ERA Mimarlık'ın "Garanti Teknoloji Kampüsü" YEM'de Görücüye Çıktı

mimarizm.com / 20 Haziran 2012

Konsept tasarımı ERA Mimarlık, iç mimarisi midek/ MİNGÜ ortaklığında projelendirilen Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü, 20 Haziran 2012 Çarşamba akşamı Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) düzenlenen konferans ve bu kapsamda ziyarete açılan sergi ile tanıtıldı. 

"Bir Tasarım Sürecinin İzleri: Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü"
başlıklı konferansta, ERA'dan Ali Hızıroğlu; cephe, strüktür, sürdürebilirlik konularında danışmanlık veren Werner Sobek'ten Mustafa Alkan; projenin aydınlatma danışmanı Speirs+Major'dan Keith Bradshaw ile Planlux'ten Korhan Şişman sırayla söz alarak, projeyi kendi uzmanlık perspektiflerinden dinleyicilere aktardılar.

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Bilgi-Organizasyon Grup Yönetmeni Banu Durmuşoğlu, konferansta yaptığı açılış konuşmasında, YEM'in geçtiğimiz dönemde yine midek / ERA işbirliğiyle mimar ve yapı mühendisi Werner Sobek konferansına ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "Pendik bölgesinde ciddi bir dönüşüm yaşanıyor. Garanti Teknoloji Kampüsü'nün de bu dönüşüme katkıda bulunacağını düşünüyorum" dedi. 

"Dinamik bir banka için dinamik bir yapı" tasarlamaktan dudydukları memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Ali Hızıroğlu , sürecin başından itibaren heyecanla çalıştıklarını ifade etti. Tersaneler bölgesine çok yakın bir noktada, Sabiha Gökçen Havaalanı ve TEM bağlantıları arasında yer alan eski bir sanayi alanının, LEED sertifikasyonunu karşılayacak bir kampüse dönüştürülmesini kapsayan projede, ERA Mimarlık olarak izledikleri yol haritasını aktaran Hızıroğlu, projenin ana fikrinin şu üç ana öğe çerçevesinde şekillendiğini belirtti:

Teknolojik bir yapının nasıl bir imgeye sahip olması gerektiği, kampüs kurgusu ve mevcut çevresel öğelerin arsa içinde yeniden değerlendirilmesi.

Garanti Bankası'nın IT birimlerinin yer alacağı kampsüte altyapının ve modüler yapının önemli bir tasarım girdisi olduğuna değinen Hızıroğlu, üstte ofis mekanları, zeminde ise farklı işlevleri barındıran açık alanları içeren bir kampüs oluşturduklarını söyledi.

Hızıroğlu daha sonra, çevredeki topografyayı referans alan Garanti Teknoloji Kampüsü'nün, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik anlamında sağladığı avantajları sıraladı:

- Arazi analizleri
- Açık ve kapalı alan termal konfor
- Yapı kabuğu performansı
- Su tüketiminin azaltılması
- İlk LEED değerlendirmeleri
- Sürdürülebilir MEP değerlendirmeleri
- Yıkım ve inşaat atıkları

Zeminde kullanılan havuzların görselliğin yanı sıra ferahlatıcı bir etki yarattığına dikkat çeken Hızıroğlu, yağmur suyunun, 50 bin metrekarelik projenin 30 bin metrekaresini oluşturan açık alanlarda kullanılmak üzere depolanacağını ekledi. Ofislerdeki enerji sarfiyatını azaltmak için binanın kendisini soğutacak şekilde tasarlandığına dikkat çeken Ali Hızıroğlu, bu kapsamda Werner Sobek ve ekibi ile geliştirdikleri boru sisteminden bahsetti.

Garanti Teknoloji Kampüsü projesine cephe, strüktür, sürdürebilirlik konularında danışmanlık veren Werner Sobek ekibinden Mustafa Alkan ise, Türkiye standartlarına uygun hesaplamalar yaptıklarını belirtti.

