Kat 73’ün Yeni Projesi: Mint Veteriner Kliniği

mimarizm.com / 26 Ekim 2020
Kat 73 Project, tasarım ve uygulamasını üstlendiği Mint Veteriner Kliniği'nde, klasik veteriner kliniği konsepti algısını kırmayı amaçlamış.

Kat 73 Project ekibi, bellekte daha “renkli” mekanlar olarak düşünülen ve genelde bu şekilde tasarlanmaya açık olan veteriner kliniği konsepti algısının biraz daha kırılacağı ve aynı zamanda dinamik bir mekana dönüştürülebileceği bir proje amaçladı. Bu amaca uygun formal ve şık bir mekan yaratma arzusuyla tasarlanan Mint Veteriner Kliniği, Nişantaşı Teşvikiye Mahallesi’nde bulunuyor.

Mekanın genelinde parlak ve temizlenebilen yüzeyler ön planda tutularak, yüzeylerde alüminyum malzeme ile birlikte iki ana renk bir arada kullanılarak kontrast oluşturuldu. Mekandaki beyaz renk algısının arttırılması için duvar ve tavan birbirinden ayrıldı. Tavan yüksekliğinden yararlanılarak, tavanın tamamında siyah renk tercih edildi.

Klinik giriş alanı karşılama masası, pet ürünleri satış birimi, oturma ve bekleme salonu olmak üzere üç ana bölümde tasarlandı. Karşılama masası seramik malzeme ve alüminyum sac ile birlikte kurgulandı. Arka tarafında devam ettirilen alüminyum plaklar sayesinde parlayan gri yüzeyler içerisinde masa ön plana çıkarıldı.

Kullanılan farklı malzemeler sayesinde veteriner kliniği mimari algısında daha yalın ve dinamik bir konsept uygulandı. Oturma elemanlarında beton malzeme tercih edildi ve siyah, beyaz, gri dengesinde dokusu olan gri bir malzeme eklendi. Bu sayede mekandaki parlak algının kırılması hedeflendi. Aynı zamanda pet ürünleri satış birimi alanında ahşap malzeme tercih edilerek, içerideki soğuk algının kırılması sağlandı. Yaratılan renk dengesine, ahşap malzeme ile birlikte yeni bir renk tonu eklendi.

İki kattan oluşan klinik, giriş kattaki lobi alanından sonra ortada tek bir koridor ile yanlarına odalar takılmış bir sistem olarak kurgulandı. Bu kata laboratuvar, aşı odası, iki adet muayene odası, röntgen odası, hekim odası ve nöbetçi hekim odası yerleştirildi. Alt kata ise mutfak, tuvalet, kedi-köpek yatak ve yıkama alanları yerleştirildi.

Koridor girişi muayene alanı başlangıcı olarak düşünüldü. Beyaz duvarlar arasında misafir-hekim geçirgenliği ve koridordan bakış perspektifi baz alındığında, laboratuvar alanı şeffaflaştırıldı. Bu sayede dolu ve beyaz bölgede bir kırılım sağlandı. Daha sonraki alanların klinik bazında özel alanlar olması sebebi ile şeffaflaştırma yerine duvarlar daha dolu tasarlandı.

Sunulan fonksiyonların yanı sıra kapıdan girildiğinde ana mekanda misafirleri karşılayan muayene odası şeffaflaştırılarak hayvan severlere patili dostları muayene olurken onları izleyebilme fırsatı sunuldu.

Fotoğraflar: Orçun Mutlu


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :