Kent İçinde Noktalar Olarak Festival Kurgusu

E. Seda KAYIM / 01 Ağustos 2008

Çok daha dışa dönük faaliyetlerin bir araya geldiği, fakat yine tekil bir mekanda düzenlenen, dolayısıyla o mekanın içinde var olan ve o mekanı var eden bir diğer etkinlik örneği, İstanbul Tasarım Haftası. 2005 yılından bu yana gerçekleştirilen idw'nin (İstanbul Design Week) mekanı, yıl içinde başka etkinliklere de sahne olan Eski Galata Köprüsü olarak seçilmişti. 1921'den 1992 yılındaki yangına kadar Tarihi Yarımada'yı Beyoğlu'na bağlayan köprü, 80 yıllık ömrünün ardından Sütlüce-Balat arasında akıbetine razı biçimde bekliyordu. Bu arada farklı kültürel etkinliklere de sahne olan köprünün idw ile birlikte gerçek bir canlılık ve yeni bir anlam kazandığı inkar edilemez. Burada belki daha da önemli olan, asıl işlevine yönelik olarak kullanılamaz durumdaki ‘atsan atılmaz, satsan satılmaz' köprünün, tarihi patinasının değerlendirilebileceği böylesi bir işlevle yüklenmesi olarak görülebilir.

Gerçekten de Tarihi Yarımada ve Haliç'in mekansal hatıralarının ve o hatıraların biriktirdiği kentsel deneyim imgeleminin tazelenmesi adına Galata Köprüsü, bir festival mekanı olarak incelenmeyi hak ediyor. Köprünün yılda bir kez bir haftalık bir tasarım festivalini ağırlaması ile, Haliç'in sahil şeridine konuk olan kentsel katılımcıların sureti değişiyor. Akşam saatlerinden neredeyse dayanılmaz bir araç trafiği olan kıyı şeridi, bu bir hafta süresince söz konusu ziyaretçi ağırlığını elbette kaldıramıyor. Fakat değnekçisinden esnaf lokantasına ticari bir dönüşüme zemin hazırladığı gibi, Balat, Fener, Cibali ve devamında süregelen kentsel dönüşüm furyasına eklemleniyor. Festival, bir hafta süresinde kentsel mekanlar bütününü kentin kullanıcısına hatırlatıyor. Konumlandığı bu oldukça stratejik ve akıllıca nokta ile, Haliç'in pek çok noktası ile görsel bir ilişki de kurabiliyor. Sonuç olarak festival insan sirkülasyonu, ekonomik döngü ve bölgenin görsel algısı bağlamında zerrecikler olarak dağılan, bir yerlere eklemlenen veya kendi başına anlam taşımaya çalışan kentsel deneyim ve değerler bütününe dönüşüyor. Hatta denilebilir ki idw, bir festival olarak kendinden önceki girişimlere entegre oluyor. Galata Köprüsü de, aynen Cibali Tütün Fabrikası veya Silahtarağa gibi yıllık bir dönüşüm döngüsüne kayıyor. Böyle bakıldığında festivalin kente noktasal müdahalesi, diğer ve öncesine ait müdahaleler ile birlikte anlam kazanmaya başlıyor...

Belki de tam bu yüzden idw, etki alanlarını çoğaltmak ve parçadan bütüne yaklaşmak için festival mekanlarını bu yıl çoğaltıyor. Tasarım Haftası 2008 itibariyle Eski Şapka Fabrikası, Kadir Has Üniversitesi ve Yerebatan Sarnıcı'ndan da izlenebilecek.


Festival Nedir, Ne Değildir?
Festival ve Kent İlişkisi Üzerine
Ünlü Kentler, Ünlü Festivaller
Bunları Biliyor Muydunuz?
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :