Uygulama projesi ve iç mekan tasarımı Tekeli-Sisa Mimarlık tarafından gerçekleştirilen Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan’ın hızla artan yerli ve yabancı yolcu trafiğini karşılamak üzere inşa edildi.
Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’taki mevcut havalimanı arsasında yılda 14 milyon yolcu kapasiteli yeni uluslararası havalimanı kompleksi için açılan ihaleyi bir Türk müteahhitlik firması olan Polimeks kazanmıştı. Polimeks tarafından yapılmış olan konsept proje, yeni veri ve talepler ile geliştirilerek Tekeli-Sisa Mimarlık tarafından önce kesin proje haline getirildi ve ardından uygulama projeleri hazırlandı.
Ülkenin sembolü olan Laçin kuşu formu ile simgeleştirilmiş olan yapının terminal bölümünde; çatı strüktürü ve dış kaplaması, kuş formlu heykelsi bir modelden alınarak Tekeli-Sisa Mimarlık tarafından parametrik yazılımlar ile modüllere dönüştürülerek inşa edilebilir bir proje haline getirildi.
İç mimari projelerinde ise Türkmenistan’ın kültürünü yansıtan ve özellikle ülke başkanının beğenisine göre talep edilen iç mimari anlayışı, yine Tekeli-Sisa Mimarlık tarafından uluslararası bir terminal binasının gerekleri ve çağdaş mimarlık yaklaşımları ile bağdaştırılarak, özgün ve uygulanabilir bir iç mekan tasarımı projesine dönüştürüldü.
Benzer şekilde kuş formu ile simgeleştirilen bir yapı olarak projelendirilmiş olan VIP binası ve otopark blokları da yeni veri ve talepler ile kesin proje haline getirilerek uygulama projeleri hazırlandı.
İskele blokunda 11 adet büyük gövdeli veya 22 adet orta gövdeli uçağa eşzamanlı hizmet verebilecek çoklu uçak park ettirme sistemi (Mars-multiple aircraft system) kullanıldı. İlk aşamada 4 adedi çift çıkışlı, toplamda 30 köprü ile havaalanı gelecekteki kapasite artışını karşılayacak şekilde projelendirildi.
12 milyon m2’lik alana yerleşen havalimanı kompleksinde, proje kapsamında; 146.500 m2’lik terminal binası, 50 odalı havaalanı oteli, 8.500 m2’lik VIP binası, 4.100 araç kapasiteli otopark binası ile 1.820 araç kapasiteli açık otopark yer alıyor.