MesutT: Bölgenin yapısal özelliklerine dönecek olursak, sizin adalarınızdaki yapılar fiziksel olarak ne durumdaydı? Ne kadarı tescilliydi?
YavuzSelimS: Bizim sorumluluğumuzda 28 parsel var. Bize verilen ilk planlarda, bunların 4 – 5'i tescilli görünüyordu. İlk aşamada projemizi bu verilere göre ürettik. Ancak alana gittiğimiz zaman aslında bunun 5 yapıyla sınırlı kalamayacağını gördük. Kurul üyeleriyle yaptığımız toplantılardan birinde yapıları yerinde inceledik ve tescilli bina sayımız önce10'u sonra başka bir incelememiz sonucunda ise tescile değer eserlerin sayısının 20'ye yükseldiğini gördük. Buna göre projeyi yeniden ele aldık. Her yapılan değişiklikle tasarım yenilenmiş, buna bağlı olarak kurul için sunum ve animasyonlar revize edilmiştir. Takdir edersiniz ki projede küçük bir değişikliği yapmak bütünde büyük bir külfettir.
AslıE: Neredeyse baştan yapmak demek…
YavuzSelimS: Evet. Benim arazimde 10 metre diagonal bir eğim var. Tasarımızda bölgenin topografyasına uygun bir planlama ile hem farklı kotlardan girişler sağlanmış hem de yatay ve düşey sirkülasyonda bir birliktelik kurmak amaçlanmıştır.
MesutT: Yapı tipolojileri birbirlerine benziyor muydu yoksa farklı örnekler de var mıydı?
YavuzSelimS: Yapı tipolojileri genelde birbirlerine benziyordu. mevcut olan binaları incelediğimizde; genelde 3 katlı binalarla karşılaştık.ortada katlara çıkılan bir merdiven, bu merdivenin açıldığı bir hol ve holü çevreleyen ön ve arka cephede birer oda ile mutfak ve wc mekanları bulunmaktaydı.
MesutT: Bunun gibi yerlerde genel olarak yapı bütünlüğünün bozulmasından şikayet edilir. Mekan, bilinçsizce bölünmüştür, birçok eklenti yapılmıştır. Siz de benzer sorunlarla karşılaştınız mı?
YavuzSelimS: Yapıların büyük çoğunluğunda benzer deformasyonlarla karşılaştık. Örneğin binanın ön cephesinde bir odası kalmış, ama arka cephesi tamamen yıkılmış durumda. Birçoğu çok harap durumda.
MesutT: Yeni proje imar yoğunluğunu arttırıyor mu?
YavuzSelimS: Gerçek anlamda mevcut yoğunluk muhafaza edilmiş olup, içerde açılan avlu alanlarıyla eşleşen metrekareler avlu kotunun arazinin en düşük noktasına göre ayarlanmasından doğan katlarda kullanılmıştır. Bölgede imar durumu, 12.50m olarak verilmiş. Biz, kentin buradaki morfolojisini korurken, mevcut yapıların hepsinin cephelerinin bütün analizlerini çıkarttık. Tescilli ya da tescilsiz olsunlar mevcut cepheleri, kendimize göre yorumlayıp mevcut gabarileri birleştirerek, bunu yataydaki çatı düzlemlerini saran bir örtü gibi yorumladık.
MesutT: Sizce yeni tasarım oradaki bütünle nasıl ilişki kuruyor, oraya nasıl ekleniyor?
YavuzSelimS: Şurası unutulmamalıdır ki buradaki müdahaleler yenileyerek koruma kavramı içinde düşünülmelidir. Mevcut durumdaki adalarda yaşanabilecek mekanlar bulunmadığı gibi sokak siluetinde de farklı zamanlarda yapılmış veya yok olmuş ‘çürük diş' diye tabir edilen boş parseller bulunmaktaydı. Biz tasarımımızda mevcut sokak izini koruyup, çevrenin ve burasının gereksinimi doğrultusunda yaptığımız garajın aks sistemini de parselizasyon düzeninde yukarılara taşıyarak adanın ortasında oluşturduğumuz boşlukla güneş ışığını da içeri alarak yaşanabilir güzel bir avlu yarattık. Genelde bu avlulara yaşam mekânlarını yönlendirip, sokağa bakan cephelerde de yatak odalarını planladık.
Tasarımda cephe kurgusu yönünden, tescilli binalara ait cephelerin restitüsyonuna uygun yeniden inşa edilerek korunması ve yenilenen kısmın bu cephelerin biraz gerisinde, sade bir anlatım ve yeni ve çağdaş bir yorumla hibrit bir doku oluşturulması amaçlanmıştır.