Sosyalizm Soslu Kültürün Batılı Sanatçıları
Filiz YAVUZ
/ 14 Ocak 2010
Çin'in sosyalizm soslu köklü kültürüne, bir de ekonomik anlamda yaptığı atak eklenince Batılı sanatçıların da son 7 yılda Çin'e olan ilgisi oldukça arttı. Böylelikle de özellikle Lehman Brothers'ın iflasından hemen sonra, içinde halen debelenmekte olduğumuz ekonomik krizin ciddiyeti anlaşıldığında bazı ekonomistlerin yaptığı, ekonominin merkezinin Çin'e kayacağı yolundaki tespitler, Çin'in otomotiv sanayinde birincilik koltuğuna oturmasıyla gerçeğe dönmeye başlarken, bu tespitlere Çin'in sadece ekonominin değil sanatın da önde gelen merkezlerinden biri haline geleceğini eklendi.
Joseph Ellis'in küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla yaparak erimeleri için Pekin parkına bıraktığı buzdan çocuk heykelleri
Pekin Çağdaş Sanat Merkezi yöneticisi Jérôme Sans Çin'in yatırımın yanı sıra yaratıcılık açısından da en önemli ülke olma yolunda hızla ilerlediğini vurguluyor. Özellikle Avrupalı ve Amerikalı sanatçıların yaşamak için Çin'i tercih ettiklerini dile getiren Jérôme Sans'a göre, Batılı sanatçılar Çin'deki dinamizmi yaşamak ve dünyanın hiç bir yerinde yapamayacakları delice işler yapmak için Çin'e geliyorlar.
İşte Çin'de yaşayan sanatçılardan bazıları…
Alessandro Rolandi
Milan'da doğup büyülen İtalyan heykeltıraş Alessandro Rolandi, Fransa ve İspanya'da yaşadıktan sonra 2003'te elinde Çin'e gelmiş. Elinde sadece daha önce tanıştığı Çinli bir sanatçının telefon numarası varmış. Daha sonraları pek çok Çinli sanatçı ile arkadaşlık kuran Rolandi¸ Çinli sanatçıların Çin'deki sanat dünyası içinde yer edinmesi için kendisini desteklediklerini söylüyor.
38 yaşındaki sanatçı ayrıca şiir gösterileri ve deneysel tiyatro gösterileri de yapıyor. Rolandi Çin'in, daha agresif bir biçimde kendisini pazarlayabilmesi için yaratıcılığının küstah tarafını dizginlememesini öğrettiğini dile getirerek şöyle konuşuyor:
"Ben batı normlarında mütevazi biriyim. Her açılışa gitmiyor ya da her küratörün davetini kabul etmiyordum. Fakat Pekin'de yaratıcılık için cesaret gerekiyor" diyor ve ekliyor: "Eğer bir gün batıya geri dönersem bu, Çin'de öğrendiklerim ve burada yapmaya cesaret ettiğim şeylerin verdiği güç sayesinde olacak."
Haberin devamı için lütfen ilerleyiniz.
İlişkili Haberler
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın