Feng Shui Prensiplerine Göre En 'Şanslı' 6 Bina

mimarizm.com / 08 Şubat 2008

Çevremizdeki pozitif enerjinin davranışları yönlendirdiğini savunan yaklaşık 4 bin yıllık Çin öğretilerinden Feng Shui'ye (feng: rüzgar; shui:su; yoruma göre "su gibi davranan rüzgar") göre, binaların mimarisi ve şehir içindeki konumları  enerji dağılımını etkileyerek, mutluluk, başarı ve sağlık gibi konularda etkili oluyor.

 

 

Ateş, toprak, metal, su ve ağaçtan oluşan beş elementin birbirleriyle ilişkileri üzerinden çevreyi düzenlemeyi gerektiren Feng Shui'de evrende insanlar da dahil her şeyin bu beş elementten birine ait olduğuna inanılıyor.

 

 

Elementlerin yaratıcı döngüsü: Ateş toprağı yaratır, toprak metali içerir, metal suyu tutar, su ağacı besler, ağaç ateşi besler.

Elementlerin yıpratıcı döngüsü: Ateş metali eritir, metal ağacı keser, ağaç toprağı tüketir, toprak suyu emer, su ateşi söndürür.

 

 

Geleneksel Feng Shui öğretisinin uluslararası tanıtımını yapan Feng Shui Institute, Çin takvimine göre Fare yılının gelişinin kutlamak için, bıu öğretiye en çok uyan binaları seçti:

 

 

Riyad Kraliyet Merkezi, Suudi Arabistan:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2002 yılında "tasarım ve fonksiyonellikte en iyi gökdelen" ödülünü alan bina, geomantik prensiplerine uyuyor. (Yunanca " yeryüzü" anlamına gelen geo ile "kehanet" anlamına gelen mantei kelimelerinin birleşmesinden oluşanGeomanti, Feng Shui'nin ana konularından biri. Dünyayı saran enerji dalgalarının düşünce, duygu ve davranışları etkilediği düşüncesine inanılan geomantik öğreti; aynı zamanda toprağı yorumlayarak geleceği tahmin edebilme sanatı. İnanışa göre şehirlerin ve binaların kuruluş biçimleri bu enerji dalgalarından etkileniyor. Üçüncü Ming İmparatoru Yong Le tarafından inşa ettirilen Pekin'deki Yasak Şehir'in yapılışı sırasında yanlış Feng Shui öğretilerinin kullanılması yüzünden bütün yapıların kısa bir süre sonra yerle bir olduğuna ve 16.yy'da yeni imparator Chien Lung'un doğru Feng Shui çalışmalarına kadar problemin devam ettiğine inanılıyor).

 Mimarisi Ellerbe Becket'a ait olan Riyad'ın gözbebeği, aynı zamanda Suudi Arabistan'ın en uzun binası. 302 metrelik yüksekliğiyle dünyanın 25. en uzun gökdeleni olan bina nın geniş açıklığı geceleri değişebilen renkli ışıklarla aydınlatılıyor.

Sydney Opera Binası, Avustralya

SYDNEY

İnşasına 1957 yılında mimar John Utzon tarafından başlanan ve 1973'te tamamlanan bina, FSI'a göre 20. yüzyıl mimarisinin en önemli örneklerinden biri. Açılı tasarımı, feng shui terminolojisinde "ateş tipi yapılara" karşılık gelen bina, sanat yapıları arasında  farklı mimarisiyle şimdi olduğu gibi gelecekte de ilgi odağı olacağa benziyor. 

 

 

 

 

 

Burj Al Arab, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri

Dubai 

Yapay bir ada üzerinde inşa edilmiş, lüks bir yelkenli şeklindeki dünyanın tek yedi yıldızlı oteli, rüzgar ve suyun en ilginç birlikteliklerinden birini oluşturuyor.


Feng shui terimlerinde "ağaç tip"li yani çevresinden destek alan binalardan biri olarak değerlendirilen yapı, İngiliz mimar W.S Atkins tarafından tasarlanmıştı.

 

 

 

 

Londra Belediyesi Binası:

Londra

 

Her an devrilecekmiş gibi duran üstüste konulmuş bozuk paraların görüntüsünü andıran bina benzersiz şeklini, normal yapılardan yüzde 25 daha az enerji harcamasını sağlayan güneş ısıtma sistemine borçlu. Akıcı mimarisi Foster&Partners'ın elinden çıkma olan belediye binası, Feng Shui kategorilerine göre metal bir bina.  

British Airways, İngiltere Merkez Binası:

 

British Airways'in yeni merkez binası, çalışanlarının verimliliğini artırmak için yapılan mağazalar, bankalar, kütüphane, spor salonu, cafeler, restaurantlar ve sessiz mekanlarıyla benzersiz bir yapıya sahip. Toplamda 280 hektarlık bir alana yayılan kompleksin içinden üç küçük nehir geçiyor. Niels Torp ve RHWL'nin mimarlığında gerçekleştirilen yapı, Feng Shui felsefesine açılı formu sayesinde ateş binalar kategorisine giriyor.

 

Kansai Havaalanı Terminali, Osaka, Japonya

 

Kansai

 

 

Renzo Piano'nun yapay bir ada üzerinde inşa ettiği binanın yolcu terminali olarak kullanılan kanat formlu yapısı iki yönde de bir mil giderken herşey hidrolik krikoların üzerine kurulmuş. Geniş atriumların yüksekliğinin  60 metreye ulaştığı yapı Feng shui prensiplerine göre su tipi ve bu da seyahat ve iletişim için mükemmelliği sağlıyor.

Mühendislik çözümleri Arup tarafından gerçekleştirilen terminal, yılda 25 milyon yolcuyu ağırlıyor. Devasa büyüklüğüne rağmen inşaata başladıktan 36 ay sonra tamamlanan ancak inşaat bittikten 6 ay sonra, dünyanın en tehlikeli deprem kuşağında yer alması sebebiyle Kobe depremini yaşayan yapı, depremi küçük hasarlarla atlatmıştı .

 

 

 

 

 

 

 

FSI ana sayfasına gitmek için tıklayınız.

 

 

 


İlişkili Haberler
Makaleler
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :