İzmir Büyükşehir Belediyesi Bir Uygarlık Odağı Olarak Başkanlık ve Şehir Meclisleri Fikir Projesi Yarışması

mimarizm.com / 19 Nisan 2023
İzmir Büyükşehir Belediyesi Bir Uygarlık Odağı Olarak Başkanlık ve Şehir Meclisleri Fikir Projesi Yarışması'nın 1. aşama için son teslim tarihi 3 Temmuz 2023.

Yarışmanın Amacı

29 Ekim 1923’de ilan edilen Cumhuriyet çok yönlü bir uygarlık iddiasıydı. Bu iddiayla demokrasi açığı yaratmayan bir yönetimin kurulabilmesi için, katılımcı demokrasi pratiklerinin gelişmiş olması ve etkin, güçlü yerel yönetimlerin gerçekten çalışıyor olması gerekir. Türkiye’nin hem demokrasi, hem de yerel demokrasi tarihi içinde özgün ve saygın bir yere sahip olan İzmir İkinci yüzyıla demokrasi iddiasını yükselten bir “anıt-yapı/kurum” geliştirerek girmek, yerel demokrasi pratiklerinin canlandırıcı/sürdürücü bir odağını oluşturmak istiyor. Öneriler bu odağın fiziki yapısı ve kurumsal düzenlemeleri üzerinden değerlendirilecektir.

Yarışmacılardan beklenen, “İzmir’in demokrasi odağının” İzmirlilerle ilişkisinin nasıl kurulacağı konusunda bir tahayyül geliştirmesi ve bunu bir yapı önerisi haline getirmesidir. Bu binada İzmir yerel yönetiminin sadece temsili ve meclis faaliyetleri yer alacaktır. Başkanda toplanan temsil faaliyetlerini; uluslararası düzeyde, merkezi yönetimle ilişkilerde ve İzmirlilerle ilişkilerde olmak üzere üç farklı boyutuyla düşünmek doğru olur. Bu nedenle birinci mekan talebi bu amaçla tasarlanmış bir başkanlık makamı ve ilgili birimleridir. İzmir Büyükşehir Belediyesinin bugünkü kurumsal yapısından kaynaklanan ikinci önemli mekan talebi ise “Şehir Meclisleri Salonu”yla birlikte doğrudan ve dolaylı ilgili kullanım alanlarından oluşmaktadır.

Türkiye genelinde olduğu gibi belediyelerde de demokratik örgütlenme temsili demokrasi mantığıyla kurulmakta ve bunlarda da esas karar organı belediye meclisleri olmaktadır. Ama temsili demokrasi mekanizmaları içinde ulaşılan siyasal kararlar çoğu kez önemli demokrasi açıkları yaratmakta, bu demokrasi açığını kapatmak için de belediyeler kent konseyleri, kadın meclisleri, gençlik meclisleri, çocuk meclisleri oluşturmaktadır. İşte bu bina tüm bu demokratik meclislerin toplandığı bir ortak kent meclisleri salonuna sahip olacak ve salon bu binanın temsili demokrasi kanadını oluşturacaktır.

İzmir’i özel bir kent haline getiren, yaşam kalitesini yükselten özelliği, İzmirlilerin gündelik yaşamlarında kamusal alanları etkili bir şekilde kullanabilmeleridir ve bu durum özneler arası uzlaşma kanallarını geliştirmektedir. İzmir’de bir demokrasi odağı oluşturmak için yapılacak binanın programı içinde ayrılacak alanların ikinci kaynağını kamusal alan etkinliklerinin ve sivil toplum faaliyetlerinin mekan talepleri oluşturacak, ancak, bu tür faaliyetler için ayrılan alanlar, belli kişilere/kuruluşlara tahsis edilmeyerek kapalı ve donuk bir sistemden özenle kaçınılacak, her alanın çok amaçlı kullanımı gözetilecektir.

Hazırlanacak fikir projesi tasarımcıya önemli fırsatlar verdiği kadar önemli sorumluluklar da getirmekte, onu sadece bir bina tasarımcısı olmaktan çıkararak, aynı zamanda meydan ve etkinlik tasarımı konusunda da öneriler yapacak konuma getirmektedir. Yapılacak binanın farklı disiplinlerdeki tasarımcılarından, meydanın olağan üstü öyküsünün farkında olarak, 7 bina için olduğu kadar binanın meydanla ilişkileri için de öneriler beklenmektedir. Bu amaçla yarışma iki aşamalı olarak açılacak, ilk aşamadan ikinci aşamaya geçen projeler üzerinde yapılacak jüri kritikleri amaca en uygun önerinin bulunmasını sağlayacaktır.

