BIM'in en önemli avantajının aynı anda çalışabilme olanağı olduğunu vurgulayan Ali Hızıroğlu, "BIM'e asıl geçiş nedenimiz, aynı anda yürütülen projelerde ekip sayısını proje sayısına adapte etmede yaşadığımız zorluktu" dedi.
Autodesk'in Yapı Bilgi Modellemesi sistemi BIM'e ilişkin detayların paylaşıldığı "Şimdi Türkiye'de BIM Zamanı" seminerine katılan Ali Hızıroğlu ve Ekim Orhan İsmi, ERA Mimarlık'ın BIM ile projelendirilen çalışmalarını aktardılar. 26 Mart Salı günü Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) gerçekleşen etkinliğin konuşmacılarından Hızıroğlu ve İsmi, Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü ve Forum Adana AVM projelerinde neden BIM'i seçtiklerini, uygulama detayları üzerinden dinleyicilerle paylaştılar.
Bu sene 40. yılını kutlayan ERA Mimarlık'ın ortağı Ali Hızıroğlu, 1980'lerin ortasında CAD'le tanışan ofisin, 2000'lerde 2D ve 3D çizim programlarını kullandıktan sonra, 2010 itibariyle BIM ve Cloud teknolojisine geçtiğini belirterek, "İnşai teknolojilerin gelişmesiyle birlikte yapıların ebadı da değişti. Bu projelerin çözülmesi için büyük bir çaba ve organize bir ekip gerekiyor. Bu noktada BIM, farklı disiplinlerin iletişimini sağlayan bir yapı, sürprizlerin daha az yaşandığı bir süreç sunuyor" dedi.
BIM'e geçişin ciddi bir eğitim gerektirdiğine de dikkat çeken Hızıroğlu, Türkiye'de 2007-2008 döneminde piyasaya sürülen sistemi ERA Mimarlık'a entegre ederken, Garanti Teknoloji Kampüsü'nün pilot proje olarak seçildiğini ekledi.
ERA Mimarlık'tan Ekim Orhan İsmi ise, gerçekleştirdikleri projelerde elde edilen sayısal veriler üzerinden Revit ile CAD'in sunduğu imkanları karşılaştırdı.
Revit'in, tüm mekanları inceleyerek çözme imkanı sunduğunu ifade eden İsmi; dosya yönetimi, ölçekle ilgili ayarlamalar, detaylandırma, etliketleme ve pozlama, proje referans ve takip sistemi, alan hesaplamalarına (emsal, net alan, hacim) ilişkin örnekler verdi. Tek bir Revit dosyası üzerinde 'n' sayıda kişinin aynı anda çalışarak, binayı inşa edebildiğinin altını çizen İsmi, "Garanti Teknoloji Kampüsü'nde 1500'ün üzerinde görünüm program tarafından doğru bir şekilde paftalanarak, takip edildi. Revit içindeki akıllı araçlar sayesinde 1300 mahalin hesaplamaları otomatik olarak yapıldı. 1/1 ölçeğe kadar detaylandırma imkanı sunan Revit'te, ölçekle ilgili ayarlamalar da otomatik olarak düzenlenebiliyor." dedi.
Forum Adana projesine ilişkin bilgilerin de aktadırıldığı seminerde, BIM'in en önemli avantajının aynı anda çalışabilme olanağı olduğunu vurgulayan Ali Hızıroğlu, "BIM'e asıl geçiş nedenimiz, aynı anda yürütülen projelerde ekip sayısını proje sayısına adapte etmede yaşadığımız zorluktu" diyerek, proje sürelerinin kısıtlı olması nedeniyle; BIM'den istenen verimi alınabilmek adına, ekibin programa hakim olması gerektiğini belirtti; teknolojinin gelişmesiyle birlikte, arayüzlerin de daha kullanışlı hale gelmesini umduklarını söyledi.
Ekim Orhan İsmi, maliyete ilişkin olarak kendilerine yöneltilen soruyu şöyle yanıtladı:
"Garanti Teknoloji Kampüsü ve Forum Adana, BIM sürecini kavramaya çalıştığımız projeler olduğundan, maddi anlamda önemli bir kazanç elde etmedik. Ama BIM'in, önümüzdeki dönemde bize zaman anlamında nasıl bir kazanç sağlayacağını görme şansımız oldu. Örneğin BIM'in kullanıldığı uygulamalarda %2 oranında fireyle karşılaşılırken; CAD'de bu oran %10'a çıkıyor. Öte yandan BIM, disiplinlerarası koordinasyonu çok daha kolaylaştırıyor; 2D'de görünmeyen veriler BIM'de mühendislere çok daha kolay aktarılabiliyor."