ÇEDBİK Sürdürülebilirlik Fikir Yarışması 2023: Dönüşümü Tasarlamak

mimarizm.com / 17 Temmuz 2023
Afet sonrası nitelikli barınma alanları tasarımına yönelik düzenlenen "ÇEDBİK Sürdürülebilirlik Fikir Yarışması 2023: Dönüşümü Tasarlamak"ın son başvuru tarihi 29 Eylül'e kadar uzatıldı.

YARIŞMANIN AMACI

Ülkemizde yakın zamanda yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin yıkıcı etkisi, on bir ilimizde ve Suriye’de hissedilmiş olup ciddi kayıplara yol açmıştır. Depremden milyonlarca insan etkilenmiş olup zorunlu göçler yaşanmış, çadır kentler kurulmuş ve geçici barınma alanları inşa edilmiştir. Deprem gibi bir doğal afet sonrası yaşanan büyük ölçekli bu yıkım, kentsel mekansal dirençlilik kavramının yeniden düşünülmesi gerektiğini elzem şekilde açıklar.

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği olarak 2023’te yaşadığımız bu depremleri, kentsel ve mekansal dirençlilik çerçevesinde yarışmanın odağı haline getiriyoruz. Bu kapsamda,

Çanakkale ilinin Merkez ilçesine bağlı Barbaros Mahallesi’nin kıyı bölgesinde seçilen bir proje alanı için afet esnasında ve sonrasında nitelikli ve yaşanabilir geçici barınma alanlarına dönüştüren ve afetzedelerin barınma gereksinimini karşılamayı amaçlayan mimari tasarımlar üzerine odaklanıyoruz. Bu alanda, afet sonrasında afetzedelerin anlık ihtiyaçlarının da karşılanmasını sağlayan işleve dayalı mekansal çözümler yaratılmasını bekliyoruz.

YARIŞMA KONUSU

Afete karşı hem sosyal hem de mekânsal dirençlilik; afet öncesi, esnası ve sonrasını bütüncül bir süreç olarak ele alır. Afet sonrasında bir alanın dönüşümü esnasında insanın güvenliği ve mahremiyeti önemlidir. Proje alanı tasarlanırken, insanın temel ihtiyaçların karşılanabildiği sosyal donatıların, nitelikli geçici barınma alanlarının, kritik altyapıların ve farklı ulaşım bağlantılarının varlığı gibi konulara dikkat edilmelidir. Bu bağlamda tasarlanması öngörülen “Afete Uyumlu Mekansal Tasarım” bizi, bir yapı inşa etmenin bir önceki aşamasına götürürken; “yapılacak yapıya gerçekten ihtiyaç var mı?”, “afet esnasında mevcut mekânsal tasarımların ileri dönüşümü ve afetlere karşı adaptasyonu nasıl mümkün olur?” gibi sorular sormaya teşvik eder.

YARIŞMA ALANI

Yarışmanın yeri, Çanakkale İli Merkez İlçesi Barbaros Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Seçilen alanın toplam büyüklüğü 30 ha olarak belirlenmiş olup Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün resmi verilerine dayandırılarak incelenmiş ve mevcut imar bilgilerine göre seçilmiştir.

YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI 

1. Yarışma ekip katılımına açık olup, yarışmacıların her birinin aşağıdaki koşulların tamamına uymaları zorunludur.
2. Türkiye ve yurt dışındaki üniversitelerin lisans ve lisansüstü, mimarlık, mühendislik, tasarım ve sanat fakültelerinde okuyan öğrenciler yarışmaya katılabilirler.
3. Yarışmacıların başvuru sırasında lisans veya lisansüstü eğitimine devam ediyor olmaları gerekmektedir. (Lisans öğrenci belgesinin veya yüksek lisans öğrenci belgesinin başvuru sırasında ibraz edilmesi gerekmektedir. Başvuru formu ile birlikte öğrenci belgesinin tek bir .PDF dosyası şeklinde yarisma@cedbik.org mail adresine gönderilmesi gerekmektedir.)
4. Yarışma üniversitelerin yukarıda yazan bölümlerinin tüm sınıflarına açıktır.
5. Yarışma ekip katılımına açık olup, ekiplerde 1 Mimarlık ve 1 Şehir ve Bölge Planlama öğrencisi zorunlu olup ekipler, en az 2 kişi ve en fazla 7 kişiden oluşabilir.
6. Çift Ana Dal Programı kapsamında üniversite eğitimine devam eden öğrenciler ise yalnızca bir bölüm üzerinden katılım gösterebilirler, iki bölüm üzerinden iki ayrı başvuru kabul edilmeyecektir.
7. Her ekip, kendine bir ekip ismi (sadece harf ve rakamlardan oluşan 5 haneli bir rumuz) belirleyecektir.
8. Yarışmaya katılacak olan tüm ekip üyeleri adına ekip lideri, yarışmanın son başvuru tarihine kadar başvuru formunu eksiksiz olarak doldurmak zorundadır. Ayrıca her ekibi temsilen bir ekip başı belirlenmeli formda yer almalıdır.
9. Ekipler başvurularını tamamladıktan sonra herhangi bir üye değişikliği yapamayacaktır.
10. Yarışma ile ilgili işlemleri hazırlayan, yürüten, sonuçlandıran veya onaylayan jürinin birinci dereceden akrabaları, ÇEDBİK çalışanları ve çalışanların 1. derece akrabaları yarışmaya katılamaz. Bu durumun tespit edilmesi durumunda diskalifiye edilecektir.
11. Jüri üyelerinin ve ÇEDBİK çalışanlarının yarışmaya başvuracak olan çalışmaların herhangi bir bölümüne katılmamış olmaları gerekmektedir.
12. Yarışma süresince hiçbir yarışmacı jüri üyeleri ve ÇEDBİK çalışanları ile doğrudan temasa geçemez. Proje ve yarışma ile ilgili tüm sorular, Yarışma takviminde belirtilen sürede sorumlu raportöre iletilecektir.
13. Yarışmaya katılan her fikir projesinde özgünlük ve daha önce başka bir yerde yayınlanmamış ya da başka bir yarışmaya katılmamış olması koşulu aranmaktadır.
14. Yarışmaya katılım ücretsizdir.
15. Yukarıdaki şartların herhangi birine uyulmadığı tespit edilen yarışmacıların ve ekiplerin başvurusu geçersiz sayılacaktır.

SEÇİCİ KURUL: Prof. Dr. Sinan Mert Şener (İTÜ Mimarlık Fakültesi); Prof. Dr. F. Rengin Ünver (YTÜ Mimarlık Fakültesi); Doç. Dr. Gökçe Tuna Taygun (YTÜ Mimarlık Fakültesi); Doç. Dr. Seda Kundak (İTÜ Mimarlık Fakültesi); Ebru Ünver Karaer (ÇEDBİK Yönetim Kurulu Üyesi - İltay Mimarlık); Cenk Rullas (Ayova Mimarlık); Mehmet Okutan (Okutan Proje ve Mühendislik)

RAPORTÖR: Müge Yaylacık (ÇEDBİK - İş Geliştirme Sorumlusu)

ÖDÜLLER

Birincilik Ödülü: 30.000 TL, Yeşil Bina Eğitimi, GBCI Eğitim Aboneliği, Sektörde lider firmalarda staj imkânı,
İkincilik Ödülü: 20.000 TL, Yeşil Bina Eğitimi, Sektörde lider firmalarda staj imkânı,
Üçüncülük Ödülü: 15.000 TL, Yeşil Bina Eğitimi, Sektörde lider firmalarda staj imkânı,
Eşdeğer Mansiyon (3 Adet): 10.000 TL, Yeşil Bina Eğitimi.

YARIŞMA TAKVİMİ

Yarışmanın Duyurulması: 20 Haziran 2023
Son Soru Sorma Tarihi: 17 Temmuz 2023
Soruların Yanıtlanması: 31 Temmuz 2023
Son Başvuru Tarihi: 29 Eylül 2023 Saat 23.59
Proje Teslim Tarihi: 02 Ekim 2023 Saat 17.00
Jüri Değerlendirmesi: 16 Ekim 2023
Sonuçların İlanı: 30 Ekim 2023

Ayrıntılı bilgi ve başvuru için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :