İletişim 2013'ü Arkeoloji ve Çağdaş Sanat ile Kapatıyor

mimarizm.com / 18 Aralık 2013

İletişim Yayınları, 2013 kitaplarının yeni üyelerini duyurdu. Sanat Hayat dizisinin 28'inci kitabı 'Çağdaş Sanat Nedir?', hem çağdaş sanat hem de çağdaşlık konularında süregelen tartışmaları gündeme taşırken; Colin Renfrew ve Paul Bahn tarafından kaleme alınan 'Arkeoloji', konuyla ilgilenen herkes için önemli bir başvuru kaynağı sunuyor.


ARKEOLOJİ
Colin Renfrew, Paul Bahn
Çeviren: Selda Somunculoğlu
İletişim Yayınları, 360 sayfa                   

Arkeoloji yalnızca uygulamaya dönük bir disiplin değildir. Özellikle 1960'lardan günümüze arkeolojik kuramı ortaya çıkaran, besleyen ve geliştiren tartışmalarla zenginleşmiş bir literatüre de sahiptir. Arkeoloji: Anahtar Kavramlar, uluslararası uzmanlar tarafından hazırlanmış maddelerle arkeoloji literatüründe önem kazanmış kavramları ele alıyor ve bu kavramların arkeolojik düşünce ile arkeolojik yöntem üzerindeki etkilerini inceliyor.

Kitap içindeki maddeler, sosyal bilimler disiplinlerinin yeni kuramsal tartışmalarının ve fen bilimlerindeki yeni araştırma tekniklerinin arkeoloji disiplinini nasıl etkilediğini gösteriyor. Arkeoloji: Anahtar Kavramlar, disiplini şekillendiren kavramların kökenlerini, tarihsel gelişimlerini aktarırken, ileri okuma önerileri ve gelişkin kaynakçalarla konunun ilgililerine zengin bir araştırma imkânı da sunuyor.

"Arkeoloji: Anahtar Kavramlar", öğrenciler, akademisyenler ve arkeoloji ile ilgilenen herkes için önemli bir başvuru kaynağı…

* * *

ÇAĞDAŞ SANAT NEDİR?
Editör: Ali Artun, Nurgu Örge
İletişim Yayınları, 151 sayfa

Tarihsizliği ifade eden "çağdaş sanat"ın ne anlama geldiği konusunda tarihçiler yıllardır tartışıyor. Şimdilik "çağdaş sanat"ın, modern sanatın sonuna işaret eden bir kavram olduğu üzerinde uzlaşılmış gibi. Bir de bu kavramın, şimdiki zamanda olup biten bir hadise yerine, bir döneme karşılık geldiği ve bu dönemin de küresellik olduğu konularında herkes hemfikir. Çağdaş döneminde sanat, iletişime ve finansa evrilerek modernizme ve avangarda son veriyor; hatta modernizm pastişi olarak tanımlanan postmodernizme de. Zamanımızda sanatın gösterdiği bir hakikat var, o da piyasa. Yani bir anlamda "çağdaş sanat" sanatın sonunun sanatı. Ama bir ihtimal, bize yeni yeni hakikatler, kehanetler ifade edecek bambaşka bir başlangıcın sanatı. İşte bu ihtimal, çağdaş sanat üzerine tartışmalarda, onu yalnızca hegemonik bir teslimiyet ortamı gibi görülmekten kurtararak, çağdaş bir eleştirelliğin, siyasallığın arayışına dönüştürüyor. Giorgio Agamben'in belirttiği gibi, belki de "çağdaşlık" demek eleştirellik demektir.


Kapak: Damien Hirst, For the Love of God, 2007

"Çağdaş Sanat Nedir?" hem çağdaş sanat hem de "çağdaşlık" konularında süregelen tartışmalara bir sunuş. O nedenle, bu konuları özgül sorunsallar ve örneklerle değil de, ontolojik ve semantik bağlamda inceleyen metinlere ağırlık veriyor.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :