İstanbul Kısa Film Festivali Nedir?

07 Kasım 2008

İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali 1988 yılından beri hiç sektirmeden faaliyette olan sinemasal bir etkinlik. Bu anlamda Türkiye'nin en en köklü sinema etkinliklerinden biri olduğunu da akılda tutmakta yarar var. Özgün haliyle her yılın Nisan ayı ortalarında ve son iki senedir ise Kasım ayı başında gerçekleştirilmekte olan festival, her sene yaklaşık 12 bin izleyicisine 300'ün üzerine film sunuyor. Festivalin ana mekanları ise yıllardan beri süregeldiği gibi Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi ve Goethe Enstitüsü. Biri 250, biri 200 ve diğeri 400 koltuk kapasiteli bu üç salonda, günde üç seansta gösterilen filmler; yerli ve yabancı kurmaca, canlandırma, deneysel ve belgesel filmler oluyor.



Bu üç kültür ateşeliğinin yanı sıra Avusturya Kültür Ofisi, Belçika Konsolosluğu, Hollanda Konsolosluğu, British Council, Cervantes Enstitüsü, İsveç Konsolosluğu, Macaristan Konsolosluğu, Meksika ve Polonya Konsolosluğu'nun desteklediği İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali gerçek bir "non-profit" etkinliği olarak tamamen ücretsiz izlenebiliyor.

Festivalde film gösterimleri dört ana başlık altında sunuluyor.

Birinci bölümde festivalin "Resmi Partnerleri" olan Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İtalya, Macaristan, Meksika, Polonya ve Yunanistan dan gelen kısa filmler gösteriliyor. Bu filmler, o ülkelerin en önemli kısa film merkezleri ya da sinema okulları tarafından özenle seçilen ve festivale önerilen, hemen hemen hepsi son yıllarda üretilmiş ürünler oluyor.


Umut, 2006. Yönetmen: Bahadır Er


İkinci bölümde, Türkiye'den festivalin "Ulusal Kısa Film Yarışması"na başvurmuş ve ön elemeyi geçmiş kısa filmler gösteriliyor. Bu sene Bennu Yıldırımlar, Natali Yeres, Nazan Kırılmış Kesal, Rıza Kıraç, Talip Ertürk ve Ceylan Özgün Özçelik'den oluşan ön seçici kurulun 10 gün boyunca hiç ara vermeden izledikleri ve seçtikleri filmlerden oluşturulan bölümde seyirciler, ülkemizde üretilmiş, 32 Kurmaca, 15 Belgesel, 6 Canlandırma ve 8 adet Deneysel film izleyecekler. Ve her sene olduğu gibi bu filmler arasından seçilecek en başarılı yapıtlara da festivalin kapanış töreninde onur plaketleri verilecek. Bu seneye mahsus olmak üzere ise Hollanda Başkonsolosluğu,  1500 Euro tutarında "En Yaratıcı Kısa Film Özel Ödülü" verecek.

Üçüncü bölümde,"Dünya Kısa Filmlerinden Seçkiler" başlığı altında, festivale kişisel olarak başvurmuş yabancı yönetmenlerin filmlerinden bir seçki bulunuyor. Dünyanın pek çok ülkesinden festivale gönderilmiş 400'e yakın film arasından yapılan değerlendirme sonucu seçilmiş, önemli festivallerde seyirciyle buluşmuş filmler bu kez de, bir haftalık bir süre için," İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali"ne konuk oluyor.


Pembe İnek, 2008. Yönetmen: Onur Gürsoy

Dördüncü bölümde ise "Özel Gösterim" başlığı altında festival komitesinin gösterimini gerekli gördüğü yerli kısa film ve belgeseller yer alıyor ve hatta bazı filmlerin galası yapılıyor. Bu yıl ürettiği kısa filmler ile birçok festivalde ödül almış olan yönetmen Eray Mert'in toplu gösterimi de, bu bölümün 2008 temasını belirliyor.

Festival, aynı zamanda yan etkinliklere sahne oluyor. Sinemanın farklı alanlarında faaliyet gösteren isimlerin uzmanlaşmış konularda mini konferanslar verdiği bu bölümün 2008 konuğu da Andreas Zöllner. Zöllner, kısa filmcilerin üretim aşamasında büyük sorun yaşadıkları ses kayıt teknikleri üzerine bir atölye yapacak ve soruları yanıtlayacak.

İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali, 5-12 Kasım 2008 tarihleri arasında Fransız Kültür, İtalyan Kültür ve Alman kültür Merkezi sinema salonlarında gerçekleştiriliyor. Birçok yerli ve yabancı konuğun hazır bulunacağı gösterilerde, yönetmenler filmlerinden sonra sahneye çıkarak seyirciden gelecek soruları yanıtlayacaklar, ülkelerindeki sinema çalışmaları konusunda bilgi verecekler.


Festival ile ilgili programa ve ayrıntılı bilgilere bu adresten ulaşabilirsininiz.


Bir Festivalin Hikayesi
Yönetmenlerden Kısa Film Üzerine
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :