Başbakan Erdoğan'ın çılgın projesi 'Kanal İstanbul'un güzergahına ilişkin haritayı Yeni Akit gazetesi yayımladı.
İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları Arasındaki Görev Alanlarının Düzenlenmesine yönelik haritada; Kanal İstanbul güzergahının başlangıç noktası Yalıköy, bitiş noktası ise Alipaşa olarak gösteriliyor.
Kurulun haritasında görülen kanal güzergahı; Yalıköy'den başlayarak Belgrat'ta bulunan Anastasius Surları (I), Karaman Dere sınırı, Çatalca'da bulunan Gümüşpınar ve Devlet Ormanları, İhsaniye'de bulunan İkigöz ve Kocakuyu Mağaraları, Bekirli, Kurfallı, Fener'de bulunan Anastasius Surları (II), Küçük Kılıçlı'dan geçiyor ve Alipaşa'da sona eriyor. Kanal İstanbul'un bitiş noktasının doğusunda Mimar Sinan Köprüsü bulunuyor.
Kanalın güzergahı 1 No'lu Kurulda
Kurul haritasında; ilçelerde yer alan, Kentsel ve Arkeolojik SİT Alanları, Kentsel ve Tarihi SİT Alanı, Arkeolojik SİT Alanı, Koruma Alanları, Tecrit Alanları, Arkeolojik Park Alanları, Antik Kentler, Yanıcı Parlayıcı Depolar ve Göller açıkça belirtilmiş. Söz konusu haritanın, AK Parti iktidara geldikten sonra hazırlandığı ifade ediliyor.
'Kanal İstanbul'un güzergahında yer alan yerler, İstanbul 1. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün görev alanında yer alıyor. Kurulun görev alanında Arnavutköy, Avcılar, Çatalca, Gaziosmanpaşa, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenyurt, Silivri ve Sultangazi ilçeleri yer alıyor.
Güzergahın tarihi 1000 yıl öncesine dayanıyor
'Kanal İstanbul' projesiyle Karadeniz'den Marmara'ya ikinci bir boğaz daha açılacak. Çatalca-Silivri bölgesinde yer alacak kanalla birlikte, İstanbul'un Avrupa yakası ikiye bölünecek. Böylece, kanalın İstanbul tarafı, Boğaz'a kadar büyük bir ada haline gelecek. Asya yakasının yanı sıra kanalın Trakya'da kalan bölümü de yarımada olacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1/100.000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı'nda da görülen bu güzergahın geçmişi yaklaşık 1000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Güzergah üzerinde bulunan Anastasius Surları'nın Karadeniz ve Marmara'yı birleştirmek için yapıldığı biliniyor. Bu surların güzergahını takip eden hattın Kanal İstanbul projesi için en kestirme yer olduğu konuşuluyor.
'Kanal İstanbul' projesiyle Karadeniz'den Marmara'ya ikinci bir boğaz daha açılacak. Böylece, kanalın İstanbul tarafı, Boğaz'a kadar büyük bir ada haline gelecek. Asya yakasının yanı sıra kanalın Trakya'da kalan bölümü de yarımada olacak.
Kaynak: Star Gazetesi, 29.06.2011