toplumsal konumlarıyla uyumlu, makbul bir yaşam tarzını hayata geçirmek üzere bir araya getirdi. Buna mukabil orta sınıfların seküler fraksiyonları da Müslüman orta sınıflara karşıtlıkla tanımlanan alanlara yerleşme eğiliminde oldu.”

Sınıfsal ayrışma, kentsel mekâna nasıl yansıyor? Kültürel kimlik ile sınıfsal kimlik, mekânda nasıl eklemleniyor? Kentsel eşitsizlik, nasıl deneyimleniyor? Kentsel yaşam tarzının “markalaştırılması” nasıl orta sınıf kimliğinin yapıtaşlarından biri haline geliyor?

Kemal Temel, Gecekondu Site Rezidans, Bursa'da Sınıf ve Mekân'da, Türkiye’de inşaat sektörünün artan ivmesi ve kentsel dönüşümün de etkisiyle ortaya çıkan üç parçalı kentsel deseni analiz ediyor: İşçi siteleri, gecekondular, orta-üst sınıf “lüks” konutlar (veya rezidanslar). Bu üç kesit arasındaki çatışmaların, karşılaşmaların ve geçişlerin nasıl cereyan ettiğini inceleyen kitap, sınıf kimliklerinin inşa sürecinin canlı bir cephesini önümüze seriyor.

Ülkenin sanayileşme deneyiminin önemli merkezlerinden biri olan Bursa örneğinde, Türkiye’de mekân-sınıf-kimlik etkileşiminin canlı bir manzarası...

Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayın

 

*

Kemal Temel Hakkında

1988’de Şanlıurfa’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Şanlıurfa’da tamamladı. 2012’de Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisansa başladı. Yüksek lisans (2015) ve doktora derecelerini (2023) BUÜ Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nde aldı. 2018-2020 arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu kitabın yayımlandığı sırada BUÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi olarak çalışmakta ve kent ve çalışma sosyolojisi alanlarında akademik çalışmalarına devam etmektedir. Bu kitabın dışında Muhafazakâr Düşünce ve İdealkent gibi çeşitli dergilerde yayımlanmış makaleleri ve İsyan ile İtaat Arasında Arafta Bir Sendikal Hareket adlı bir kitabı var.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :