Genç Mimarlar Ytong'la Venedik Bienali'ni Gezdi

mimarizm.com / 22 Ekim 2014


Türk Ytong'un düzenlediği "Kültürel Süreklilik Aracı Olarak Mimarlık" konulu Mimari Fikir Yarışması'nda kazanan 4 projenin ekip üyeleri, jüri üyeleri ile birlikte üç gün süreyle 14. Uluslararası Venedik Bienali'ni izleme ve değerlendirme fırsatı buldular.


Dönüşüm sürecinde, bugünün mimarlık ve kent ortamına eleştirel bir bakış geliştirmeye davet eden Ytong Mimari Fikir Yarışması ; dijital platformda yürütülen yarışma süreci, her türlü medya türüne açık katılım imkanı ve "Venedik Mimarlık Bienali gezisi" ödülü ile mimarlık yarışmalarında bir ilke imza atmış oldu.

Türk Ytong tarafından düzenlenen 2014 Ytong Mimari Fikir Yarışması, "Kültürel Süreklilik Aracı Olarak Mimarlık" başlığıyla; bilgiye kapı açan, kültürel ve yaratıcı endüstrileri destekleyen, dönüşüm sürecinde kültürel ortamı ve mimarlığın temel alanlarını sahiplenen öncülüğüyle, geçmişten bugüne, bugünden geleceğe mimarlığın özgün temellerini ortaya çıkarmak ve bu konuya dikkat çekmek amacıyla düzenlendi. Yarışma ile kent yaşamına, mimarlığın düşünce ve tasarım alanına katkıda bulunmayı amaçlayan Türk Ytong, öğrenmeye ve yeniliğe açık genç mimarlar için de güzel bir etkileşim fırsatı sundu.

Bugünün kent ve mimari anlayışı sorgulandı

Yarışma sürecini ve projeleri değerlendiren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güzin Konuk, yarışmaya katılan projelerin nitelik ve nicelik adına yarışmanın amacına uygun ve yeni değerler üreten yaklaşımlara sahip projeler olmasının önemli olduğunu belirtti. Konuk, "Yarışmaya başvuran projelerde kent ve mimarlık adına yaklaşımların bütünleşmiş olması derinlemesine incelenen düşüncelerin yeni kavramlarla projelere yansıtılması, kültürel süreklilik bağlamında ortak, ilişkili ve güncel sorunlara gönderme yapan yaklaşımların bulunması dikkat çekiciydi. Kimlik ve kültürel süreklilik adına bu kapsamda çok derin ve nitelikli görüşlerin projeler ile yansıtıldığını gördük. Ayrıca değişim, dönüşüm sürecinde özellikle yok edilen kültürel mirasa karşı söz edilen uyarılara ve kent kültürünü yaşatmak adına çevrenin sahiplenilmesine dikkat çekmek önemliydi. Yarışma ile bunun başarılmış olması da sevindirici" şeklinde konuştu.



Ytong Akademi'nin başlatmış olduğu projelerin gelecekte daha derin noktaları ortaya çıkaracağını ve katılımcıların sadece yarışma sürecinde değil sürekli olarak bu konuları gözeterek yaşayacaklarına inandığını belirten jüri üyesi mimar Tuncer Çakmaklı ise, yarışmanın bu anlamıyla faydalı sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

Çakmaklı, "Geldiğimiz noktada, bugünün mimarlık ve kent ortamına eleştirel bir bakış ile dikkat çekmek istediğimiz yarışma sayesinde arzu ettiğimiz bilincin oluşmaya başladığı gördük. Sadece Türkiye'den değil yurtdışından mimar ve düşünürler de projeler ile konuya destek oldu. Projenin geneline baktığımızda öğrencisiyle, mezunuyla, akademik personeli ile gerçekten renkli ve verimli bir sonuç elde etmiş olduk" dedi.



Ödüle değer görülen projeler ve yarışmacılar:

18277 Rumuzlu Proje:
Doğuşcan ALADAĞ- Mimar Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Umut BAYKAN-Mimar Gazi Üniversitesi
Burcu SAKARYA-Mimar Gazi Üniversitesi

24662 Rumuzlu Proje:
Afif Eymen NALBANT -Mimarlık Öğrencisi, Bahçeşehir Üniversitesi
Eren Can ALTAY-Mimarlık Öğrencisi, Bahçeşehir Üniversitesi
Melisa Zeynep ŞAHİN-Mimarlık Öğrencisi, Bahçeşehir Üniversitesi

37561 rumuzlu proje: 
İsmail KOCATAŞ- Mimarlık Öğrencisi, Kocaeli Üniversitesi

78561 rumuzlu proje: 
Fulya SELÇUK-Mimar (Araştırma Görevlisi), İstanbul Teknik Üniversitesi

Yarışmada ödül kazanan fikir projeleri www.ytongakademi.com adresinden görülebilir.

Yarışmanın kolokyumu ve sergi açılışı, 11 Kasım Salı günü Yapı-Endüstri Merkezi'nde gerçekleştirilecek.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :