Yusuf Franko'nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri

mimarizm.com / 27 Ocak 2017
Sergi, Ömer M. Koç Koleksiyonu’nda yer alan, 19. yüzyıl sonu Osmanlı bürokratı, Hariciye Nazırı, Mutasarrıf, cemiyet adamı ve aynı zamanda oyunbaz bir karikatürist olan Yusuf Franko Kusa Bey’e ait karikatür albümünü ilk kez gün yüzüne çıkarıyor.

Yusuf Franko’nun 1884-1896 yılları arasında bir albümde topladığı, Avrupa karikatür geleneği ile etkileşime sahip karikatürlerinin ilk defa görüldüğü sergide, 19. yüzyıl sonunun zenginleri, yüksek cemiyet mensupları, Osmanlı paşaları, Levantenler, sanatçılar ve diplomatların hiciv yüklü portreleri ziyaretçiler ile buluşuyor. Küratörlüğünü Bahattin Öztuncay'ın üstlendiği serginin tasarımı, ​Yeşim Demir Pröhl'e ait.

Karikatürler, özellikle 19. yüzyıl sonunun Beyoğlu (Pera) semtini, Yusuf Franko’nun da parçası olduğu renkli sosyal çevreyi ve İstanbul’un küresel mekânlarını gözlemlemek için izleyiciye imkân sunuyor. Franko’nun eserlerini ağırlıklı olarak mekân ve sosyal ağlar perspektifinden okumaya çalışan sergi, bir yandan Naum Tiyatrosu gibi dönemin önemli mekânlarına değinirken, diğer yandan albümde kendine yer bulamamış, “artık olmayan” mekânları da hatırlatıyor.

Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri

Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri

“Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri”, Yusuf Franko ve eserlerini odağına alarak, Franko Kusa ailesinin Osmanlı Devleti’ndeki yeri ve önemine, Avrupa karikatür tarihine ve albümün çeşitli ülkelerdeki uzun yolculuğundan sonra nasıl tekrar Beyoğlu’na döndüğüne de değiniyor. Sergide, Yusuf Franko Kusa’nın albümü ve karikatürlerinin yanı sıra, bu eserlerle bağlantılı, başta Ömer M. Koç Koleksiyonu olmak üzere farklı koleksiyonlardan fotoğraf, belge ve yayınlar da yer alıyor. 

Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri

Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri

“Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri” adlı sergi, 1 Haziran 2017 tarihine kadar Koç Üniversitesi'nin Beyoğlu'ndaki Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) binasında görülebilir.

Yusuf Franko Kusa’nın “Types et Charges” adını verdiği albümünün tıpkıbasımıyla, “Youssuf Bey: The Charged Portraits of Fin-de-Siècle Pera” adlı bir makale kitabının beraber yer aldığı iki ciltlik özel yayın da sergi ile eş zamanlı olarak satışa sunuluyor.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :