Borusan, "Annemin İşi Benim Geleceğim" sosyal sorumluluk projesi dâhilinde 10 ilde kuracağı 'Borusan Neşe Fabrikası' adlı kreş ve gündüz bakımevleri için mimari tasarım yarışması düzenliyor. Jürisi akademisyen ve ünlü mimarlardan oluşan yarışmada proje başvuruları 12 Nisan 2013'e kadar kabul edilecek.
Borusan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle başlattığı 'Annemin İşi Benim Geleceğim' projesi kapsamında 10 ilde 10 organize sanayi bölgesinde (OSB) 'Borusan Neşe Fabrikası' adlı kreş ve gündüz bakımevleri kuracak. Sanayide çalışan ve çalışmak isteyen kadınların 0-6 yaş arasındaki çocukları için neşeli, sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı sağlayacak olan Borusan Neşe Fabrikaları'nın mimari tasarımı yarışma ile belirlenecek.
Bu amaçla Borusan; Yapı-Endüstri Merkezi koordinasyonu ile , 'TMMOB Mimarlar Odası Yarışmalar Yönetmeliği' kapsamında serbest, açık ve tek aşamalı olarak düzenlenen "Organize Sanayi Bölgeleri'nde Kreş ve Gündüz Bakımevi Ulusal Mimari Proje Yarışması"nı 25 Ocak 2013 Cuma günü itibariyle başlatıyor. Yarışma kapsamında katılımcıların soruları için son tarih 26 Şubat, yarışmaya katılacak projeler için son teslim tarihi ise 12 Nisan 2013 olarak belirlendi. Birincilik ödülü 40 Bin TL, ikincilik ödülü 30 Bin TL, üçüncülük ödülü 20 Bin TL, üç adet eş mansiyon 10 Bin'er TL ve satın alma (gereğinde jüri kullanımı için) 15 Bin TL olan mimari tasarım yarışmasının sonuçları 22 Nisan 2013 Pazartesi günü açıklanacak.
Bu yarışma ile farklı bölgelerde inşa edilecek, 0-6 yaş arasındaki 75 ila 100 çocuk kapasiteli Kreş ve Gündüz Bakımevleri'nin mimari tasarımlarına dair bir model oluşturmak hedefleniyor. Yarışma yoluyla seçilecek olan ve pilot bölge olarak belirlenen Adıyaman OSB'de geliştirilecek bu modelin; kültür, sanat, bilim ve doğa değerlerini içermesi; uzun vadede gereksinimleri karşılayabilecek nitelikli, özgün, işlevsel, ekonomik ve yenilikçi çözümler sunması ve güzel sanatların teşvikine uygun ortam sağlaması amaçlanıyor.
Yarışmaya tüm TMMOB Mimarlar Odası üyeleri tek başlarına veya ekip olarak katılabilirler. Ekip olarak katılımlarda TMMOB Şehir Plancıları Odası, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, TMMOB İçmimarlar Odası ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Üyeleri, üyeliklerini belgelemek şartıyla yer alabilirler. Ayrıca farklı disiplinlerden danışman ve yardımcı olarak ekip üyesi olunabilir. Projelerin son teslim tarihine kadar www.anneminisi.org adresinden kayıt formu doldurmak koşuluyla yarışmaya başvurulabilir.
Uzman jüri oluşturuldu
Yarışmanın seçici kurulunda, Uras+Dilekçi Kurucu Ortağı Yük. Mim. Durmuş Dilekçi, GAD Architecture Kurucusu Mim. Gökhan Avcıoğlu, YTÜ Öğretim Üyesi Prof. Yük. Mim. Hakkı Önel (Jüri Başkanı), DEÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yük. Mim. Hikmet Sivri Gökmen, Atölye Mimarlık Kurucusu Yük. Mim. H. Sinan Omacan, KOÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yük. Mim. M. Murat Uluğ ve Metex Design Ortağı Mim. Sinan Kafadar yer alıyor.
Yarışmanın danışma jürisi ise Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Ekonomi Daire Başkanı Banu Tuncay Yıldız, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Demircioğlu, UNICEF Proje Yöneticisi Ceren Güven Güres, gazeteci Meral Tamer, Borusan Holding Kurumsal İletişim Müdürü Şule Yücebıyık, Yapı-Endüstri Merkezi Organizasyon Grup Yönetmeni Mim. Banu Uçak ve Altensis İnşaat Enerji Ortağı Yeşil Bina Danışmanı Berkay Somalı'dan oluşuyor.
Salon2 Kurucu Ortağı Yük. Mim. Alper Derinboğaz, MSGSÜ Öğretim Üyesi Doç Dr. Yük. Mim. Burçin Cem Arabacıoğlu, Yalın Mimarlık Kurucu Ortağı Mim. Ömer Selçuk Baz ve SO? Mimarlık Kurucu Ortağı Yük. Mim. Sevince Bayrak yarışmaya yedek jüri olarak destek olurken, İstanbul Ticaret Üni. Öğretim Görevlisi Yük. Mim. Eser Yağçı ve Doğuş Üni. Araştırma Görevlisi Yük. Mim. Nihan Gürel yarışmanın raportörlüğünü yürütüyorlar.
Ödüller
Birinci ödül: 40.000 TL
İkinci ödül: 30.000 TL
Üçüncü ödül: 20.000 TL
Eş mansiyonlar (3 adet): 10.000 TL
Satın Alma (Gereğinde Jüri kullanımı için): 15.000 TL
Ücretsiz indirilebilecek yarışma şartnamesi, kayıt formu ve ayrıntılı bilgi www.anneminisi.org sitesinden temin edilebilir.