İstanbul’da Geçmişin Mirası, Geleceğin İmkanları Raporu Yayınlandı

mimarizm.com / 18 Mart 2024
Vizyon 2050’nin İzinde serisi kapsamında hazırlanan "İstanbul’da Geçmişin Mirası, Geleceğin İmkanları" raporu, Vizyon 2050 stratejileri ile İBB hizmetlerini bir arada değerlendiriyor.

Vizyon 2050’nin İzinde” serisinin ikinci raporu “İstanbul’da Geçmişin Mirası, Geleceğin İmkanları” başlığını taşıyor. Raporda İstanbul’un kültürel mirasını koruma yolunda Vizyon 2050 Strateji Belgesi’nde yer alan hedefler ve bu hedeflere paralel olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından atılan adımlar inceleniyor.

Raporda öne çıkan çalışmalar:

- İBB Miras ile 25 ilçede, 42 rotada 1.321 kültür varlığı periyodik bakım altına alındı.

- 63 anıt eser ve sivil mimarlık eseri ile 34 kamusal sanat eseri restore edildi.

- Kamusal müze sayısı 4’ten 22’ye çıkarıldı. 197 tarihi çeşme ihya edilip suya kavuşturuldu.

- Sivil mimariden endüstri yapılarına İstanbul’un atıl durumdaki kültür varlıkları restorasyon çalışmalarının ardından yeniden işlevlendirildi. Müze Gazhane, Ataköy Baruthanesi, Cendere Sanat, Yedikule Gazhanesi, Kütüphane Troleybüs, Çubuklu Silolar ve Taş Mektep ile Tarihi Moda, Kadıköy ve Beşiktaş İskeleleri yeni kamusal mekanlar olarak kente kazandırıldı.

- Tarihi Yarımada’da Yerebatan Sarnıcı Müzesi, Gülhane Sanat, İBB İstanbul Tasarım Müzesi, Bulgur Palas, Bukoleon Sarayı, Saraçhane Kazı Evi, Milyon Taşı Kazı Alanı projeleri hayata geçirildi.

- Haliç’te içinde Artİstanbul Feshane, İstanbul Sanat Müzesi ve Haliç Sanat Evleri’nin de bulunduğu sanat odakları oluşturuldu.

- İade-i itibar projesi kapsamında Beyoğlu Sineması, Botter Apartmanı, Metrohan, Kuyumcuhan ve Sen Piyer Han ile Beyoğlu’nun yeniden kültür-sanat merkezine dönüşmesi sağlandı.

- UNESCO Dünya Mirası olan Kara Surları’nı koruma altına alarak geleceğe aktarmak için restorasyon çalışmaları gerçekleştirildi.

- İstanbul’un kaleleri kent hayatına dahil edildi. Osmanlı’nın şehre ilk mirası Anadolu Hisarı restore edilerek koruma altına alındı, kültür-sanat etkinlikleriyle çekim merkezi haline getirildi. Anadolu Hisarı ile birlikte Boğaz’ın en önemli savunma yapılarından 572 yıllık Rumeli Hisarı da restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla kent hayatına yeniden katılacak.

- Kutsal mekanlara özenle bakıldı. 19 türbede çalışma yapıldı, 588 tarihi hazire ve mezarın bakım-onarımı yapıldı, Rifâî Asitanesi Haziresi restorasyonu tamamlandı. Seyyid Velâyet ile Asude Hanım Türbeleri kapsamlı restorasyon çalışmalarıyla hak ettikleri değere yakışır bir şekilde ziyarete açıldı. Haydarhane Camii, aslına uygun malzeme ve geleneksel tekniklerle özgün temelleri üzerinde yeniden inşa edilerek ibadete açıldı.

- İstanbul genelinde 943 miras alanı koruma altına alındı.

Raporu incelemek için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :