Anish Kapoor'un 2012 Londra olimpiyat oyunları için tasarladığı 'ArcelorMittal Orbit' gözlem kulesi, dünyanın en uzun ve en yüksek tünel kaydırağına dönüşüyor.
London Legacy Development Corporation'a sunulan yeni plana göre, 80 metre uzunluğundaki kaydırak anıtsal kırmızı strüktürü beş kez sarmaladıktan sonra, 50 metre derine inecek.
Mevcut kuleye en az etkide bulunacak şekilde tasarlanan kaydırak, şeffaf polikarbonat bölümlerin eklemlendiği 8 metre çapındaki çelik bir tüpten oluşuyor. Zemine yaklaştığı noktada çapı 2,2 metreye düşen kaydırak, böylece kullanıcıların rahat bir şekilde dışarıya çıkmasına yardımcı oluyor.
Amaç ziyaretçi sayısını artırmak
Buro Happold tarafından, bblur architects danışmanlığında Mayıs 2015'te hazırlanan fizibilite raporuna göre, yeni inşaatın maaliyeti 1 milyon Pound civarında olacak. Olimpiyatlardan bu yana kuleye gelen ziyaretçi sayısında yaşanan ciddi düşüşün, kaydırak ekleme fikrinde etkili olduğu bildiriliyor.
Plan raporunda, kaydırağın açılışta 1 milyon, üçüncü yıldan itibaren ise 800.000 ziyaretçi çekeceği tahmininde bulunulmuş. Şu anki gerçek ziyaretçi sayısı ise 120.000 kişi civarında.
2012 olimpiyat oyunları için ArcelorMittal sponsorluğunda, prefabrike çelik bileşenler kullanılarak gerçekleştirilen gözlem kulesi 19 milyon Pound'a mal olmuştu. Sanatçı Anish Kapoor ve mühendis Cecil Balmond tarafından, Ushida Findlay Architects işbirliğiyle tasarlanan projenin tabanında dev bir fiberglas gölgelik yer alıyor.
Olimpiyat Parkı ziyaretçi hizmetleri yöneticisi Peter Tudor, projeye ilişkin şu açıklamada bulundu:
"ArcelorMittal Orbit'ten aşağı inmek için dünyanın en uzun ve yüksek kaydırağını kullanmaktan daha heyecan verici bir yol olabilir mi? Ziyaretçilerinin burada iyi vakit geçirmelerini sağlamakta ve mekanlarımız kadar ziyaretçi deneyimi anlamında da en son yenilikleri sunmakta kararlıyız. Bu kadırak, Britanya'nın en yüksek heykeline gerçekten farklı bir bakış açısı kazandıracak."
Gözlem kulesi etrafında fır dönmek isteyenlerin yaklaşık 5 Pound (22 TL) gibi bir ücreti cepte bulundurmaları gerekiyor.
Bu haber Architects' Journal'dan derlenmiştir.