Garanti Teknoloji Kampüsü'nün çok büyük bir alana yayıldığına dikkat çeken Alkan, her bir birim için en uygun sistemi bulmak üzere ERA mimarlık ile iki haftada bir toplantılar düzenlediklerini dile getirdi. Alkan; şeffaf çift cephe, depreme dayanıklı bağlantı köprüleri, kendini soğutan bina sistemi gibi konularda geliştirdikleri çözümleri detaylı bir şekilde aktardı.

Alkan'ın ardından yeniden söz alan Ali Hızıroğlu , tasarımda tercih edilen çift cidarlı cephe ile ısı yalıtımının yanı sıra akustik konfor da sağlanacağını vurguladı. Bu konuda Talayman Akustik 'ten danışmanlık aldıklarını ekleyerek, konferans salonunda da kullanıcıların sesi iyi algılamaları için hacim akustiği çalışması yürüttüklerini belirtti.

Konferansın son konuşmacıları, ERA'nın aydınlatma tasarımı konusunda danışmanlık aldığı Speirs+Major ile ona yerel ölçekte yol gösterecek olan Planlux'un aydınlatma tasarımcıları Keith Bradshaw ile Korhan Şişman idi. Speirs + Major temel aydınlatma stratejisi, konsept, tasarım gelişiminin kontrolünden sorumlu iken; Planlux tasarım geliştirme, bölgeselleştirme, detaylı tasarım ve koordinasyon görevlerini üstleniyor.

Işığın gün boyu değişen dinamik bir öğe olduğunu ifade eden Keith Bradshaw , aydınlatma tasarımında kullanıcı boyutunun önemine değindi. İnsanın ışıkla çok kuvvetli bir bağı olduğunu söyleyen Bradshaw, insanların ışık ile kurduğu ilişkide geçmişten ders almanın önemini vurguladı. Kendisinin de bir mimar olduğunu belirten Bradshaw, bina tasarımında aydınlatma konusunun genellikle çok sonra sürece dahil edildiğinden dem vurdu.

Aydınlatma tasarımında müşterinin kültürel anlayışından yola çıkan bir işbirliği kurmanın önemli olduğunu söyleyen Bradshaw; kentsel peyzajdan sokak ölçeğine, binanın çatısından cephesine kadar farklı ölçeklerde nasıl bir aydınlatma algısı yaratıldığına bakılması gerektiğini vurguladı.

Aydınlatma tasarımının Türkiye'de son dönemde önemi artan bir ihtiyaç halini aldığına dikkat çeken Korhan Şişman da, heyecan verici bir proje olan Garanti Teknoloji Kampüsü'nün tasarım sürecinde, Speirs+Major gibi duayen bir aydınlatma firması ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Mimari grubun öngördüğü karmaşık cephe tasarımını aydınlatma ile entegre edeceklerini söyleyen Şişman, sorumlu oldukları "Aydınlatma Uygulama Aşamaları"nı şu şekilde sıraladı:

-Doğal aydınlatma
-Işık kaynakları
-Komponent teknolojileri
-Aydınlatma kontrol teknolojileri

Konferansın sonunda yeniden söz alan Ali Hızıroğlu, Garanti Teknoloji Kampüsü için hedefledikleri "LEED Gold Sertifikası" nın gerektirdiği kriterler hakkında kısa bir bilgilendirmede bulundu. LEED sertifikasyonunun disiplinlerarası bir çalışma gerektirdiğini belirten Hızıroğlu, "zıtlaşmak yerine paralel ilerlemek, yapılan işi çok daha farklı bir noktaya taşıyor" dedi. Hızıroğlu konuşmasını, "bir sonraki konferansı, ekibe yeni katılan inşai grupla birlikte yapmayı ümit ediyoruz" diyerek sonlandırdı.

Konuşmaların ardından soru-cevap seansına geçildi. Konferans, sergi açılışı ve kokteylle sona erdi.

"Bir Tasarım Sürecinin İzleri: Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü" sergisi, 30 Haziran'a kadar Yapı-Endüstri Merkezi'nde ziyaret edilebilir.




İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :