MesutT: İncelediğiniz örnekler sizin için nasıl referanslar oldu?
YavuzSelimS: Yurt dışında bulunduğum sürelerde bu konuyla ilgili bazı pratiklerim oldu. Dünyadaki farklı yorumları yurt dışı seyahatlerimde birebir inceleme şansını bulabildiğim gibi ayrıca dergilerden, kitaplardan, yarışmalardan ve internetten de konuyla ilgili örnekleri inceledik. Bunların arasında İspanya'daki çalışmalar ilgimizi çekti.
MesutT: Genel olarak proje hakkındaki tartışmanın gelişme biçimini nasıl buluyorsunuz?
YavuzSelimS: Bu konuyla ilgili tartışma ortamının yaratılması bize yararlar sağlayacaktır. Burada önemli olan tartışmanın doğru ayaklar üzerinde kurulabilmesidir. Farklı yaklaşımlar tartışmayı zenginleştirir.
AslıE: Siz bunları öngörmüş müydünüz ya da ne kadarını öngörmüştünüz? Sonuçta orası sorunlu bir bölge, dolayısıyla bu ve benzer tepkileri bekliyor olursunuz diye tahmin ediyorum.
YavuzSelimS: Burada yapılan her eleştiri, getirilen her fikir ortak bir amaca hizmet etmelidir. O da bu bölgenin mevcut durumunun iyileştirilerek, burada yaşanabilir mekanların hayata geçirilmesidir.
MesutT: Bu noktada tarihi yapılarla birlikte gündeme gelen mimar / korumacı mimar ayrımı, çelişkisi hakkında ne düşündüğünüzü öğrenebilir miyim?
YavuzSelimS: Mimar / korumacı mimar ayrımından ziyade burada önemli olan konusunda yetkin insanların proje üretebilmeleri söz konusu olmalıdır.
MesutT: Birbirinden farklı bu mimarlık bürolarını bağlayan ortak nokta ne oldu?
YavuzSelimS: Buradaki ortak nokta bölgenin korunarak yenilenmesi kararıydı.
MesutT: Eğer burada yabancı mimarlar çalışsaydı, sizce ortaya nasıl bir şey çıkardı?
YavuzSelimS: Farklı yorumlarda olabilirdi.