ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri

mimarizm.com / 10 Ağustos 2023
ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Ödülleri kapsamında bu yıl ikinci kez düzenlenen, üniversite öğrencilerinin ambalaj tasarımı, atık yönetimi ve sosyal sorumluluk alanında özgün çevre dostu ürün, uygulama ve proje geliştirmelerinin teşvik edilmesini hedefleyen Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri için son başvuru tarihi 13 Ekim 2023.

ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı, gelenekselleşen Yeşil Nokta Ödülleri kapsamında, Sanayi ve Basın ödülleri sonrasında başlattığı Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri’ni bu yıl ikinci kez düzenliyor. Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri, üniversite öğrencilerinin ambalaj tasarımı, atık yönetimi ve sosyal sorumluluk alanında özgün çevre dostu ürün, uygulama ve proje geliştirmelerinin teşvik edilmesi, üniversite-sanayi iş birliğinin sağlanmasını hedefliyor. Her kategoride ilk 3’e giren projelere para ödülü ve ayrıca teşvik para ödülleri de veriliyor.

Ambalaj Eko-tasarımı, Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları, Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları olmak üzere üç farklı kategoride ödüller aşağıdaki gibi veriliyor.

Ödüller

1.lik Ödülü: 10.000 TL
2.lik Ödülü: 5.000 TL
3.lük Ödülü: 3.000 TL

Teşvik Ödülü: 2.000 TL

 2023 Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri için son başvuru tarihi, gelen talepler üzerine 13 Ekim 2023 tarihine uzatıldı.

ÇEVKO Vakfı’nın, Türkiye’deki tek temsilcisi olduğu ve çoğunluğu AB üyesi 31 ülkede, 540 milyon tüketiciyi kapsayan “Yeşil Nokta” markasının, genişletilmiş üretici sorumluluğu modelinin en başarılı uygulama örnekleri arasında yer aldığını belirten ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “Yeşil Nokta, sorumlu üreticiyi ve tüketicinin sorumluluğa gösterdiği saygı ve beğeniyi simgeliyor. Yetkin sanayi inisiyatifi ve sivil toplum kuruluşu kimliklerini bir araya getiren ÇEVKO Vakfı, 10 yıldır düzenlediği Yeşil Nokta Ödülleri ile çevre ile ilgili sürdürülebilir geri kazanım çalışmalarında belirlenen kriterleri en yüksek oranda sağlayan sanayi kuruluşlarını, toplumu çevre ve geri dönüşüm konusunda bilinçlendirmeye, bilgilendirmeye yönelik duyarlılık gösteren basın-yayın kuruluşlarını, habercileri ve toplumun takdirini kazanmış kişileri ödüllendiriyor. Bunun yanı sıra, üniversite öğrencilerinin ambalaj tasarımı, atık yönetimi ve çevre konulu sosyal sorumluluk alanlarında, özgün çevre dostu ürün, uygulama ve proje geliştirmelerinin teşvik edilmesi ve üniversite-sanayi iş birliğinin sağlanması hedefiyle Yeşil Nokta Öğrenci Ödüllerini başlattık ve bu yıl ikinci kez düzenliyoruz. Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri, gençliğin enerjisinin sürdürülebilirliğe ivme katması ve üniversite-sanayi iş birliğinin sağlanması yolunda çok önemli bir adımdır” dedi.

Sürdürülebilirlik konulu tüm çalışmalara gençlerin ve akademik kurumların aktif katılımının önemine vurgu yapan Mete İmer, “Gençlerin iklim krizi konusundaki farkındalığı çok yüksek. Bu konuda sorumlulukları az ama etkilerini yaşayacak olanlar onlar. Onun için birlikte çözüm üretmek ve bu konuyu sahiplenmesi gereken gençliği desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Dünya bir değişim içinde, Yeşil dönüşüm hızla gerçekleşiyor. Ülke olarak iklim krizi riskinin ve yeşil dönüşüm ivmesinin gerisinde kalmamak için üniversitelerin ve gençliğin enerjisine ihtiyacımız var. Hep birlikte bir sonraki kuşaklar için bunu yapmak, bu konuda başarılı olmak zorundayız. Yeşil Nokta Öğrenci Ödüllerimizin yanı sıra, ÇEVKO Vakfı İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu'muz ve Küresel Isınma Kurultayı Komitesi iş birliğiyle 3 yıldır sürdürdüğümüz ÇEVKO Vakfı Söyleşilerimize üniversitelerin ve öğrencilerin aktif konuşmacı olarak katılımını sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Ayrıntılı bilgi ve başvuru için tıklayın

*

ÇEVKO Vakfı Hakkında

ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı, Türkiye’de ambalaj atıklarının ekonomik ve düzenli geri kazanımı için sanayi, yerel yönetim ve tüketicilerin katkı ve katılımları ile sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulmasına katkıda bulunmak amacıyla, 1 Kasım 1991’de ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşunun girişimleri ile kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir vakıftır. Kendi alanının ilk kuruluşu ve öncüsü olan ÇEVKO, sektörlerin geri dönüşüm yükümlüklerini yerine getirmelerine yardımcı olmanın yanı sıra, kaynağında ayırma, geri dönüşüm ve geri kazanım konularında toplumsal farkındalık ve bilincin artırılmasına yönelik çalışmalara da ağırlık vermektedir. 2003 yılında uluslararası “Yeşil Nokta” markasının Türkiye’deki kullanım hakkını elde eden ÇEVKO Vakfı, Avrupa’da çok yaygın olan bu markayı kullanan geri kazanım örgütleri ailesine katılmıştır.

Yeşil Nokta Hakkında

Yeşil Nokta ilk olarak 1990 / 1991 yıllarında Almanya’da Yeşil Nokta Sistemi olarak adlandırılan ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplama sistemine giren ambalajların belirlenmesi için kullanılmaya başlanmıştır.

Kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla 1995 yılında “Packaging Recovery Organization Europe – PRO Europe” kurulmuştur. PRO Europe, kâr amacı gütmeksizin, bu ülkelerin geri kazanım sistemlerine, her ülkeden bir sistem olmak üzere, Yeşil Nokta lisansı kullanım hakkını vermektedir. Yeşil Nokta; sanayi sorumluluğu simgeleyen, uluslararası bir model haline gelmiştir. Bir ambalajın üzerinde yer alan “Yeşil Nokta” işareti, o ambalajlı ürünü piyasaya süren ekonomik işletmenin ambalaj atıklarının geri kazanımı ile ilgili yasal yükümlülüklerini yeri getirdiği anlamına gelmektedir.

ÇEVKO Vakfı, 2003 yılında PRO-Europe’la yaptığı sözleşme ile uluslararası “Yeşil Nokta” markasının Türkiye’deki kullanım hakkını elde etmiştir. ÇEVKO, Avrupa’da çok yaygın olan bu markayı ülkemizde de kullanmak isteyen piyasaya sürenlerle alt lisans sözleşmesi yaparak kullandırmaktadır.

Yeşil Nokta;

- Çoğunluğu AB üyesi 31 ülkede geçerlidir,
- 150.000’den fazla kuruluş ambalajları üzerinde Yeşil Nokta markasını kullanmaktadır,
- Kullanıldığı ambalaj miktarı yıllık olarak 400 milyar adede ulaşmıştır,
- Yaklaşık 540 milyon tüketiciyi kapsayan bir sistemi ifade etmektedir,
- 140’dan fazla ülkede tescilli bir markadır.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :