"Mimar Psikoloji Bilmeli ki, Karşısındakini Banka Cüzdanı Gibi Görmesin"

Amber EROYAN / 07 Ekim 2010
İş Dışı'nın bu ayki konuğu, yola mimar olarak başlayıp, şehir planlama disiplinini sıfırdan bir eğitim programı kuracak kadar özümsemiş, emeklilik dönemine bir kala ise kendisini, insan psikolojisinin derinliklerinde buluvermiş olan Sümer Gürel.

İş Dışı'nın bu ayki konuğu, yola mimar olarak başlayıp, şehir planlama disiplinini sıfırdan bir eğitim programı kuracak kadar özümsemiş, emeklilik dönemine bir kala ise kendisini, insan psikolojisinin derinliklerinde buluvermiş olan Prof. Dr. Sümer Gürel.

Sümer Hoca'nın MSÜ'de danışmanlığını yaptığı Temel Tasarım Atölyesi'nin son dönem öğrencilerinden biri olarak; ilkel insandan günümüz kentli insanına dek varan evrim sürecinde, insan psikolojisinde ne gibi marazlar hasıl olduğunu defalarca dinlemişimdir. Ama bu konuşmalara (Prof. Gürel'in ifadesiyle söyleşilere) her defasında, bir bilim insanının doymak bilmez araştırma merakının zuhuru olarak, yeni tezler ve yeni görüşler eklendiğini fark edersiniz. Belki de uzun seneler ayırıp ancak hatmedebileceğiniz Freud ve Jung'un kaleminden çıkma kitap ciltlerini, dünyayı gezip görmüş bir akademisyenin yaşam deneyimleri ve entelektüel birikiminden geçirerek, konsantre bir öz halinde sunar. Tabi size yeni meraklar ve o kitapları okuma şevkini de zerk ederek.

Sümer Gürel ile mimarlık, planlama ve psikoloji ekseninde gerçekleştirdiğimiz söyleşiden, "insanın ruhsal yapısını derinlemesine tanımadan hiçbir mesleği icra etmemek gerektiği" sonucuna varıyoruz. Bir de yaşam alanlarımızın yaratıcıları mimarların toplum içine girmeden uygulamaya girişmemeleri gerektiğini... Yaşamını mimarlık ve planlama eğitiminin iyileştirilmesine adamış Sümer Gürel'den insan psikolojisinin derinliğine inen gözlemlerini dinliyoruz.


Prof. Dr. Sümer Gürel ile...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
  • Murat Erbuğ 6 yıl önce Sümer hocamdan ders alabilmiş olmanın buruk sevinci ile sonsuzluğa uğurladık koca çınarı. Ruhun şad olsun
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :