TMMOB Mimarlar Odası Tarihinden dizisinin ikinci kitabı “Sulukule Dosyası” TMMOB Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi Yayınları'ndan çıktı.
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tanıtım metninden
“TMMOB Mimarlar Odası Tarihinden” dizisinin ikinci ürünü olan “Sulukule Dosyası” kitabıyla karşınızdayız. Bu dizinin Oda’nın tarihi ile ilgili bilgilerin, arşiv belgelerinin derlenerek değerlendirilmesi, gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı yapacağını düşünüyor ve önemsiyoruz. Mimarlar Odası’nın yıllar içerisinde duyarlı kentliler, kentli kuruluşları, farklı disiplinlerden akademisyenlerle birlikte geliştirdiği mücadele geleneğini sürdüren, idare hukuku çerçevesinde önemli kazanımları olan, geniş bilgi dağarcığını, böylesi kent sorunlarına nasıl yaklaşılması gerektiğini bilen, bu deneyime sahip kadrolarının birikimini önemsiyoruz ve bu bilginin geleceğe aktarılabilmesinin bir aracı olarak bu çalışmayı yapıyoruz.
Kent mücadeleleri doğası gereği çok bileşenli bir beraberliği, ısrarlı ve bilinçli bir takibi gerektiriyor. Farklı davalarda kazanılan tecrübenin, planlama teknik bilgisinin çok önemli bir birikim sağladığını, ama her konunun kendi özelinde bir başka mücadele yöntemini gerekli kıldığını Sulukule’de yaşananlarda bir kez daha görmüş olduk. Sulukule olarak tanımlanan bölgenin yıkımına yol açan sürecin başından itibaren duyarlı çevrelerin harekete geçmesiyle, yaşayanlarla birlikte hukuk mücadelesine katkı verilmesinin yanı sıra çok yönlü destek programlarıyla yalnız olmadıklarını hissetmelerini sağlayan bir dayanışma örneği de gösterildi. Farklı disiplinlerden katkılar derlendi, yaratıcı mücadele örnekleri sergilendi.
Sulukule Roman Derneği Başkanı Şükrü Pündük ve Mücella Yapıcı ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide yaşananlar tüm açıklığıyla gözler önüne serildi. Yüzlerce yıldır yaşadıkları bölgeden uzaklaştırılan halkın yaşadıkları travma farklı anlatılarda çok ayrıntılı dile getirildi. Mimar, şehir plancısı, sanat tarihçisi, müzikolog, sosyolog, arkeolog, fotoğraf sanatçısı gibi çok farklı disiplinlerden kişilerin süreçle ilgili yaşadıklarını aktardıkları yazılarına kitapta yer verdik. Böylesi bir kent mücadelesinin değişik açılardan irdelenmesinin bundan sonra yaşanacaklara örnek olabilecek ayrıntıların kayda geçirilmesini önemli bulduk.
Geçmişten geleceğe neler aktarabileceğimizi, her birimizin farklı ortamlarda, farklı beraberliklerdeki birikimlerimiz ve deneyimlerimizle neler yapabildiğimizi, bunları nasıl derleyebileceğimizi, nasıl anlamlı kılabileceğimizi düşünüyor, “Mimarlar Odası Tarihinden Dosyalar” dizisini bu çerçevede geliştirmeye çalışıyoruz. “Sulukule Dosyası” kitabının iyi bir örnek oluşturduğu kanısındayız. Umarız hak ettiği ilgiyi görür.
*
Dizi Editörü: Bülend Tuna, Yayına Hazırlayanlar: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Tarih ve Yayın Komitesi, Sulukule Dosyası Çalışma Grubu: Bülend Tuna, Yeşim Erdal, Mücella Yapıcı, Mehmet Bozkurt, Rümeysa Kuduban, Tasarım Uygulama: Nilgün Kara Babacan, Kapak Tasarımı: Nilgün Kara Babacan, Yayınevi: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi Yayınları, Basım Tarihi:Temmuz 2025, Dil: Türkçe, Sayfa Sayısı: 296, ISBN: 978-605-01-1679-3