Tasarımlarınızı, PET erirken oluşan formlardan yola çıkarak mı yapıyorsunuz? Mesela çiçekler petin büzülen, kıvrımlı formuna çok uygun. Ama bezelye şekilli kolyelere, küpelere de rastlıyoruz takılarınız arasında. O fikir nasıl oluştu mesela?
O kabarcıklı doku Sprite şişesinden kendisinde vardı. Küpede kullandığım parçaları da tam bunların ortasına denk getirdim. Yani hep malzemenin kendi doğasından yararlanıyorum. Bir de artık PET'in ısıya nasıl tepki verdiğini bildiğim için, ne elde etmek istiyorsam ona göre ısıtıyorum. İçbükey kıvrım istiyorsam ona göre tutuyorum vs. Yani form verme işi bilinçli hale geldi diyebilirim. İlk başta, "Aaa ne güzel oldu" diye deneme yanılma yöntemiyle ilerliyordum ama artık ne yapmak istediğimi biliyorum ve onu yapabiliyorum.
Eskiz yapıyor musunuz?
Eğer lamba yapacaksam eskiz yapıyor, detaylarını çözmeye çalışıyorum. Ama malzemenin kendisiyle uğraşırken, zengin hislerle aklımda bir şey canlanıyor ve onu yapmaya uğraşıyorum. Olmazsa bir daha, bir daha… Yani her iki durum da geçerli. Tabi malzemeyi keşfederken tesadüflerin faydası oldu keşfettikten sonra, ‘ne yapınca ne olacak' diye de incelemek gerekiyor.
Deniz canlıları ile ilgili bir seriniz var. Onlar çok büyüleyici mesela…
Evet, onlar çok güzel. Hatta Amerika'da bir akvaryum bunlardan satın aldı. Sırf bunları sergilemek için küçük bir sanat köşesi yaptılar. Hem deniz kirliliğine geri dönüşüm üzerinden dikkat çekmek, bu konuda bir bilinç yaratmak amacıyla hem de denizaltı canlıları ilgi çektiği için…
Görüntü olarak çok estetik, resmen cam gibi duruyor.
Zaten herkes cam zannediyordu. Tabi o zaman daha bu kadar yaygınlaşmamıştı, bilmiyorlardı. Dokununca hafifliğinden anlaşılıyor cam olmadığı.
Önümüzdeki dönemde üzerinde çalışmayı düşündüğünüz, deniz canlıları gibi özellikle ilginizi çeken bir tema var mı?
Bundan sonra daha çok doku ve örüntü üzerine gitmeyi planlıyorum. Mimarlık uygulamalarında kullanılabilecek büyük yüzeyleri nasıl elde edeceğim üzerine yoğunlaşacağım. Mesela bir perde denemeyi düşünüyorum. Bu işi nasıl daha büyük boyutlarda, tekstil gibi kullanabileceğim üzerine çalışıyorum. Aslında malzeme neye izin verirse onu yapıyorum. Çiçekler bu sürecin doğal bir sonucu, çünkü elde etmek için çok uygun bir form. Şimdi, yapılabilecek diğer şeylere doğru biraz zorlamak istiyorum durumu. Mimar olduğum için, çevremdekiler; "bütün bir yüzeyi kaplasa, camın önünde olsa" gibi önerilerle gelmeye başladılar. Herkes bunun üzerine düşünüp yardım etmeye çalışıyor.
'Petals' (Taçyapraklar)
Çiçek hem form hem konsept olarak biçilmiş kaftan bu iş için. ‘Petal' (taçyaprak) kelimesi de PET şişe ile tam bir sözcük oyunu yaratmış durumda. Gördüğüm kadarıyla arkadaşlarınızın isteği üzerine bambaşka işler de üretiyorsunuz. Mesela bloğunuzda bir gelin buketine rastladım. Bunun dışında başka ilginç siparişler de oldu mu?
O buketi, dostum ve hocam Aydan Balamir'in kızı için hazırlamıştım. Çok geleneksel bir düğün olmayacaktı. Birden aklımıza gelinliği farklı bir malzemeden yapmak geldi. Mesela duvak, badanacıların kullandıkları ince naylondan olacaktı. Ama sonra bunun için vaktimiz olmadı. Biz de buket ve saç aksesuarı için farklı bir şeyler tasarladık. Yani tam anlamıyla bir sipariş değildi, birlikte geliştirdik. Kızım da arada sırada; "Bana bunlardan giysi yap, giyeyim" diyor.
Bir yandan mimarlık çalışmalarınızı da sürdürüyorsunuz. Bu kadar o hangi arada üretebiliyorsunuz?
Başlayınca bırakamıyorum, akşam da devam ediyorum. Hafta sonları hiç durmadan birşeyler yapıyorum. İnsan bir rutine başlayınca kaptırıp gidiyor. Örgü örmek ya da çekirdek çitletmek gibi, aynı monoton hareketi üst üste yapıyorsunuz. Aslında bunun da bir zevki var, terapi gibi… Başlayınca saatlerce yapılabiliyor.
Bu süreçte PET dışında başka malzemeler de dikkatinizi çekti mi?
Aslında çok çeşitli plastikler var ama hepsinin davranışı farklı. Kimisi genişleyip yayılıyor, kimisi eriyor, kimisi büzülüyor. Denenecek çok şey var ama toksik olmasından korktuğum için pek meyletmiyorum. Daha donanımlı, iyi havalanan bir atölyem olursa onlara da girişmek isterim. Yine geri dönüşüm üzerinden camla uğraşmayı da çok istiyorum. Kullanılmayan kavanoz ve şişeler ile güzel bir şeyler yapılabilir. Bir yandan o konuyu da araştırıyorum. Nasıl kesilir, nasıl eritilir, aletlere vs bakıyorum.