Yarışmanın Şekli ve Türü

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 23. ve 53. maddelerine istinaden Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışma Yönetmeliği doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce açılan yarışma; “serbest, ulusal, iki aşamalı, fikir projesi yarışması”dır ve İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİR UYGARLIK ODAĞI OLARAK BAŞKANLIK VE ŞEHİR MECLİSLERİ FİKİR PROJESİ YARIŞMASI fikirlerin sınırsızca ifade edilebilmesi için mesleki sınırlamalar önemsiz kabul edilerek farklı disiplinlerin katılımına açılmıştır.

Yarışmanın Yeri ve Konusu

Yaklaşık iki yüz yıldır kentin hem tarihsel hem de halen yönetsel merkezi olan Konak (Atatürk) Meydanı, kentin en önemli odak noktasıdır. Konak Meydanı ve çevresini oluşturan alan, günümüze kadar ulaşan ya da anılarda kalan birçok yapısı ile hep kent gündeminde olmuştur. Konumu ve içinde barındırdığı yapılarla kentin yoğun bir alanı olarak yaşayan Konak Meydanı, yıllar içinde yapılan imar çalışmaları, yarışmalar ve farklı düzenlemeler ile değişime uğrasa da kent merkezi özelliğini hâlâ sürdürmektedir. Çevresindeki tarihi, ticari, idari, kültürel yaşamın ve ulaşım olanaklarının varlığı bu alanın yoğun kullanılmasında etkili olmaktadır. Yarışma ile alanın kentsel özelliklerinin ortaya çıkarılması, alanın tarihi, kültürel, sosyal değerlerinin göz önüne alınarak, kentlinin gündelik yaşamına katkı koyması beklenmektedir. Bu yarışma ile alan kent yaşamındaki konumunu, yeniden kente ve kentliye kazandırılacaktır.

Yarışmanın yeri; yıkılmış olan belediye binasının (Konak İlçesi, Ahmetağa Mah. 7559 Ada, 1 Parsel) alanıdır. Saat Kulesi, İlk Kurşun Anıtı, Yalı Camisi, Hükümet Konağı, Vapur İskelesi ve Kemeraltı girişinin bulunduğu, sınırları hava fotoğrafında gösterilen alan ise etkileme ve etkilenme alanıdır.

Bu proje ile yerel demokrasinin temsil edildiği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, toplumsal yaşamı iyileştiren kararların alındığı, halka açık Belediye Meclis Salonu projesi olarak, İzmir kentinin odağında, Türkiye’nin ikinci yüzyılındaki yerel demokrasi idealini kent hafızası ile birleştiren bir tasarım beklenmektedir.

Yarışmaya Katılım Koşulları

Yarışma; ekipte en az bir mimar olması koşuluyla farklı disiplinlerin katılımına açıktır.

∙ Jüri üyelerini ve raportörleri belirleyenler ve atayanlar arasında olmamak.

∙ Jüri üyeleri (danışman, asli, yedek) ve raportörlerle bunların 1. dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamak.

∙ Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamak.

∙ Şartname alıp isim, soy isim, T.C. Kimlik No, iletişim ve adres bilgilerini yarışma raportörlüğüne 3 Temmuz 2023 saat 17:00’ye kadar kaydettirmek (Ekipten bir kişinin bu şartı yerine getirmesi yeterlidir)

∙ Yarışmayı açan idarede, yarışma ile ilgili her türlü işlemleri hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamak. 

∙ Yarışmayı açan idare adına hareket eden danışmanlar ile bunların çalışanları arasında olmamak.

∙ 4734 ve 4735 sayılı kanunlar ile diğer kanunlardaki hükümler ve yönetmelikler gereğince geçici ve sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olmamak.

Ekip olarak katılanların her birinin koşulların tamamına uymaları zorunlu olup, idareyle ilişkilerin yürütülmesiyle sınırlı olmak üzere, ekipten birini ekip temsilcisi olarak belirtmesi gerekir.

Yarışmaya ekip olarak katılan ortakların her biri idareye karşı müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.

Yarışmanın ikinci kademesine yalnız birinci kademede seçilmiş olan projelerin sahipleri katılabilirler.

Yarışmaya katılmak isteyenler 100 TL karşılığında yarışmaya kayıt yaptıracaklardır.

Yarışma bedeli “İzmir Büyükşehir Belediyesi Bir Uygarlık Odağı Olarak Başkanlık ve Şehir Meclisleri Fikir Projesi Yarışması” açıklaması ile alıcı kısmına “İzmir Büyükşehir Belediyesi” yazılarak idareye ait banka hesabına yatırılacaktır. Dekont, isim, TC Kimlik no ve iletişim bilgileri ile birlikte Vakıfbank TR 640001500158007292289040 adresine e-posta yoluyla gönderilecektir.

İdare ile yapılacak tüm yazışma ve iletişimin (Banka dekontu, kargo fişi, e-posta vb. gibi); ekip içinden seçilecek bir kişi tarafından yapılması gerekmektedir.

Yarışmaya kayıt için son tarih “1.Aşama Proje Teslim” tarihidir.

Bu koşullara uymayanlar yarışmaya katılmış olsalar da tasarımları yarışmaya katılmamış sayılır.

Jüri Üyeleri ve Raportörlerin İsim ve Ünvanları

Danışman Jüri Üyeleri

Abdullah İNCİR, İnşaat Mühendisi; Ertuğrul TUGAY, İBB Genel Sekreter Yardımcısı; Prof. Dr. Koray VELİBEYOĞLU, Şehir ve Bölge Plancısı; Doç. Dr. Nevzat ATALAY, Heykeltıraş; Özgür Ozan YILMAZ, İBB Genel Sekreter Yardımcısı; Tamer BAŞBUĞ, Mimar; Vahyettin AKYOL, İBB Etüd ve Projeler Dairesi Başkanı

Asli Jüri Üyeleri

Emre AROLAT, Mimar; Prof. Dr. Erhan Vecdi KÜÇÜKERBAŞ, Peyzaj Mimarı; Ersen GÜRSEL, Mimar; Prof. Dr. Hikmet GÖKMEN, Mimar; Prof. Dr. İlhan TEKELİ, İnşaat Mühendisi, Şehir ve Bölge Plancısı; Prof. Meriç HIZAL, Heykeltıraş; Nevzat SAYIN, Mimar (Jüri Başkanı)

Yedek Jüri Üyeleri

Aslı ODABAŞI, İnşaat Yüksek Mühendisi; Ebru KANDİLCİ KÖRAN, İBB Proje Tasarım Ve Geliştirme Şb. Md. Yüksek Mimar; Doç. Dr. İpek ALTUĞ TURAN, Peyzaj Mimarı Dr. Öğretim Üyesi; Selçuk YILMAZ, Heykeltıraş

Raportörler

Esen KESECİOĞLU, Heykeltıraş; İbrahim KIZMAZ, Mimar; Sibel ONAY AKBABA, Plastik Sanatlar Uzmanı

Raportör Yardımcıları

Caner ÇOBAN, Heykeltıraş; Onur ERAY, Heykeltıraş; Şahin SONYILDIRIM, Tarihçi

Yarışma Takvimi

Yarışmanın ilanı: 14 Nisan 2023
Son soru sorma tarihi: 8 Mayıs 2023
Soruların yanıtlarının ilanı: 16 Mayıs 2023
Şartname almak için son tarih: 3 Temmuz 2023
1. Aşama Proje elden teslimi veya kargoya verilme tarih ve saati: 3 Temmuz 2023 saat 17:00
1. Aşama Kargo ile teslim alımı için son tarih: 5 Temmuz 2023
1. Aşama Jüri değerlendirmesi tarihi: 12-13-14 Temmuz 2023
Birinci aşamanın jüri tarafından değerlendirilmesi sonucunda, ikinci kademeye kalan yarışmacılara, yazışma adresinde belirtilen adrese, değerlendirme raporları ve jüri tavsiyeleri ile birlikte bildirim yapılacaktır.
2. Aşama Proje elden teslimi veya kargoya verilme tarih ve saati: 29 Eylül 2023 saat 17:00
2. Aşama Kargo ile teslim alımı için son tarih: 2 Ekim 2023
2. Aşama Jüri değerlendirmesi tarihi: 4-5-6 Ekim 2023
Kolokyum ve Ödül Töreni: Sonuçların ilanıyla birlikte duyurulacaktır.

Ödüller ve Ödeme Şekli

Belirlenen yarışma niteliğine uygun olan ve jüri tarafından yeterli görülen sekiz (8) adet proje İkinci Kademe için değerlendirmeye alınacaktır.

İkinci Kademede ise; jürinin yapacağı değerlendirme sonucunda seçilen projelere aşağıdaki ödül ve mansiyonlar verilecektir.

1. Ödül: 500.000 TL
2. Ödül: 400.000 TL
3. Ödül: 300.000 TL

Mansiyon (5 adet, Eşdeğer): 100.000 TL

Birinci kademenin sonuçlanmasının ardından ödüllerin 50.000TL tutarındaki kısımları ikinci kademeye seçilen proje müelliflerine ödenecektir (8x50.000: 400.000). Ödemeler en geç 120 gün içinde net olarak banka hesabına yapılacaktır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :