Beyazıt Kütüphanesi Restorasyonunda Geri Sayım Başladı

mimarizm.com / 22 Şubat 2012

Türkiye'nin ilk milli kütüphanesi olan ve geçtiğimiz yıl 125. yılını kutlayan Kütüphane-i Umumi-i Osmanî'nin (bugünkü adıyla Beyazıt Devlet Kütüphanesi) 2012 Ağustosu'nda yeni yüzüne kavuşması planlanıyor.

2009 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarının devamı niteliğindeki "İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi İmaret Binası Restorasyonu ve Teşhir Tanzimi Yapılması İşi"ne Kasım 2011'de start veren İl Özel İdaresi, yaklaşık 4 milyon TL'ye malolan yenileme çalışmasını, Ağustos 2012'de sonlandırılmayı planlanlıyor.

İdare'den bugün (22 Şubat 2012) yapılan açıklamada, şu ana kadar yapının atıl durumundan arındırıldığı; iç mekânlarda tesisat düzenlemelerine başlandığı, fonksiyona ilişkin elektrik ve mekanik tesisatla ilgili uygulamaların ise devam ettiği kaydedildi. Kütüphanenin ana mekânı olan okuma salonunda kubbelerdeki kalemişi çalışmaları sürüyor.


Çalışmalar kapsamında ayrıca; kütüphane bahçesinin ve meydanın kullanım alanı da bulunduğu bölge göz önüne alınarak yeniden düzenleniyor. 1980'lerde ana yapıdan ayrı olarak bahçeye inşa edilen ve yemekhane işlevi gören bina yıkılarak, depolama fonksiyonları ana bina içine kaydırılıyor. Böylece özgün avlu yapısı, okuma avlusuna dönüştürülmüş olacak.

Daha önce imarethane kısmı restore edilen kütüphanedeki kitap sergileme üniteleri, okuma salonu ve sergileme holleri ile özgün yapı değiştirilmeden yeniden düzenlenecek. Nadir eserler ise, iklimlendirilmiş vitrinlerin teşhir ve tanzimi ile korumaya alınarak sergilenecek.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :