TMMOB Mimarlar Odası: "Ülkemiz Yine Yangın Yeri"

mimarizm.com / 05 Temmuz 2025
Mimarlar Odası, orman yangınlarıyla ilgili açıklamasında, son beş yılda günlerce kontrol altına alınamayan çok büyük yangınlar yaşanmasına rağmen; ormanlarımızda afet risklerini azaltacak önlemlerin alınmadığına dikkat çekti.

Mimarlar Odası’nın “Ülkemiz Yine Yangın Yeri!” başlıklı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“2021 yılında Antalya, Adana, Osmaniye, Mersin; 2022 yılında Muğla; 2023 yılında Muğla, İzmir, Antalya, Çanakkale, Hatay, Mersin, Çanakkale, Adana, Mersin, Çanakkale, Muğla, Tekirdağ ve Balıkesir’de yaşanan ve günlerce kontrol altına alınamayan; bölgedeki ekosistemi ve doğal yaşam alanlarının yanı sıra yerleşim alanlarını da geniş ölçekte etkileyen orman yangınlarının ardından yeni yangın felaketleri yaşanmaktadır.

29 Haziran 2025 tarihinden bugüne İzmir-Seferihisar-Gaziemir-Çeşme-Ödemiş, Manisa-Akhisar-Kula, Hatay-Antakya ve Bolu-Bilecik’te yeni yangınlar çıkmış; İzmir-Ödemiş Suçıktı Mahallesinde yaşanan yangında bir yurttaşımız hayatını kaybetmiştir.

Resmi açıklamalara göre ise İzmir’de orman yangınları henüz kontrol altına alınamamış; felaketin boyutları büyümektedir. İzmir-Çeşme otoyolu bir süre ulaşıma kapatılmış; yerleşim yerini tehdit eden yangınların sürdüğü Çeşme’de Ildır ve Germiyan Mahalleleri ile Urla ilçesine bağlı Nohutalan Mahallesi, Ödemiş Tosunlar ve Suçıktı mahallelerinin ardından Köseler Mahallesi tahliye edilmiştir.

Yangından yaralı olarak kurtarılanların bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz.

Ülkemizde her yıl Mayıs ve Ekim ayları arasında artan hava sıcaklıklarıyla birlikte hassas alanlarda orman yangını riskinin artmasına karşın pek çok afete sebep olan merkezi ve yerel yönetim politikaları sürdürülmektedir. İstatistiklere göre son on yılda çeşitli nedenlerle; başta Muğla, İzmir ve Antalya’da olmak üzere; 27 binden fazla orman yangını çıkmış 257bin hektarın üzerinde orman alanı etkilenmiştir.

Artan yangın riskine ve ormanlarımızda son beş yılda günlerce kontrol altına alınamayan çok büyük yangınlar yaşanmasına rağmen; ormanlarımızda afet risklerini azaltacak önlemlerin alınmadığı ve denetlenmediği; orman köylülerine ve yurttaşlara afet risklerine karşı eğitim verilemediği, yangınla mücadele eden ekiplere ise gerekli ekipman ve donanımın sağlanamadığı anlaşılmaktadır.

Meslek odaları, akademik kuruluşlar, bilim insanları ve ilgili tüm kesimler dikkate alınarak; deprem, sel, yangın gibi tüm afet risklerinin azaltılmasına, afet ve afet sonrası süreçlerin yönetimine dair politikalar oluşturulmalı; çevre karşıtı yatırım ve plan kararları ivedilikle durdurulmalıdır.

Mimarlar Odası olarak, afetlerde kaybettiğimiz yurttaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor; sahip olduğumuz mesleki uzmanlık ve toplumsal sorumluluklarımız kapsamında, tüm Birimlerimizle birlikte afet riskli altındaki yaşam alanlarımızın ve doğal değerlerimizin korunması için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz.”


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :