Yaratıcı İnsanlar ve Yaratıcı Fikirler YEM'de Buluştu
mimarizm.com
/ 08 Aralık 2010
Yapı-Endüstri Merkezi (YEM), Pecha Kucha buluşmalarının yedincisine ev sahipliği yaptı. Yaratıcı fikirleri ve yenilikçi projeleri eğlence ile bir araya getiren etkinlik; tasarımcı, mimar, iletişimci, akademisyen ve medya çalışanı gibi farklı meslek insanlarını, diğer yaratıcı alanlardan profesyoneller ile Yapı Endüstri Merkezi'nde buluşturdu. Etkinlik, katılımcıların kendilerine ayrılan 400 saniye içerisinde ilgili fikir, proje ya da ürünlerini örnekledikleri sunumlara sahne oldu.
34SOLO tarafından düzenlenen Pecha Kucha Night Istanbul Vol.7'nin ilk sunumu, The HUB İstanbul'dan James Halliday ile Fatih Baran Berber'e aitti. Çevre krizine, toplumsal eşitsizliğe, iklim değişikliği ve toprak politikalarına değen sunumları üzerinden dünyayı değiştirecek fikirleri gerçekleştirmek istediklerini dile getiren ikili, "yaratıcı fikirlere ‘çocuk bakıcılığı' yapılan ve onlara ‘yumurtlama' mekanı sağlayan" bir oluşum hedeflediklerini dile getirdiler.
Gecenin ikinci sunumunu yapan WROpen'dan Hakan Sıdalı ise, "sosyal ağları sosyal birer platforma dönüştürmek" düşüncesinden hareketle kurguladıkları kar amacı gütmeyen girişimlerinde, markaları ve tanınmamış yaratıcı isimleri bir araya getirme motivasyonlarından söz etti. Sıdalı, 20 – 40 yaş arası 1800 yaratıcı ismi barındıran WROpen'ın yeni ve yenilikçi bir fikri/projesi olan herkese, yarışma/ödül gibi medyalar üzerinden ilgili fikirleri gerçeğe dönüştürebilecekleri birer fırsat sunduğunu ve onlara, kendilerini tanıtacakları bir pozisyon kazandırdığını belirtti.
İstanbul şehir hayatının önemli bir parçası haline gelen Pecha Kucha Night'ta ürün tasarımcısı Canalp Ürgen, kişisel üretimleri ve tasarım felsefesini paylaşırken, Kapla Türkiye'den Didem Topuz Eker ise kendilerine çocukların dünyasına girme olanağı tanıyan oyuncak projeleri ve uygulamalarını detaylandırdı. 41?29!'dan Alemşah Öztürk ise kurucusu olduğu dijital pazarlama ajansının, stop-motion'dan maket ve üç boyutlu modellemeye uzanan çeşitlilikte teknik ile kurguladığı web deneyimlerine kısa birer bakış attı.
Pecha Kucha Night'ın son 400 saniyelik sunuşları, nobon'dan Hasan Cenk Dereli ve dünyaca ünlü Belçikalı mimar Julien de Smedt oldu. Dereli, nobon'un Taşkışla'dan başlayan ve fikir üretiminden mimarlığa her adımı tasarlanan serüvenini aktardı. De Smedt ise JDS Architects bünyesinde gerçekleştirdikleri tüm üretimlerin arkasında yatan mekansal, kavramsal, kentsel ve toplumsal yaklaşımları esprili bir dil ile örneklendirmeye çalıştı.
Gece, etkinliğin sponsoru Tuborg'un ikramları eşliğinde, hedeflenen üretken diyalogun ise devamına işaret eden keyifli tanışıklıklar ve sohbetler ile sonlandı.
Pecha Kucha hakkında
Pecha Kucha Night, Şubat 2003'te Klein Dytham Mimarlık'tan Mark Dytham ve Astrid Klein tarafından genç tasarımcıların buluşup ilşkilerini genişlettiği ve işlerini kamusal alanda gösterebildikleri bir etkinlik olarak ortaya çıktı. Zamanla, düzenli olarak yapılan 270 bin üzerinde etkinlikle, yaratıcılığın kitlesel kutlamasına dönüştü. Geçen yıl 600'den fazla etkinlikte 6000'i aşkın sunum yapıldı. Japonca'da ‘fis-kos' anlamına gelen Pecha Kucha, basit bir formatla (20 görselx20 saniye) sunumları az ve öz tutarak hızlı bir biçimde aktarmalarını sağlıyor.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın