Geleceği Tasarlamak için Son Günler!

mimarizm.com / 17 Haziran 2015

2015 Ytong Mimari Fikir Yarışması'nda geri sayım başladı. Başvuruların 22 Haziran'da sona ereceği yarışma, bilimkurgu filmlerini aratmayan teması "20 Yıl Sonra Ben Buradayken" ile oldukça farklı bir deneyim vadediyor.

Başvuru sürecinde katılımcılara seslenen jüri üyeleri, yarışma formatına ve bu seneki temaya ilişkin görüşlerini paylaştılar.


Kentin dününü, bugününü, yarınını düşündüren yarışma

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ytong Mimari Fikir Yarışması jürisinde yer alan MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Güzin Konuk, kentlerin dününü, bugününü ve yarınını bir arada düşünmemizi sağlayan bu seneki yarışma konusunun kendilerini de heyecanlandırdığını belirtti. Yarışmacıların deneyimlerini çok önemsediklerini söyleyen Konuk, "Geçmişin değerlerini, bugün yaşadığınız güzel şeyleri ve edindiğiniz deneyimleri, geleceğe bakışta nasıl yeniden yorumlayacağınız çok önemli. Buradan çıkan ipuçlarını size özgü bir dilde anlatın. Geleceğe bakan dinamik fikirlerinizi, geçmişi kritik ederek ya da güzellikleri taşıyarak, bugünü iyi yorumlayarak yaratıcı bir şekilde sunacağınıza inanıyorum." dedi.

Geçen yıl Venedik'te çok anlamlı günler geçirdiklerini hatırlatan Güzin Konuk, "Bu yıl da Marsilya deneyimini birlikte paylaşacağız. Mimarların özgün yapıtlarını nasıl yan yana sergilediklerini göreceğiz. Yarışmanın bu açıdan da yeni ufuklar açacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.



"Mimarlık tarihinde birçok kırılmanın geleceği düşünmek üzerinden olduğunu görüyoruz"

Geçen yıl keyifli bir süreç yaşadıklarını ifade eden ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, kendilerini çok heyecanlandıran bu seneki yarışma konusunu ise "Birçok alt başlığa ve ilgi alanına açılabilen, tasarımcıyı merkeze alarak geleceği çok boyutlu düşündüren bir tema." şeklinde yorumladı.

"Yaşadığımız çevreyi, kenti, mahallemizi, sizin seçeceğiniz öncelikler üzerinden düşünmenizi istiyoruz. Burada işin içinde teknoloji, sosyoloji, ekonomi, en önemlisi çevre var. Bunların bazısını ön plana çıkarılıp, bazısını ikinci planda kalabilir. Mimarlık tarihine baktığımız zamana birçok kırılmanın geleceği düşünmek üzerinden olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla gelecekle ilgili düşünceler hep yeni bir şey üretmenin ya da bugüne eleştirel bir bakışın da zemini olagelmiştir. O anlamda bu yarışmayı bir fırsat olarak görüyorum."

Yarışmanın önemli bir yanının da sunum ortamının serbest bırakılması olduğuna dikkat çeken Güzer, bunun, klişe ya da şablonlaşmış mimarlık araçlarının ötesinde yeni ortamlara da açık olduklarının göstergesi olduğunu söyledi.



"Hızla gelişen şehirleşme sürecinde mimarinin önemine dikkat çekmek istiyoruz"

Yapı sektörüne elli yıldır çağdaş çözümler sunduklarını belirten Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nükhet Demiren, bununla birlikte hızla gelişen şehirleşme sürecinde mimarinin önemine dikkat çektiklerini, Ytong Akademi çatısı altında düzenlenen Mimari Fikir Yarışması ile de bu sürece fikren katkı sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. Yarışmanın konusunu, eleştirel bakış açısına verdikleri öneme dayanarak seçtiklerini belirten Demiren, "Sürdürülebilir ve insan odaklı tasarımdan vazgeçmeden, geçmişten bugünümüze mimari yapıdaki olumlu veya olumsuz değişikliklerin ele alınmasını; geleceğe dönük olarak da hem sosyal, hem teknolojik, hem de mimari yapının değişikliklerinin bugünün bakış açısı ile ele alınmasını istiyoruz." dedi.



Çizgi romanla da katılabilirsiniz!

Mimar ve mimarlık fotoğrafçısı Ömer Kanıpak, ilk bakışta kulağa yanlış bir cümleymiş gibi gelen "20 Yıl Sonra Ben Buradayken" temasını, provokatif olması nedeniyle seçtiklerini ifade etti. "Mimarlardan ve mimar adaylarından, şu anda yaşadıkları ve tecrübe ettikleri bir yerin 20 sene sonra nasıl olacağını hayal etmelerini ve bunu bize aktarmalarını bekliyoruz. Bu yerler memnunlukla kullandıkları bir yapının içi, bunun herhangi bir köşesi veya kentsel ölçekte bir yapı olabilir. Sadece beğenerek kullandıkları mekanlar değil, değişmesini bekledikleri yerler de olabilir. Yarışmacıların konu ettikleri mekanı bir senaryo çerçevesinde, sadece fiziksel koşulları değil, atmosferi de aktararak anlatmalarını bekliyoruz" diyen Kanıpak, bunun mutlaka konvansiyonel bir proje gibi olması gerekmediğini, video ve fotoğraf kullanımının yanında, çizgi roman ile de başvuruda bulunabileceğini ekledi.



"Gelecekteki olumsuzluğu fark edip, onu bugünden dönüştürmeyi sağlayabiliriz"

Yarışmacıların bugün yaşadıkları ortamı 20 yıl sonra nasıl hayal ettiklerini algılamanın çok ilginç olduğunu belirten Kreatif Mimarlık Kurucu Ortağı Aydan Volkan ise, "Lisedeyken geleceğe mektup gönderirdik. Bu yarışmaya katılanların geleceğe bir mektup göndereceklerini düşünüyorum. Bugün bir sokakta yürüyoruz, bir parkta dolaşıyoruz, bir apartman dairesinde oturuyoruz. Acaba 2035 yılında o sokak ve yaşadığımız evlerin nasıl olmasını isterdik? Dün sokak nasıldı, bugün nasıl ve 20 yıl sonra nasıl olacak? Evet, gelecek umut olmalıdır ama bugüne baktığımız zaman gelecekte sezinlediğimiz olumsuz şeyler de olabilir. Yarışmacılar 20 yıl sonrası ile ilgili bu olumsuzlukları fark etmemizi de sağlayabilirler. Böylece gelecekte olabilecek olumsuzluğu fark edip, onu bugünden geleceğe olumlu dönüştürmeyi sağlayabiliriz." şeklinde konuştu.



2015 Ytong Mimari Fikir Yarışması hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :