Her Kat Farklı Bir Dünya

03 Haziran 2011


Müze girişi

Müzenin yapılanma sürecinde yurtdışında bulunan benzer bir modelden örnek alındı mı? Mekan Tasarımında neler ön planda tutuldu?

Müzenin tasarım sürecinde yurtdışından model alınmadı. Bina restore edildi ve depreme karşı güçlendirildi. Mekan tasarımı anlamında ise binanın genelinde bizim çok büyük bir değişiklik yapma şansımız yoktu. Zaten sıfırdan yapılan bir bina değildi, halihazırda var olan bir binanın içinde bazı düzenlemeler yapıldı ve binanın genel planına sadık kalındı.

Dış cephe değişiminde ve iç mekan tasarımında Çağlayan Tuğal adlı bir iç mimar ile çalışıldı. Çağlayan Tuğal, söz konusu içeriği nasıl tasarlayacağımız konusunda bize doneler verdi. Girişte, 5. ve 6. katlarda görmüş olduğunuz yer döşemelerinde eski İstanbul apartmanlarında bulunan taşlarının formatında tasarlandı, yeniden çizilip özel olarak üretildi. Müze katlarındaki yer döşemelerinde ise tozu önleyecek malzemeler tercih edildi.


Halit Refiğ Salonu

Sergi alanlarına karar verilmesi sürecinde ise sinemanın tiyatroya oranla daha büyük avantajlara sahip olması yönlendirici oldu. Şöyle ki sinemada teknik malzeme tiyatroya oranla çok daha farklı ve fazla. Tiyatroda sergileyebileceğiniz ürünler; afişler, belgeler, fotoğraflar, kostümler, maketler ve masklarla sınırlıdır. Ama sinema yalnızca bunlarla kısıtlı kalmıyor çok daha fazla ekipman var ve daha geniş bir yelpazeye sahip. Bu nedenle iki katı sinemaya ve sinemayla ilintili olarak televizyona, bir katı da tamamen tiyatroya ayırdık. Giriş kısmını ise genel bir özet olarak kurguladık, bir nevi "Hoş geldiniz" bölümü ya da bir içerik gibi düşündük. Şu anda bulunduğumuz 4. katı da Vakfın kurucusu Türker Bey'in 1957'den bu yana mesleği ile ilgili almış olduğu ödüller, Erler Film'e ait afişler, set fotoğrafları, siyasilerle birlikte çekilen fotoğrafları sergileniyor: bir anlamda Türker İnanoğlu Salonu'nda bünyemizin otobiyografik geçmişi özetleniyor. Türker İnanoğlu Salonu dışında bu katta idari mekanizma bulunuyor. En genel anlamda bu kat, bir çalışma katı... Müze ile ilgili çalışmalar da burada yapılıyor; kitaplar, kataloglarlar, afişler ve gazete ilanlarımızı burada hazırlıyoruz.


Sergi Salonu

Binanın yanında bulunan garajın üstünde bulunan daire de müze kapsamında kiralandı, söz konusu iki daire birleştirildi ve tek bir mekan haline getirildi. Burada da aşağı yukarı 60 bin ciltlik bir kitaplığımız ve genel arşivimiz bulunuyor. Bu kısımda daha çok sanat ağırlıklı süreli yayınları, elimizde olan ama sergileyemediğimiz belgelerimizi, afişlerimizi saklıyoruz. Bina için bu tip bir planlama yaptık, bunun dengeli bir planlama olduğuna inanıyorum.


Müze Müdürü Erol Şenel ile…
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :