EAA'dan Mersin'e "Gökyüzü, Çim ve Beton Pist"

mimarizm.com / 28 Mayıs 2013



EAA- Emre Arolat Architects tarafından tasarlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın temeli bugün atılıyor. Le Corbusier'nin "havaalanı çıplak olmalı" savına göndermede bulunan yeni EAA yapısı, "sadece gökyüzü, çim ve beton pist"ten oluşuyor.


EAA tarafından tasarlanan 30 milyon yolcu kapasiteli Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın temeli, Emre Arolat ve Gonca Paşolar'ın da katılımıyla 28 Mayıs'ta atılacak. Çukurova Bölgesel Havalimanı, alışılageldik havalimanı yapılarının aksine, doğal zemin ile bütünleşmiş bir yapı olarak ortaya çıkıyor. İnşa edileceği alandaki mevcut yeşil doku yapı üzerinde de devam ederek, üst örtünün büyük bölümünü yeşil bir çatıya dönüştürürken, dev yapıyı görünmez kılacak.




İlk aşamada 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak şekilde planlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın kapasitesinin, ilerleyen dönemlerde 30 milyona çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, hem iç hem dış hat trafiğine açık olacak havalimanı, Adana ve Mersin şehir merkezleri ile ana karayollarına yakın olması dolayısıyla, bölgenin ulaşım ihtiyacında da kilit bir rol oynayacak.


  "Bir havaalanı…" demiş Le Corbusier, "çıplak olmalı."
  "Havaalanlarının bütün güzelliği, geniş açık mekanlarının görkeminde.
  Makinayla -uçak- aşık atmak, kimsenin harcı değil.
  Havaalanlarında uygun mimarlık, hemen hemen görünmez olanı.
  Sadece gökyüzü, çim ve beton pist…"
  Naked Airport, A Cultural History of the World's Most Revolutionary Structure
  Alastair Gordon, Metropolitan Books, 2004.


"Çukurova Bölgesel Havalimanı Kompleksi'nin bildik -normatif- bir yapı yerine, insan eliyle düzenlenmiş bir topografya parçası olarak ortaya çıkması söz konusu. Altındaki yapıların program verileri ve kitlesellikleriyle kimi yerde hafifçe kırılarak biçimlenen, bazı bölümlerde ise geniş yarıklarla iç alanlara gün ışığının süzülmesine olanak veren 'örtü', bu dev yapıyı çevresindeki doğal doku ile hemhal ederek neredeyse görünmez kılıyor.

Örtü üzerindeki peyzaj katmanının çok büyük bir bölümü, zaman içinde hiçbir bakım gerektirmeyen -ekstensif- bir yeşil çatıdan oluşuyor.

Örtünün bazı bölümlerinde yörenin endemik bitkileri ile düzenlenen geometrik bantlar, yakın çevredeki tarımsal dokuya bir tür gönderme yapıyor. Bu etki, örtünün kimi yerlerinde bulunan geçirgen doku ile daha da güçleniyor.


Katlı garaj bölümünün üzerinde, yer düzlemine yaklaştıkça örtü iyice hafifleyerek altındakileri güneşin etkilerinden koruyan rijit bir pergolaya dönüşüyor. Sonra da yere hafifçe dokunuyor. Böylece örtünün zaman içinde giderek bulanıklaşması, neredeyse yavaşça 'doğaya karışması' hedefleniyor. Tıpkı Le Corbusier'nin söylediği gibi, Çukurova Bölgesel Havalimanı Kompleksi'ne uzaktan baktığımızda sadece gökyüzü, çim ve pist görünüyor." 




Proje ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :