17 - 19 Kasım tarihleri arasında, çevrimiçi düzenlenecek Türkiye Peyzajları 4. Ulusal Konferansı'na özet gönderim tarihi 29 Ekim 2022'ye kadar uzatıldı.
Çağrı Metni
Türkiye Peyzajları Ulusal Konferansı Düzenleme Kurulu, bilim insanlarını, 17-18-19 Kasım 2022, ÇEVRİMİÇİ düzenlenecek olan Türkiye Peyzajları 4. Ulusal Konferansı’na davet ediyor.
Mevcut kentsel ve kırsal peyzajların iklime uyumlu karakterlerinin belirlenmesinden iklim değişikliğine yönelik planlama ve tasarım anlayışlarımızın nasıl değiştirilmesi gerektiğine dek peyzajla ilişkili olabilecek Mimarlık, Kent ve Bölge Planlama gibi tasarım ve planlama disiplinleri ile peyzajlarımız üzerinde belirgin etkileri olan sektörel disiplinlere de açık olan bu konferansta, stratejik üst ölçeklerdeki eylem planlarından mekânsal tasarıma, peyzajı oluşturan doğal ve yapay ögelerin tasarımdaki seçimine, peyzaj içindeki insanın davranış biçimlerine, peyzajın ve peyzajı oluşturan ekosistemlerin ve ekosistem hizmetlerinin korunması ve desteklenmesi ile iklime uyumlu geleceğe dönük eylem ve stratejileri belirlemeye kadar çok geniş perspektifte konuların tüm yönleri ile tartışılması hedeflenmektedir.
Bilim Kurulu tarafından seçilen bildiriler “PAUD” veya “PEYZAJ” dergilerinin 2022 veya 2023 yılı sayılarında, diğer sözlü veya poster bildirilerin tam metinleri konferans kitapçığında yayınlanacaktır.
Konu, Amaç ve Kapsam
Küresel iklim değişikliği ile yaşadığımız dünyanın farklı ölçü ve özelliklerdeki ekosistemlerine farklı etkileri ve değişimleri yaşadığımız gerçeği ile karşı karşıya bulunmaktayız. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz yaşam alanları ve ekosistemleri küresel iklim değişiminin olumsuz ve etkisi gün geçtikçe artacak bir tehditle yaşamaktadır. Doğal, yarı doğal ve insan yapısı kentsel peyzajlarda şimdiki ve gelecekteki tehditlerin en aza indirilmesi, sahip olduğumuz peyzajların korunması, geliştirilmesi ile planlama-tasarım-yönetim bağlamında yenilikçi yaklaşımları gerektirmektedir.
İklime bağlı değişimlerdeki ekstrem belirsizlikler ile ülkemiz peyzajlarının korunması ve sürdürülebilirliğine ilişkin endişelerimizi daha da arttırmaktadır. Sahip olduğumuz peyzajların, peyzajlara ait her türlü ekosistem bileşenlerinin ve hizmetlerinin geleceğe taşınmasında iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve bu değişimle yaşam kalitelerinin gelişimlerindeki süreçleri izleyebilmek oldukça önem kazanmıştır. Dolayısıyla Türkiye Peyzajları 4. Ulusal Konferansının en önemli amacı, planlama ve tasarım disiplinlerinden Peyzaj Mimarlığının iklim değişikliği sürecinde peyzajlar üzerindeki olumsuz etkileri azaltacak yenilikçi bilgiler üretmesindeki katkıları arttırabilmektir. Mevcut kentsel ve kırsal peyzajların iklime uyumlu karakterlerinin belirlenmesinden iklim değişikliğine yönelik planlama ve tasarım anlayışlarımızın nasıl değiştirilmesi gerektiğine dek peyzajla ilişkili olabilecek Mimarlık, Kent ve Bölge Planlama gibi tasarım ve planlama disiplinleri ile peyzajlarımız üzerinde belirgin etkileri olan sektörel disiplinlere de açık olan bu konferansta, stratejik üst ölçeklerdeki eylem planlarından mekânsal tasarıma, peyzajı oluşturan doğal ve yapay ögelerin tasarımdaki seçimine, peyzaj içindeki insanın davranış biçimlerine, peyzajın ve peyzajı oluşturan ekosistemlerin ve ekosistem hizmetlerinin korunması ve desteklenmesi ile iklime uyumlu geleceğe dönük eylem ve stratejileri belirlemeye kadar çok geniş perspektifte konuların tüm yönleri ile tartışılması hedeflenmektedir.
Önemli Tarihler
Özet Gönderimi: 29 Ekim 2022
Özet Kabul Bildirimi: 5 Kasım 2022
Tam Metin Gönderimi: 22 Kasım 2022
Kayıt
Erken Kayıt (Son Gün): 30 Eylül 2022 150 TL
Kayıt (Son Gün): 29 Ekim 2022 200 TL
Hesap Bilgileri:
IBAN: TR740006400000175030700556
Hesap Adı: Cengiz ACAR İş Bankası, Değirmendere/Trabzon (7503)
Konu Başlıkları
İklim değişkenliği, değişimi ve etkileşimi; İklim değişikliğinin peyzajlar üzerindeki etkileri ve yanıtları; Peyzajların iklim değişikliğine uyumu; Peyzaj kırılganlığı, dayanıklılığı ve esnekliği; İklime dirençli peyzajlar; İklimsel risk analizleri; Küresel ısınma ve kuraklık; Türkiye peyzajlarında iklim değişikliğ0;i Türkiye peyzajlarının iklime dayanıklılığı; Küresel iklim değişikliği ve bitki örtüsü; İklim değişikliğinin kent ekolojisi ve biyoçeşitliliği üzerindeki etkileri; İklim değişikliğinin azaltılmasında çözümler ve stratejiler; İklim politikaları; İklime uyumlu tasarım ve planlama stratejileri; İklim değişikliği ve mavi-yeşil altyapı; Yerel peyzajların korunması ve iklime uyarlanmış teknikler; İklim dostu akıllı uygulamalar; İklime uyumlu bitki seçimi, tasarımı ve yönetimi; Peyzajla ilişkili sektörlerin disiplinler arası iklim değişikliğine uyumu, dayanıklılığı ve sürdürülebilirlikleri; İklim değişikliği bağlamında toplumsal algı ve peyzaj ilişkileri; İklim değişikliği ve su yönetimi; Kent politikaları ve iklim değişikliği; Kamu ve özel sektör açısından iklim değişikliği; Sağlıklı kentler ve iklim değişikliği.
NOT: Konferansa gönderilecek bildiriler bu konu başlıkları ile sınırlı olmayıp, iklim değişikliği ile ilgili olduğu düşünülen konularda da bildiri gönderimi yapılabilir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayın