Türkiye'de mimarlık alanındaki en iyi diploma projelerini seçmek üzere bu sene 18.'si düzenlenen Archiprix-TR'nin kazananları belli oldu.
Seranit Yapı Grubu markalarından Serra'nın sponsorluğunda düzenlenen Archiprix-TR Mimarlık Öğrencileri Bitirme Projesi Ulusal Yarışması bu yıl rekor katılımla gerçekleşti; 33 üniversiteden toplam 142 proje yarışma için başvurdu.
Seçici Kurul üyeleri Gürhan Bakırküre, Selim Cengiç, Can Çinici, Cem Sorguç ve Michel Rojkind'in değerlendirmeleri sonucunda ödüle değer bulunan isimler şöyle sıralanıyor:
1. Ödül:
"Bakırköy'de Lise"
EMRE ÖZDEMİR, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
2. Ödül:
"Dolapdere'de Gazete ve TV Kanalı - Medya Merkezi Binası"
SACİT ARDA KARAATLI, İstanbul Teknik Üniversitesi
3. Ödül:
"Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi Yerleşke Tasarımı ve Mimarlık Fakültesi"
BURAK MANGUT, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Serra Özel Ödülü:
"Urban Academy of Media and Communication"
ELVAN HAZAL TÜRKYILMAZ, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Serra Özel Ödülü:
NAZLI KÖK, İzmir Ekonomi Üniversitesi
Mansiyon:
"Reinterpreting Spirit of Culture"
ÇAĞRI ŞANLITÜRK, Doğu Akdeniz Üniversitesi
Mansiyon:
Ankara Doğa Bilimleri Müzesi ve Araştırma Merkezi
UMUT BAYKAN, Gazi Üniversitesi
Mansiyon:
Bursa İpek Yolu Müzesi
MURADALI GUSSEINOV, Uludağ Üniversitesi
Yarışmada birinci olan proje 5.000 TL, ikinci 3.500 TL, üçüncü 2.500 TL ile ödüllendirilirken; Serra Özel Ödülü'nü kazanan öğrenciler, Archiprix yarışmalarını ilk düzenleyen ülke olan Hollanda'ya gerçekleştirilecek mimari geziye katılma şansını elde etti.
Her biri 2.000 TL değerinde üç ayrı mansiyonun verildiği yarışmada, 2.500 TL değerindeki Sürdürülebilirlik Özel Ödülü'ne değer proje ise bulunamadı.
Seçici Kurul'un, Sürdürülebilirlik Özel Ödülü'ne ilişkin, yarışma raporuna ek olarak kaleme aldığı metin şöyle:
"Sürdürülebilirlik ödülünün seçiminde jürinin kriterleri öncelikle özünde mimari açıdan doğru bir şekilde çözülmüş, uygulanabilir ve estetik bir yapı olması gerektiğiydi. Bu kapsamda jüri üyeleri tarafından sürdürülebilirlik ödülünün 4. elemeye kalan projeler arasından seçilmesi kararlaştırılmıştır.
Bir projenin sürdürülebilirlik ödülüne layık olabilmesi için görüntüde değil, özünde sürdürülebilirlik felsefesini benimsemiş olması gerekmekteydi. Sürdürülebilirliğin ana amacı olan "gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneklerini azaltmadan, günümüz ihtiyaçlarının karşılanması" mantığı altında bir projenin ödüle layık olabilmesi için mimari açıdan doğru olmasının yanı sıra;
1. Sürdürülebilirlik felsefesi etrafında tasarımın oluşturulması ve sürdürülebilirliğin konsept tasarımda önceliğinin olması;
2. Sadece kendine değil aynı zamanda bulunduğu bölgeye de çevresel faydasının olabilmesi;
3. Bütünleşik tasarım prensipleri ile şekillendirilip, mimari konsepti ile diğer disiplinleri de sürdürülebilirlik uygulamaları yapabilmesi için teşvik etmesi
gerekmekte idi.
Bu felsefeden yola çıkarak 4. elemeyi geçen projelerin hepsi değerlendirilmiş ancak hiçbirinin bütünüyle sürdürülebilirliği ele alamadığı sonucuna varılmıştır.
Tasarımın günümüzde geldiği noktada, gerçek anlamda sürdürülebilirlik, konsept tamamlandıktan sonra projeye entegre edilmeye çalışılan uygulamalardan (yeşil çatı, yağmur suyu toplanması vb.) ibaret olmamalıdır.
Gelecek nesillerin yaşamlarına ışık tutacak mimarlar, gerçek sürdürülebilirlik felsefesini tasarımlarına yansıtmayı başarmış olanlardan olacaktır."
Archiprix-TR 2012 Jüri Değerlendirme Tutanağı'na ulaşmak için tıklayınız.