Sandalyesizleştirme "Operasyon"unun Ardından

E. Seda KAYIM / 03 Kasım 2011
Temmuz ayında Asmalımescit'le başlayıp İstiklal Caddesi ve çevresine yayılan 'sandalye operasyonu'ndan çıkan kararlar, tarafların geri adım atılacağı yönündeki emin ifadelerine rağmen baki kaldı. Beyoğlu'nu bekleyen bir dönüştürme operasyonu muydu?

Beyoğlu -belki henüz kimsesiz değil ama- sandalyesiz kaldı. Geçtiğimiz Temmuz ayında Asmalımescit ile başlayarak İstiklal Caddesi ve çevresine yayılan "sandalye operasyonu"ndan çıkan kararlar, tarafların hızla geri adım atılacağı yönündeki emin ifadelerine rağmen baki kaldı. Peki Beyoğlu'nu bekleyen aslında bir "dönüştürme operasyonu" muydu?

Beyoğlu Belediyesi
tarafından Temmuz ayının ortalarında başlayan masa-sandalye operasyonları son dönemin en sık tartışılan konularından biri oldu. Asmalımecit'te başlayan ve süreç içerisinde İstiklal Caddesi çevresinde bulunan bütün sokaklar için geçerli hale gelen uygulama, kendisiyle beraber, "kamusal alan", "kamu yararı" gibi kavramların da tartışılmasına neden oldu.

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde kelimenin tam anlamıyla "bir gece ansızın" başlayan masa-sandalye operasyonları Asmalımscit'ten başlayarak İstiklal Caddesi'nin çevresinde bulunan bütün sokaklara yayıldı. Uygulamanın üzerinden 5 ay geçti. Sürecin henüz 1. ayının sonunda konuştuğumuz Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği'nin (BEYDER) "Beyoğlu Belediyesi mutlaka geri adım atacaktır" şeklindeki ifadesi ise, kararın süreklilik arz edeceği ve işgaliye haklarının iade edilmeyeceğinin açıklandığı bugünlerde daha dikkat çekici... Derneğin olalığına işaret ettiği iflas, binlerce tekil dava ve esnaf-emniyet-zabıta üçgeninden gerginlikler ise düşündürücü...

Peki, bu noktaya nasıl gelindi?

Asmalımscit'te zabıta ekiplerinin çalışmalarıyla 22 Temmuz 2011 tarihinde başlayan süreç, 27 Temmuz'da Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) öncülüğünde toplanan ve pek çok insanın uygulamayı protesto etmek amacıyla katıldığı "Sokağına Sahip Çık" etkinliğiyle devam etti. Masa ve sandalyeler geri gelmediği gibi uygulama, İstiklal Caddesi çevresindeki sokaklara da yayıldı.

Ağustos ortalarında ise Habertürk Gazetesi'nin "ikinci dalga" olarak tanımladığı, söz konusu masa sandalye operasyonlarının devamı gibi algılanan ve sokak müzisyenlerini kapsayan başka bir yasak geldi. Sürecin devamında, 10 Eylül ve 12 Ekim tarihlerinde BEYDER öncülüğünde gerçekleştirilen "İstiklal'e Dokunma" yürüyüşü, "Ne sokaktan anlıyorsun, ne müzikten" ve daha pek çok slogan eşliğinde, bu defa sokak müzisyenlerinin enstrümanlarıyla destekledikleri protestolara dönüştü.

Toplamda 40 bin imza toplandı ancak sonuç değişmedi. 



Bugün İstiklal Caddesi ve civarındaki sokaklarda dolaştığımızda -her birimizin deneyimlediği gibi- masa ve sandalyeler hala yok ve Beyoğlu Belediyesi'nin uygulamanın devamlılığı için kendince geçerli nedenleri var.


Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği ile 4 Ay Önce... Ya Sonra?
Murat Cemal Yalçıntan ile "Kentin Sahipleri Kimdir?"
Sandalyesizleştir(eme)diklerimizden misiniz?
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :